Osijek
"LIPA" OSNOVALA DJEČJI ZBOR

Prve "mladice" u pjevačkom društvu slavne povijesti
Objavljeno 11. listopada, 2018.
Nika (7) i Lara (8) probile su led dokazujući svoje sposobnosti uz pjesmu, pljesak i klavir

Prvi put u svojoj 142 godine dugoj povijesti osječko je Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" osnovalo dječji zbor. Stoga je u utorak održana audicija za mališane u dobi od šest do 12 godina, koji su uz pratnju i potporu roditelja pustili svoje zvonke glasove pred četveročlanim povjerenstvom. Pjevačke su sposobnosti mladih Osječana provjerile profesorica pjevanja Marijana Matijević, koja će biti voditeljica novog dječjeg pjevačkog zbora, u suradnji s umjetničkim voditeljicama - glavnom dirigenticom "Lipe" Valerijom Fischbach, kodirigenticom Ozanom Tomić i prof. Lidijom Neznanović.


- Već godinama razmišljamo o osnivanju dječjeg zbora jer su, primjerice, naši pjevači htjeli upisati svoju djecu u zbor iz kojega su potekli. To nam je bila glavna ideja, čiji je najveći inicijator bila profesorica Fischbach - kaže voditeljica Marijana Matijević, ne sumnjajući u uspjeh dječjeg zbora HPD-a "Lipa".

Sama je audicija protekla u odličnom raspoloženju, jer su djeca bez ustručavanja demonstrirala svoje glasovne sposobnosti, a najčešće su znatno uzbuđeniji bili njihovi roditelji. Najhrabrijima, odmah nakon početnog informativnog razgovora s voditeljicama, iskazale su se Nika (7 godina) i Lara (8 godina), koje su odlučno probile led pjevajući stihove naučene u školi, čak i pjesme na engleskom jeziku. Njima su, kao i ostalim kandidatima, voditeljice povjerenstva provjeravale osjećaj za ritam ponavljanjem pljeska, kao i sluh uz pratnju na klaviru. Nakon Nike i Lare nastupila je 10-godišnja Franka, koja, otkrila nam je njezina majka, stalno pjevuši, a ljubav prema glazbi već je dokazala sudjelovanjem u crkvenom zboru, kao i učenjem klavira u Glazbenoj školi Franje Kuhača.
Marko Mandić
PROBE POČINJU VEĆ IDUĆEG TJEDNA
Nakon audicije otkriveno je da novi dječji zbor HPD-a "Lipa" trenutačno ima 17 djevojčica i jednog dječaka, koji će iz tjedna u tjedan, uz zabavu i druženje, razvijati i njegovati ljubav prema zborskom pjevanju i zborskoj glazbi. Probe novoga osječkog dječjeg zbora počinju već sljedećega tjedna, a održavat će se dva puta tjedno, ponedjeljkom i četvrtkom, u poslijepodnevnim odnosno večernjim satima, kako bi maleni pjevači, ali i njihovi roditelji, svoje rasporede mogli uskladiti sa školskim i ostalim obvezama. Probe će trajati sat vremena.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike