Crna kronika
PRIJELAZ TEREZINO POLJE

U kamionu dvojac švercao junad i janjce u Hrvatsku
Objavljeno 11. listopada, 2018.
U kamionu, koji je iz Rumunjske vozio stoku, bilo je 9 junadi i 180 janjaca bez ušnih markica.
TEREZINO POLJE - Prošlog petka policajci su spriječili krijumčarenje stoke iz Rumunjske u Hrvatsku, na graničnom prijelazu Terezino polje.
Policajci su kontrolirali kamion s prikolicom za prijevoz stoke, zagrebačkih registracija, kojim je upravljao 26-godišnjak, a s njim je bio i 46-godišnjak.
Provedenom graničnom kontrolom i uvidom u priloženu dokumentaciju, utvrđeno je da kamion prevozi živu stoku iz Rumunjske u Hrvatsku i to 44 goveda i 150 janjaca, u vezi čega je predočena dokumentacija odnosno Certifikati za unutrašnju trgovinu, prema kojima je naručitelj i kupac stoke tvrtka sa sjedištem u Vrbovcu sa smještajem u Sabirnom centru na farmi na području grada Sveti Ivan Zelina.
Budući da su pregledom utvrđene nepravilnosti u dokumentaciji, policajci su provedenim vanjskim pregledom tovarnog prostora uočili da dio stoke nema ušnu markicu za označavanje stoke, a pregledom dokumentacije uočeno je da datumi izdavanja certifikata i datum prijevoza stoke nisu istovjetni.
- O utvrđenim nepravilnostima obaviještena je veterinarska inspektorica Veterinarskog ureda Virovitica, koja je izvršenim nadzorom dokumentacije i veterinarskog sustava utvrdila kako je na iste brojeve certifikata od 15. svibnja već bila uvezena stoka u Hrvatsku te je na samim certifikatima uočen nepravilan smještaj i oblik pečata. Također, u sanduku tovarnog prostora pronađeno je ukupno 67 komada nerabljenih rumunjskih markica za označavanje stoke, koje je preuzela veterinarska inspektorica za potrebe prekršajnog postupka zbog prekršaja iz Veterinarskog zakona - doznajemo od Josipa Štajdohara, glasnogovornika Policijske uprave virovitičko-podravske.
O događaju je obaviješteno Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici, gdje je utvrđeno da je u konkretnom slučaju riječ o počinjenju kaznenog djela krivotvorenja isprava, koje se odnosi na Certifikate za unutarnju trgovinu.
Istoga dana u poslijepodnevnim satima, policajci su prepratili kamion sa stokom na farmu, odnosno u Sabirni centar u blizini grada Sveti Ivan Zelina, gdje je proveden veterinarski nadzor višeg veterinarskog inspektora. Viši veterinarski inspektor proveo je nadzor i načinio zapisnik iz kojeg je vidljivo da je u kamionu i prikolici, koji je dovezao stoku na farmu, bilo 36 teladi označenih s po jednom ušnom markicom, devet junadi bez ušnih markica, 78 janjaca označenih s po dvije ušne markice i 180 janjaca bez ušnih markica.
Sandra Lacić
neoznačeni
BEZ MARKICA 180 JANJACA
SLIJEDI PODNOŠENJE KAZNENIH PRIJAVA
Kako doznajemo iz Policijske uprave virovitičko-podravske, u vezi pokušaja krijumčarenja stoke iz Rumunjske u Hrvatsku, nakon naknadno provedenih provjera i dovršenog kriminalističkog istraživanja, protiv 42-godišnjaka i 43-godišnjaka slijedi podnošenje kaznene prijave zbog počinjenog kaznenog djela "krivotvorenja isprave". Za navedeno kazneno djelo predviđena je zatvorska kazna u trajanju do tri godine, a isto tako iz domene veterinarskog nadzora bit će podnesena određena izviješća. O krijumčarenju stoke ne priča se često u javnosti, no to ne znači da se ne događa. Jednom prilikom, 2007. godine, policijski je presretač kod Ivanje Reke zaustavio kamion BiH registracija u kojemu su tri muškarca ilegalno prevozili 27 krava.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi