Ekonomija
NAKON ČETVEROMJESEČNIH PREGOVORA UPRAVE I SINDIKATA

Podravkinim radnicima i do 1000 kuna veće plaće
Objavljeno 11. listopada, 2018.
Poslodavac će također godišnje za svakog radnika uplaćivati i svojevrsnu štednju od 1000 kuna u treći mirovinski stup

Nakon četveromjesečnih pregovora unutar Grupe Podravka između pregovaračkih timova poslodavca i sindikata donesene su mjere koje će dodatno poboljšati materijalni status i prava radnika Grupe Podravka, javili su iz te kompanije.Dodaju i da će se Podravkinim radnicima s najnižom plaćom ista povećati za oko 1000 kuna neto, čime će se najniži koeficijent podići s dosadašnjeg 1,20 na 1,67.
Među dogovorenim mjerama, između ostaloga, nalazi se i povećanje fiksnog dodatka za radnike s dosadašnjih 400 na 470 kuna neto, a isplaćivat će se i naknada troškova mjesnog prijevoza u iznosu od 170 kuna neto. Također, poslodavac će godišnje za svakog radnika uplaćivati svojevrsnu štednju od 1000 kuna u treći mirovinski stup, proporcionalno broju mjeseci koje radnik provede u radnom odnosu. Osim toga, povećat će se iznosi jubilarnih nagrada te će se povećati i novčana pomoć u slučaju smrti člana uže obitelji s dosadašnjih 2500 na 3000 kuna neto. Dogovoreno je i povećanje jednokratnog dodatka na plaću prigodom Uskrsa za 50 posto, s dosadašnjih 400 na 600 kuna neto.
- Bez zadovoljnog radnika nema ni uspješne kompanije. To za Podravku vrijedi i mnogo više, jer oduvijek su lojalnost i povezanost između Podravkinih zaposlenika, bez obzira na radno mjesto i cjelinu u kojoj se nalazili, bili mnogo jači i čvršći nego što je to u ostalim tvrtkama i kompanijama, ne samo u Hrvatskoj, nego i diljem svijeta. I to je nešto na čemu želimo nastaviti graditi budućnost, jer je to jedna od ključnih vrijednosti Podravke. Danas je radnik u fokusu svih političkih i gospodarskih scena i nastupa, a vidimo i da je mobilnost radnika u EU sve veća. Zato smo prije četiri mjeseca počeli pregovore sa sindikatima i došli do rješenja za 2019. godinu, u želji da se popravi materijalni status radnika Grupe Podravka. Dogovorene izmjene i dopune samo su početak puta kojim ćemo nastaviti u daljnjim razdobljima, a sve s ciljem povećanja socijalne odgovornosti i tržišne orijentiranosti te poboljšanja kompanijske klime - rekao je Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke, prilikom predstavljanja dogovorenih izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora.
Ispred pregovaračkog tima sindikata, kao voditeljica, Ksenija Horvat zaključila je kako imaju razloga biti zadovoljni.
- Uspjeli smo napraviti veliki iskorak. Uprava je otpočetka pokazala da želi kvalitetnije okruženje za Podravkine radnike i povećanje koje je dogovoreno znači prosječno povećanje plaće od 330 kuna neto, no za najniže plaće ono znači povećanje u neto iznosu od oko 1000 kuna, a što je već u primjeni od 1. listopada ove godine. Do danas nikad nije bilo ovako velikog povećanja netoplaće odjednom za radnike, kao što će biti ovim dogovorenim paketom mjera izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora, i to nas dodatno veseli. Vjerujemo kako će ovim unaprjeđenjem položaja i prava naših radnika Grupa Podravka postati još poželjniji poslodavac - kazala je Ksenija Horvat. Zdenka Rupčić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike