Kultura
SVE VEĆE ZANIMANJE ZA VALPOVAČKE PRIČE

"Valpovčice" predstavljene i u Zagrebu
Objavljeno 11. listopada, 2018.
Knjiga je ove godine dobila i Srebrnu povelju Matice Hrvatske
VALPOVO/ZAGREB - Na poziv središnjice Matice hrvatske, u Zagrebu je predstavljena knjiga Stjepana Najmana Valpovčice. Kako je knjiga je ove godine dobila Srebrnu povelju Matice hrvatske predstavljanje se odvijalo u glavnoj Matičinoj dvorani Jure Petričević, a knjigu su uz autora Stjepana Najmana predstavljali i potpredsjednik Matice hrvatske Luka Šeput, zatim potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske u Valpovu Jozo Bogdanović i recenzent dr. sc. Dinko Župan.
Kako je priopćio recenzent dr.sc.Dinko Župan, ispred domaćina uvodno je govorio potpredsjednik Luka Šeput koji je pohvalio knjigu i istaknuo ju kao ogledni primjer ostalim ograncima Matice Hrvatske. Pohvalio je autorski stil i formu kratkih rezova kroz koju su na zanimljiv i informativan način ispričane priče o Valpovu. Posebno je istaknuo lijepe ilustracije u knjizi i pohvalio ilustratora Vladimira Vagnera koji se među prisutnima nalazio u publici. Potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske Valpovo Jozo Bogdanović pozdravio je prisutne u ime valpovačkog Ogranka i zahvalio središnjici na pozivu i gostoprimstvu. Zatim je prikazao dosadašnji rad Ogranka u Valpovu, posebno se osvrnuvši na najvažniji izdavački projekt Valpovački godišnjak čija je središnja figura upravo autor Valpovčica Stjepan Najman. Recenzent dr. sc. Dinko Župan prikazao je sadržaj i glavne tematske blokove u knjizi. Naglasio je kako je autor na zanimljiv način prikazao čitavu lepezu raznih aspekata valpovačke povijesti koji pokrivaju kulturnu povijest, povijest umjetnosti, političku povijest, socijalnu povijest, vjersku povijest, gospodarsku povijest, povijest okoliša, povijest sporta, povijesti glazbe i povijest svakodnevnog života. Recenzent je istaknuo kako je autor kroz kratke priče o značajnim događajima, istaknutim ljudima, kulturnim institucijama, raznim društvima i udrugama ponudio cjelovitu sliku o povijesti grada Valpova i upoznao čitatelje s raznolikim elementima valpovačke mikro-povijesti.
Prisutne je upoznao s činjenicom kako su Valpovčice vrlo brzo zadobile status bestselera i postale neizostavno štivo koje se nalazi na brojnim policama valpovačkih kućnih biblioteka, ali i šire. Pohvalio je autorov trud i važnost njegove knjige za kulturnu povijest grada Valpova kao i za budućnost razvoja kulturnog turizma u Valpovu. Na kraju se prisutnima obratio autor Stjepan Najman koji je zahvalio svim govornicima i središnjici Matice hrvatske na gostoprimstvu. Ukratko je opisao proces nastanka Valpovičica koji je neodvojiv od njegovog uredničkog posla u Valpovačkom godišnjaku. Posebno je istaknuo važnost Otona Revalda, te ga na neki način označio kao svog duhovnog oca kada je u pitanju njegovo bavljenje poviješću Valpova i okolice. Prema vlastitom izboru pročitao je nekoliko priča te i na taj način zagrebačkoj publici približio sadržaj svoga djela. Publika je na kraju postavljala pitanja i iznosila vlastita zapažanja vezana uz predstavljanje Valpovčica pri čemu su se mogle čuti samo pohvale autoru i poziv ostalim ograncima Matice hrvatske da ostvare slične izdavačke projekte, priopćio je dr.Župan  L.Aničić
Autor Stjepan Najman na zanimljiv je način prikazao cijelu lepezu raznih aspekata valpovačke povijesti
Možda ste propustili...

OTVOREN NATJEČAJ ZA OSJEČKE UČENIKE DO 1. STUDENOGA

Prva Nagrada “A. B. Šimić” za najbolje mlade pjesnike

HUMANITARNA LIPANJSKA OPERNA NOĆ

Nikad veći odaziv publike i donatora

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HUMANITARNA LIPANJSKA OPERNA NOĆ

Nikad veći odaziv publike i donatora

2

ZORAN ŠIMUNOVIĆ PRIJE UMJETNOSTI ZAVOLIO JE MOTORE

Umjetnici su ljudi velikoga ega i s nekima je teško surađivati

3

HUMANITARNA LIPANJSKA OPERNA NOĆ

Nikad veći odaziv publike i donatora