Dome slatki dome
IGRA UZORCIMA I BOJAMA

Dekorativne tkanine ispunjavaju i obogaćuju prostor
Objavljeno 11. listopada, 2018.

Dekorativne tkanine imaju važnu ulogu u uređenju interijera. Vrlo jednostavno mu mogu promijeniti kompletan ugođaj, tako da primjena takvih tkanina može biti pravi izazov za one koji vole česte promjene u prostoru. Ako je prostor povezan, funkcionalne grupe možete naglasiti različitim bojama ili uzorcima dekorativnih tkanina.



Umjetni materijali

Vrlo je važan način kombiniranja takvih tkanina. Budite pažljivi kod kombiniranja različitih vrsta materijala, najbolje je kombinirati srodne, kao npr. prirodne s prirodnima, kako bi se zadržao i naglasio takav ugođaj u prostoru. Umjetni materijali mogu izgledati vrlo efektno u interijeru, ali ih treba izbjegavati kao obloge garnitura za sjedenje, fotelja i stolica jer spriječavaju disanje kože, pa se javlja neugodan efekt znojenja. Osim toga, potrebno je obratiti pažnju i na vrstu uzoraka koji se kombiniraju. Izbjegavajte miješanje cvjetnih i geometrijeskih uzoraka. Njihove kombinacije mogu biti uspješne samo kad je riječ o apstraktnim biljnim ili cvjetnim motivima, koji se kao takvi mogu uklopiti s geometrijskim, jer su svojevrsna stilizacija. Vrlo uspješne kombinacije predstavljaju tkanine istih uzoraka s različitim veličinama ili u različitim bojama. Vrstu i gustoću tkanine odaberite ovisno o tome želite li prozračan ili glamurozan prostor. Prozračnost povlači za sobom odabir vizualno laganih, polutransparentnih tkanina, koje i na dodir stvaraju osjećaj finoće.

Glamur

Pune teške tkanine, pogotovo one koje u svom sastavu imaju zlatne, srebrne ili brončane niti, naglašavaju glamuroznost prostora. Osim za prostrane dnevne boravke, takva vrsta tkanina idealno se uklapa u raskošne spavaće sobe. Guste i teške tkanine, ovisno o vrsti, mogu naglasti i rustikalni ambijent. Uz ovakve ugođaje najčešće se primjenjuju tkanine iz palete zemljanih boja bez uzoraka te s biljnim ili životinjskim motivima. Geometrijske i apstraktne biljne uzorke treba izbjegavati ako želite vjerno osjetiti rustiku. Uz dekorativne tkanine, treba odabrati i popratni namještaj koji će se stilom uklopiti u takav ambijent.
Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Dizajn
Kombinacija dekorativnih tkanina
Mogućnosti za kombiniranje
Dekorativne tkanine doći će do punog izražaja i na tapeciranom krevetu koji ima naglašeno uzglavlje. Ako odaberite tkaninu s apstraktnim motivima u svijetloj boji te cijeli interijer ostavite u svijetlim tonovima, vaša će spavaća soba postati elegantna i profinjena. Odabir svijetlih dekorativnih tkanina ostavlja velike mogućnosti za kombiniranje i stvaranje dojmljivih efekata u prostoru.
Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike