Mozaik
ORAHOVČANIN POTVRDIO DA JE DIO KREME HRVATSKE ENIGMATIKE

Stjepan Varaždinac jedan je od najboljih majstora logičkih zadataka u Hrvatskoj
Objavljeno 11. listopada, 2018.

Orahovica je prepuna zanimljivih osoba koje svojim djelima promiču grad i zapravo su njen veliki ponos, a da ni sama to ne znaju ili jednostavno skromno to čuvaju za sebe. Upravo takav je Stjepan Varaždinac, dugogodišnji ljubitelj križaljki i raznih vrsta zagonetki.


Stjepan je, naime, već dugi niz godina hrvatski enigmatski reprezentativac i jedan od najboljih majstora postavljanja logičkih zadataka u Hrvatskoj. Potvrdio je to i na nedavno održanom 34. SOZAH-u, prvenstvu Hrvatske odgonetača i zagonetača, gdje je osvojio 11. mjesto od 33 natjecatelja u sastavljanju zagonetki.
- Prvenstvo je održano u Bjelovaru i na njemu je sudjelovalo više od 50 enigmatičara iz Hrvatske i šest zemalja, i to iz SAD-a, Nizozemske, Njemačke. BiH, Srbije i Slovenije. Dakle, ovo natjecanje je bilo otvorenog tipa i kao takvo međunarodnog karaktera u kojem su sudjelovali ponajbolji enigmatičari iz navedenih zemalja, a nama domaćima bodovalo se kao prvenstvo Hrvatske. Upravo zbog toga ovo je sjajan rezultat i oduševljen sam postignutim s obzirom na to da sam snage odmjerio s vrhunskim majstorima logike. Moje zagonetke koje sam sastavio na ovom natjecanju bile su i kao zadaci za odgonetače logičkih zadataka na što sam također iznimno ponosan - priča Varaždinac te kaže kako je ovo natjecanje poslužilo i kao obilježavanje 50 godina jedne od ponajboljih hrvatskih udruga enigmatičara, Čvor iz Bjelovara:
- Vjerujem da svi ljudi koji vole križaljke znaju tko je i što je Čvor. Svi se sjećamo istoimenog časopisa i mnoštva drugih izdavanih u njihovoj produkciji u bivšoj i današnjoj državi. Imao sam tu čast da su i moje zagonetke dugo bile, a i danas su, dio tih časopisa te mi je bilo posebno drago susresti se s legendama enigmatike iz te udruge - nastavlja Varaždinac koji je predsjednik Enigmatske udruge Orahovica, koja je upravo zahvaljujući njemu jedna od poznatijih u državi.
- Udruga je osnovana još 2005. godine i tada nas je bilo više od 100 enigmatičara i ljubitelja zagonetki. S vremenom se to sve skupa malo osipalo, no nismo odustajali i, evo, prije dvije godine ponovno smo okupili mlade snage koje su nas pojačale i uz već iskusne zajedno održavamo rad i uživamo u enigmatici. Možemo se pohvaliti da smo 2006. bili organizator jednog od SOZAH-a za koji smo dobili velike pohvale od Hrvatskog enigmatskog saveza i naravno da nam je želja ponovno dovesti elitu hrvatske enigmatike u Orahovicu. Isto tako, svake godine u sklopu manifestacije Orahovačko proljeće u Orahovici, organiziramo otvoreno prvenstvo grada u rješavanju sudokua, što se pokazalo atraktivnim i zanimljivim i na taj način pokušavamo privući mlade enigmatici koja je jako dobra za razvijanje znanja za više stvari, posebice matematike i logike. Sljedeći, 35. SOZAH, bit će održan u Kraljevici, u organizaciji svima dobro poznatog enigmatskog časopisa ‘‘Feniks‘‘, za koji također pišem zagonetke i nadam se da ćemo i tamo iz našeg grada imati i više sudionika. Naime, kada dođeš na ovako natjecanje, sam rezultat je naravno važan, ali posebno za mlade enigmatičare mnogo znači samo doći i biti u društvu majstora zagonetki, jer je to samo po sebi i sjajna edukacija i stjecanje nužnog iskustva. Enigmatika je dosta zahtjevna i treba u nju uložiti mnogo strpljenja i vremena ako želiš nešto postići. Danas su mladi iznimno inteligentni i talentirani, ali malo im samo nedostaje maksimalna posvećenost i koncentracija - zaključuje Varaždinac.
Vladimir Grgurić
Sjajna i prijateljska suradnja s udrugom "Dragalići"
Stjepan Varaždinac je na 34. SOZAH-u nastupio u sastavu Enigmatske udruge ‘‘Dragalići‘‘ iz Dragalića, pokraj Novske.

- S obzirom na to da sam jedini iz Orahovice bio na ovom natjecanju, a s udrugom ‘‘Dragalići‘‘ ostvarili smo sjajnu i prijateljsku suradnju, nastupio sam za njih, no svakako je pisalo i ono ‘‘iz Orahovice‘‘, što mi je bilo jako važno, jer uvijek želim promovirati svoj grad. Naše udruge imaju u planu dosta zajedničkih akcija i zapravo je ta naša suradnja naišla na sjajne reakcije iz oba mjesta, jer mnogo toga lakše možemo zajedno, kako na treninzima i vježbama, tako i na natjecanjima. Čim si brojniji odmah si i jači, i već pri vježbi imaš odličnu konkurenciju, što je sjajna priprema za svako natjecanje. Kad smo se mi ponovno okupili i održali skupštinu bilo je vidljivo da će nam trebati suradnja i evo, s ekipom iz Dragalića to je bio pun pogodak, što se pokazalo i na ovom SOZAH-u - kaže Varaždinac.
Najčitanije iz rubrike