Mozaik
DODIJELJENE AMERICAN MUSIC AWARDS

Taylor Swift uspjela srušiti rekord Whitney Houston
Objavljeno 11. listopada, 2018.
Pjevačica je pozvala fanove da iziđu i glasaju na izborima za Kongres i Senat

Taylor Swift ponovo je pobijedila na natjecanju za American Music Awards, osvojivši četvrti put nagradu za umjetnicu godine i tako srušila rekord koji je držala Whitney Houston i postala pjevačica s najviše AMA nagrada u povijesti.


Dodjelu je iskoristila za novi politički istup u kojemu je pozvala svoje fanove da iziđu i glasaju na izborima za Kongres i Senat, koji će se održati 6. studenoga. Nedavno je izazvala pravu buru reakcija u SAD-u nakon što je u prvom javnom političkom istupu u karijeri najavila da će na izborima u studenome podržati demokratske kandidate. U dugačkom postu objavljenom na Instagramu, gdje ima 112 milijuna sljedbenika, Swift je dan prije dodjele napisala kako je dosad bila nesklona dijeliti svoja politička stajališta, no da je u međuvremenu promijenila mišljenje. Istaknula je da je podupirala demokratskog kandidata za američki Senat u rodnome Tennesseeju te je žestoko napala njegovu suparnicu i Trumpovu miljenicu, republikanku Marshu Blackburn. "Kao i ranije, željela bih nastaviti glasati za žene u politici. No Marshu Blackburn ne mogu poduprijeti. Njezin istup u Kongresu me plaši i zbunjuje", napisala je. "Ta je žena glasala protiv izjednačenja plaća za muškarce i žene. Glasala je protiv prijedloga zakona o nastojanju da se žene zaštite od nasilja u domu, od silovanja i praćenja. Glasat ću za Phila Bredesena u Senatu i Jima Coopera u Zastupničkom domu", napisala je Swift i dodala: "Ne mogu glasati za nekoga tko nije spreman boriti se za dignitet SVIH Amerikanaca, bez obzira na boju njihove kože, spol ili na to koga vole". Pozvala je svoje obožavatelje da se prijave u registar birača uz molbu: "Molim vas, informirajte se i educirajte o kandidatima koji se natječu u vašoj državi i glasajte za onoga čija su stajališta najbliža vrijednostima za koje se i sami zalažete. Mnogi među nama nikada neće pronaći kandidata ili stranku s čijim se programom sto posto slažu, no na izbore moramo izići".
U utorak na dodjeli je pak publici, koja je nazočila dodjeli American Music Awards u Los Angelesu i milijunima koji su taj show gledali kod kuće poručila da iziđu na izbore i glasaju.
- Ovu nagradu i svaku nagradu koja je dodijeljena večeras izglasali su ljudi, a znate za što još ljudi glasaju - upitala je Swift prilikom prihvaćanja trofeja i odmah odgovorila: "Izbori 6. studenoga. Iziđite i glasajte".
Četvrti trofej umjetnice godine, koji se dodjeljuje na temelju glasova publike, Swift je osvojila pobijedivši repere Drakea i Post Malonea, britanskog kantautora Eda Sheerana i rock-bend Imagine Dragons. Pokupila je još tri nagrade - za najbolju žensku pop-umjetnicu, najbolju turneju i najbolji pop-album za "Reputation", najprodavaniji album prošle godine.
Od ostalih nagrada, njujorška reperica Cardi B izabrana je za omiljenu hip-hop/rap umjetnicu, ali je izgubila u borbi za najbolju novu umjetnicu od pjevačice kubanskog podrijetla Camile Cabello.
Ostali pobjednici su Post Malone, koji je nagrađen kao najbolji muški pop/rock umjetnik, Khalid, najbolji muški soul/R & B umjetnik, i country zvijezda Carrie Underwood, koja je osvojila već 13. nagradu American Music Award. Boy band BTS postao je prva korejska skupina koja je osvojila nagradu na American Music Award, uzimajući trofej za omiljene društvene umjetnike.
Gladys Knight vodila je odavanje počasti kraljici soula Arethi Franklin, koja je umrla od raka u kolovozu u dobi od 76 godina, a ostale izvođačice, koje su te večeri nastupile uživo, bile su Mariah Carey, Jennifer Lopez i Missy Elliott. Posebice je zanimljivo bilo vidjeti Mariahu kojoj je to bio prvi nastup na dodjeli AMA od 2008. Pojavila se poput Venere na ružičastom oblaku i otpjevala “With You”, prvi singl s novog albuma.
Neke od najvećih glazbenih zvijezda, kao što su Drake, Ed Sheeran, Beyonce, Ariana Grande, Rihanna i Kanye West, nisu nazočili dodjeli nagrada koja je, osim istupa Taylor Swift, uglavnom bila pošteđena politike.
Tanja Kvorka
javno
PODRŽALA JE DEMOKRATSKE KANDIDATE
Taylor Swift

pjevačica

Ne mogu glasati za nekoga tko nije spreman boriti se za dignitet SVIH Amerikanaca, bez obzira na boju njihove kože, spol ili na to koga vole.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike