Svijet
UBOJSTVO NOVINARKE

Policija uhitila Rumunja
Objavljeno 9. listopada, 2018.
Bugarska policija priopćila je da je uhitila rumunjskog državljanina ukrajinskog podrijetla te da će ga zadržati 24 sata dok provjerava njegov alibi u sklopu istrage ubojstva istraživačke novinarke Viktorije Marinove, čije je tijelo prije pet dana pronađeno u parku u njezinu rodnom gradu Ruseu. "Imamo u pritvoru osobu čiji alibi provjeravamo, ali trenutačno nemamo konkretnog osumnjičenog. Ispitivanje se nastavlja", rekao je Teodor Atanasov, čelnik regionalne policije Rusea. Kako javlja bTV, osumnjičeni je Ukrajinac s rumunjskom putovnicom koji živi kao skitnica.
Tijelo 30-godišnje novinarke pronađeno je u subotu nedaleko od rijeke u gradskom parku njezina rodnog podunavskog grada Rusea na sjeveru Bugarske. Tužitelji su izjavili da je bila silovana, pretučena i zadavljena. Bugarski ministar unutarnjih poslova Mladen Marinov rekao je da zasad nema dokaza da je ubojstvo povezano s njezinim novinarskim radom. Međutim, mediji su se usredotočili na njezin nedavni rad. Marinova je radila za TV postaju TVN iz Rusea koja je emitirala njezinu emisiju "Detektor". U svojoj posljednjoj emisiji 30. rujna predstavila je dva novinara koja su istraživala navodni slučaj korupcije vezano uz fondove EU-a. Rekla je da će njezina nedavno pokrenuta emisija provoditi slične istrage.
Marinova, koja ima 7-godišnju kćer, bila je uključena u istragu skupine bugarskih novinara o infrastrukturnim projektima koje financira EU, a kojima su upravljale lokalne vlasti. Marinova je treći novinar ubijen u Europi u posljednjih 12 mjeseci.
Daphe Caruana Galizia, poznata malteška istraživačka novinarka, ubijena je kada je bomba raznijela njezin automobil u listopadu prošle godine, a slovački novinar Jan Kuciak ubijen je iz vatrenog oružja u veljači. Bugarska zauzima 111. mjesto među 180 zemalja na ovogodišnjem indeksu slobode medija u svijetu organizacije Reporteri bez granica, što je najniže mjesto koje zauzima jedna zemlja Europske unije, kao i niže od bilo koje zemlje zapadnog Balkana. H
Dijana Pavlović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana