Novosti
ISTRAGA DORH-A O NESTALOM SPISU

Brkić: Žalosno da me terete zbog akcije koju sam vodio
Objavljeno 9. listopada, 2018.

U Državnom odvjetništu u utorak su gotovo cijeli dan trajala ispitivanja vezana uz istragu nestanka spisa iz Općinskog državnog odvjetništva 2011. o curenju podataka iz istrage o prostituciji. Na ispitivanju su bili Milijan Brkić, Željka Pokupec, Božo Barbarić i Mladen Bajić.


Izlazeći s ispitivanja, zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić kazao je kako ne smije govoriti o sadržaju razgovora. "Razgovarao sam s glavnim državnim odvjetnikom, dao sam izjavu ponovno na okolnosti iz 2011. Ono što je smiješno, mogu reći i žalosno, jest to da ja koji sam u to vrijeme bio zamjenik ravnatelja policije, koji sam koordinirao cijelu akciju, u konačnici je rezultirala uhićenjem i pravosudnim epilogom, sad sam pozvan ponovno da dajem izjave na te okolnosti i da se mene sumnjiči da sam ja probio mjere. Da sam želio na bilo koji način kontaminirati akciju, onda sigurno ne bi došlo do realizacije te akcije", kazao je Brkić. Dodao je da je na razgovor pozvan "u svojstvu svjedoka", da ponovno da izjavu kao i 2011. Na pitanje radi li se o političkoj hajci Brkić je kazao: "Pustite sad političke hajke na mene, možda je usmjerena i prema HDZ-u, samo je zanimljivo da se ta priča ponovno ponavlja, a reciklirana je već nekoliko puta." Kazao je i da s predsjednikom Vlade i predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem razgovara "kontinuirano, svakodnevno", no o sadržaju ne može govoriti. Na novinarsko pitanje je li teret svojoj stranci Brkić je kazao da afera "sigurno na jedan način jest teret stranci". "Ali pitanje je opet u kojoj je mjeri to usmjereno protiv mene, a u kojoj mjeri protiv HDZ-a", zaključio je.
Na razgovor u DORH Brkić je došao nakon što je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić ranije najavio da će se detaljno istražiti nestanak spisa iz 2011. Brkića se povezuje s otkrivanjem policijskih mjera, zbog čega je navodno i ranije ispitan u tom slučaju, ali je njegov iskaz kao i državnoodvjetnički spis u tom slučaju nestao. Dražen Jelenić u petak je rekao da nestanak spisa u ovom trenutku vodi kao propust državnoodvjetničke uprave te da treba utvrditi radi li se o slučajnom propustu ili namjeri.
Šef riječkog PNUSKOK-a Božo Barbarić nakon ispitivanja nije želio ništa reći o aferi u kojoj se s curenjem podataka iz policijske akcije povezuje Brkić. "Nisam ovlašten bilo kakve izjave davati, ovdje sam pozvan, dao sam izjavu… Ima u sustavu odgovornih koji su zaduženi za davanje izjava", kazao je Barbarić, koji je navodno Brkića još 2011. prokazao kao osobu koja je osumnjičenicima za prostituciju odala da su pod policijskim nadzorom. Barbarić je, navodno, 2011. sastavio dokumente u kojima stoji da je Brkića dvoje osumnjičenika prokazalo kao krticu, iako svoje tvrdnje naknadno nisu ponovili pred istražnim sucem. H/D.Pav.
Andrej Plenković

premijer i predsjednik HDZ-a

Sigurno da ovakve dugotrajne medijske priče stvaraju određeno ozračje, ali to nema veze ni s politikom stranke ni s aktualnim vodstvom. Mislim da ljudi vide da to nema veze s politikom HDZ-a.
SLUČAJ OKO AGROKORA
Savjetnik predsjednika Uprave Sberbanka Maksim Poletaev i i predstavnik Sberbanka Sergej Volk u utorak su nazočili sastanku u zgradi DORH-a. "Ovdje smo jer smo željeli znati kako teče kazneni slučaj oko Agrokora u kojem smo oštećena strana. Također, željeli smo izraziti našu podršku Vladi i tužiteljstvu u istrazi", izjavio je Poletaev novinarima. Poletaev je poručio da je sastanak bio vrlo produktivan.
Možda ste propustili...