Novosti
VAŽNOST ULAGANJA U RADIOTERAPIJU

Hrvatska u idućih 10 godina mora nabaviti 30 linearnih akceleratora
Objavljeno 10. listopada, 2018.
Hrvatska u idućih 10 godina mora nabaviti čak 30 novih linearnih akceleratora u vrijednosti od 140 milijuna eura, čime bi popravila lošu statistiku umrlih od tumora, prema kojoj je na samom začelju Europske unije, istaknuto je u utorak na okruglom stolu "Hrvatska treba modernu radioterapiju".
Sudionici okruglog stola složili su se da problem dostupnosti radioterapije, odnosno nedovoljan broj linearnih akceleratora i zastarjelost postojećih, negativno utječe na ishod liječenja tumorskih pacijenata i direktan je uzrok loše statistike umrlih od tumora. Prema podacima iz 2014. godine o pojavnosti i smrtnosti bolesti rak je u Hrvatskoj odmah iza bolesti srca i krvnih žila, s 21.434 novodijagnosticirana bolesnika s invazivnim rakom i čak 13.939 umrlih. Osim toga, rezultati ankete provedene među 500 tumorskih pacijenata, koji su upućeni na liječenje radioterapijom, pokazali su da gotovo polovina pacijenata s dijagnosticiranim tumorom, njih 48,2 posto, u hrvatskim bolnicama čeka duže od dva mjeseca na početak radioterapije. Nedovoljan broj linearnih akceleratora u sustavu doveo je do toga da se, prema nekim procjenama, samo polovina pacijenata koji bi trebali biti liječeni radioterapijom upućuje na radioterapiju.
Postotak od 65 posto oboljelih koji umru od raka alarmantan je i nužno je mijenjati pristup liječenju tumora u Hrvatskoj, naglašeno je na okruglom stolu.
Hrvatska treba nove linearne akceleratore, pa će Vlada poduzeti sve da nabavi primjeren broj novih uređaja, najavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić. "Već smo krenuli u nabavu novih linearnih akceleratora, prvi je instaliran u Osijeku, za drugi je osiguran novac i slijedi faza instalacije na Rebru i ovih dana očekujemo natječaj za novi uređaj za Kliniku za dječje bolesti u Zagrebu. Također, u sljedećim mjesecima na KBC Rebro dolazi novi gama knife", rekao je Kujundžić.
Iz Ministarstva zdravstva poručuju da prema nacrtu Nacionalnog plana za borbu protiv raka, čije se prihvaćanje očekuje u proljeće 2019., u idućih deset godina Hrvatska mora nabaviti čak 30 novih linearnih akceleratora, tj. zamijeniti 15 uređaja kojima je prosjek starosti osam godina i nabaviti novih 15, čime bi se po broju uređaja izjednačili s EU-ovim prosjekom. Vrijednost takve nabave procjenjuje se na gotovo 140 milijuna eura, a velik dio financijskih zahtjeva koje povlači donošenje Nacionalnog plana nastojat će se osigurati iz fondova Europske unije. Prema riječima pomoćnice ministra zdravstva Vere Katalinić-Janković, ulaganje u radioterapiju je opravdano jer će smanjiti smrtnost građana i povećati izlječivost radno sposobnih građana.
Na okruglom stolu predstavljen je primjer Slovenije, koja ima znatno bolje pokazatelje u borbi protiv tumora od Hrvatske, unatoč rastu incidencije zbog starenja stanovništva. H
PRIMJER SLOVENIJE
Slovenija je prije desetak godina imala četiri stara linearna akceleratora u onkološkom centru u Ljubljani, bile su dugačke liste čekanja, radilo se starim tehnikama, napomenuo je Primož Strojan iz Onkološkog instituta u Ljubljani. "Tada smo napravili plan i počeli mijenjati stare aparate i dodavati nove u manje onkološke centre izvan Ljubljane. Zahvaljujući tome već 2010. imali smo osam novih aparata, a sad smo ponovno u fazi obnavljanja uređaja", kaže Strojan.
48,2

posto pacijenata s dijagnosticiranim tumorom u hrvatskim bolnicama čeka duže od dva mjeseca na početak radioterapije
Možda ste propustili...