Novosti
SERGE BRAMMERTZ

Procesuiranje ratnih zločina nazaduje
Objavljeno 9. listopada, 2018.
Procesuiranje ratnih zločina u državama bivše Jugoslavije nazaduje zadnjih nekoliko godina, rekao je u utorak u Zagrebu Serge Brammertz, glavni tužitelj Mehanizma međunarodnih kaznenih sudova UN-a. "Nesretna činjenica je da je situacija loša i nekoliko godina nazaduje po pitanju državnih progona ratnih zločinaca i regionalne suradnje", poručio je na međunarodnoj konferenciji "Pravda nakon Haaga" Brammertz, bivši glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. "Svaki put kad dođem u regiju šokira me razlika između pristupa dužnosnika koji nisu voljni pokazati interes za osuđivanje ratnih zločina i očajne situacije žrtava", rekao je Brammertz na tom skupu koji su organizirali Srpsko narodno vijeće, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba i udruge Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i Sense - Centar za tranzicijsku pravdu. Brammertz u Zagrebu sudjeluje u sklopu priprema za podnošenje svog redovitog polugodišnjeg izvješća Vijeću sigurnosti UN-a. "Morat ću spomenuti, kao i u prošlim izvještajima, kako je nesretna činjenica da rad na pravdi i pomirbi u regiji ide u krivom smjeru", najavio je.
S iznimkom BiH svake godine ima sve manje suđenja za ratne zločina, a javnom sferom dominira veličanje ratnih zločinaca i negiranje zločina, istaknuo je. "Prije nekoliko godina bilo bi mi nevjerojatno da bi vlada ili ministri govorili o ratnim kriminalcima na način na koji to čine danas, tretirajući ih kao heroje", kazao je bivši glavni tužitelj. "Tome u zadnje dvije godine svjedočimo u regiji, a Hrvatska tu nije iznimka", rekao je.
Brammertz je zaključio kako je nakon zatvaranja suda u Haagu i uhićenja posljednjih bjegunaca pala energija za procesuiranje ratnih zločina te da je državnim tužiteljima situacija danas teža, jer su haški pravnici imali snažniju međunarodnu podršku koja je i dalje potrebna, jer državna tijela nemaju ni dovoljna sredstava ni osoblje. H
Možda ste propustili...

HIPERTENZIJA, KRONIČNE PLUĆNE BOLESTI I DIJABETES NAJČEŠĆE SU BOLESTI

Sve starije stanovništvo traži dostupniju zdravstvenu skrb

PREDSJEDNIK HDZ-A ZADOVOLJAN KAMPANJOM

"Vlada kvazinacionalnog spasa ne bi dugo potrajala"