Novosti
PREDSJEDNICA RH U BRODSKOJ ŽUPANIJI

Za Slavoniju su ključne investicije i zapošljavanje
Objavljeno 9. listopada, 2018.
Grabar-Kitarović je za srijedu sazvala sastanak o problemu zagađenja zraka

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović premjestila je svoj ured u Brodsko-posavsku županiju i Slavonski Brod poručivši nakon podizanja zastave predsjednice RH u utorak, ispred zgrade županije, kako je u Brodsko-posavsku županija došla razgovarati s predstavnicima županije, gradova i općina o razvojnim planovima, ali o problemima koji tište građane te naglasila da su nove investicije i zapošljavanje ključni za Slavoniju, Baranju i Srijem.


"Mnogo se s pravom očekuje od mjera u sklopu projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem, posebice kada je riječ o otvaranju prostora novim proizvodnim i drugim razvojnim investicijama s krajnjim ciljem pune zaposlenosti, rasta plaća i standarda. To je od ključne važnosti kako bismo zadržali mlade i očuvali ljudske resurse za buduće generacije", poručila je Grabar-Kitarović. Podržala je nastojanja da se što više novca povuče iz europskih fondova, ali se i zauzima za pojačana državna ulaganja, kao i ulaganja javnih poduzeća. "Hrvatskoj su potrebni daljnji, ciljani iskoraci u decentralizaciji", poručila je Grabar-Kitarović te ustvrdila da svaka mudra država vodi regionalno diferenciranu investicijsku i demografsku politiku.
"Očekujem stoga da će paket zakona nove faze porezne reforme ići u tom smjeru i omogućiti bitno manje troškove investiranja i veće plaće, posebice na područjima koja opravdano traže i očekuju povećanu državnu skrb", poručila je.
Dotaknula se i problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu rekavši kako je za srijedu sazvala sastanak sa svim ključnim dionicima kako bi se taj problem riješio, a o čemu je, podsjetila je, već ranije razgovarala s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, prije nekoliko dana i s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije od kojega je, rekla je, dobila uvjeravanja kako je Ruska Federacija predana rješavanju toga problema.
Župan Danijel Marušić rekao je predsjednici RH kako je njezin dolazak ohrabrenje za sve stanovnike te županije, od starih do mladih, s jasnom porukom da ostanu živjeti na rodnom tlu. "Ako smo mi u Slavoniji pomalo poklenuli, vi nam pružite ruku, pomažete da ustanemo i ostanemo ponosni, kakvi ljudi ovoga kraja i jesu", rekao je župan Marušić.
Gradonačelnik Mirko Duspara rekao je kako očekuje od predsjednice da im pomogne u rješavanju brojnih problema. Duspara je nakon razgovora s predsjednicom upozorio kako se problem onečišćenja zraka rješava presporo za stanovnike tog grada. "Sastanci se održavaju, povjerenstva postoje, akcijski planovi se donose, ali nama koji živimo ovdje to je sve presporo i nadamo se kako će se problem zagađenja u Slavonskom Brodu riješiti u što skorije vrijeme", izjavio je Duspara. Dodao je kako je gradskim vlastima Slavonskog Broda cilj da plin što prije dođe u rafineriju u Bosanski Brod, ali kako je kazao, to neće riješiti problem zagađenja u Slavonskom Brodu ako se ne realiziraju i brojni projekti u samom gradu, čijom bi se realizacijom znatno smanjila zagađenost zraka. "Kada bi se realizirali naši projekti, riješio bi se velikim dijelom problem zagađenja. Onaj glavni dio ostaje u pregovorima između dvije države, rafinerije Bosanski Brod i Republike Hrvatske", istaknuo je Duspara.
Naglasio je da gradske vlasti žele što prije realizirati projekte vezane uz gradnju i modernizaciju prometnica u Slavonskom Brodu, sjevernog ulaza u tvrtku "Đuro Đaković" i istočne vezne ceste. Žele i da se riješi plovnost rijeke Save te da se izmjeste naplatne kućice na autocesti A3 zbog kojih je, kao i zbog graničnog prijelaza gotovo u samom gradu, zrak na području Slavonskog Broda znatno zagađen.
Predsjednica Republike je u Slavonskom Brodu razgovarala i s predstavnicima udruga građana i hrvatskih branitelja te obišla tvrtke Simplex i Đuro Đaković.
Zastavu predsjednice Republike na jarbol ispred zgrade županije podigla je učenica slavonskobrodske Gimnazije Ana Imrović. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović položila je cvijeće i upalila svijeću kod spomenika "Prekinuto djetinjstvo", koji je podignut u spomen na 402 dječaka i djevojčice koji su smrtno stradali u Domovinskom ratu u Hrvatskoj.
Hina
Mirko Duspara

gradonačelnik Slavonskog Broda

Sastanci se održavaju, povjerenstva postoje, akcijski planovi se donose, ali nama koji živimo ovdje to je sve presporo i nadamo se kako će se problem zagađenja riješiti u što skorije vrijeme.
USPJEŠNE TVRTKE
Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je slavonskobrodske tvrtke Simplex i Đuro Đaković Specijalna vozila. Tvrtka Simplex bavi se instalacijama dizala i pokretnih stepenica, a 2017. godinu završila je ukupnim prihodom od 37,3 milijuna kuna uz ostvarenu dobit od 2,9 milijuna kuna te je jedna od najbolje pozicioniranih tvrtki na području Brodsko-posavske županije. Proizvodni pogon Đuro Đaković Specijalna vozila jedini je proizvođač oklopnih borbenih vozila u Hrvatskoj.
Možda ste propustili...

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja