Sport
“VATRENI” U BJELOVARU

Kramarić petorostruki strijelac, Mamić zabio počasni pogodak
Objavljeno 10. listopada, 2018.
Susret u Bjelovaru odigran točno godinu dana nakon debija Zlatka Dalića na klupi Hrvatske u Kijevu

Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je prvu utakmicu u Lijepoj Našoj nakon što su u lipnju uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji u Gradskom vrtu ugostili Senegal. U povodu 110. obljetnice postojanja NK Bjelovar izabranici Zlatka Dalića gostovali su u gradu čija je prva sportska asocijacija rukomet.


U revijalnoj utakmici svjetski viceprvaci svladali su hrvatskog trećeligaša s 15:1 (8:0). Susret je pratilo u Bjelovaru rekordnih 4111 gledatelja, koji su se okupili na Gradskom stadionu. Nažalost, ni približno oračje neće biti u petak na Rujevici, gdje ćemo Engleze ugostiti pred praznim tribinama.

Osam do odmora

Najubojitiji je bio Andrej Kramarić, koji je postigao pet pogodaka. Tri su bila djelo Marka Livaje, dvaput je precizan bio Ivan Perišić, a po jednom su se u listu strijelaca upisivali Ivan Rakitić, Ante Rebić, Tin Jedvaj, Milan Badelj i Mario Pašalić. Zanimljivo, jedini počasni pogodak za Bjelovar postigao je Stjepan Mamić. Do odmora je Hrvatska vodila 8:0. Polovinu od tih pogodaka postigao je Andrej Kramarić, koji je u 4. minuti načeo mrežu domaćina, a zaključio seriju u završnici prvog poluvremena. U nastavku susreta umjesto Dominika Livakovića na vrata je stao Karlo Letica, kojeg je u 82. minuti uspio svladati Stjepan Mamić. Rezultat je tada glasio 13:1 za "Vatrene", pa su do kraja susreta mrežu Bjelovaraca još treslli Pašalić i Livaja. Tijekom susreta izbornik Zlatko Dalić nije koristio kapetana i najboljeg nogometaša svijeta u 2018. godini Luku Modrića, kojem su predstavnici NK Bjelovar prije početka susreta uručili posebno priznanje. Modrić je inače najveći favorit za dobivanje još jednog priznanja. Najveći je favorit za dobivanje "Zlatne lopte" u izboru France footballa. Među 30 kandidata nalaze se još dva hrvatska igrača Ivan Rakitić i Mario Mandžukić. Također, treba reći kako je cijelu utakmicu s klupe u Bjelovaru odgledao i Dejan Lovren.

Godinu dana poslije

Utakmicu je sudio Bruno Marić, kojem je to bila posljednja, ujedno i oproštajna utakmica za kraj sudačke karijere.

- Ponosan sam što hrvatska reprezentacija ima priliku uveličati slavlje dugogodišnjeg nogometnog djelovanja u Bjelovaru. Ne smijemo zaboraviti da lokalni klubovi i županijski nogometni savezi čine dio hrvatske nogometne baze iz koje nastaju naši međunarodni uspjesi. U NK-u Bjelovar svoj je nogometni put započeo bivši reprezentativac i član stožera ‘Vatrenih‘ Ognjen Vukojević, a nadam se da ćemo i u budućnosti gledati Bjelovarce u nacionalnoj vrsti - rekao je predsjednik HNS-a Davor Šuker, koji je kao član hrvatske vrste gostovao u Bjelovaru. Bilo je to 1997. godine kada su "Vatreni" pod vodstvom Ćire Blaževića slavili s 11:1. Današnji su "Vatreni" i u tom pogledu bili uspješniji.
Simbolično, susret u Bjelovaru odigran je točno godinu dana nakon premijerne utakmice Zlatka Dalića na klupi Hrvatske. Bilo je to u Kijevu u završnici skupine kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Hrvatska je tada slavila s 2:0 i izborila dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo na kojem je ovo ljeto igrala finale. Tada je dvostruki stijelac bio Andrej Kramarić. Godinu dana poslije "Krama" je na isti dan postigao pet pogodaka.
Krešimir Lacković
BEZ PETORICE, POZVAN SLUGA
Nisu dobre vijesti za Zlatka Dalića nakon okupljanja reprezentativaca. Čak pet njegovih izabranika neće mu biti na raspolaganju za nadolazeće reprezentativne utakmice protiv Engleske u Ligi nacija te prijateljski susret s Jordanom. Nakon liječničkih pregleda odlučeno je kako Šime Vrsaljko, Marcelo Brozović, Lovre Kalinić, Duje Čop i Borna Barišić neće konkurirati za sastav. Izbornik Dalić, nakon što je u ponedjeljak pozvao Karla Bartoleca, u utorak je poziv uputio i vrataru Rijeke Simonu Slugi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike