Crna kronika
OD USHITA DO TRAGEDIJE

Ubojit pogled: Selfie uzeo više od 250 života
Objavljeno 10. listopada, 2018.
Između 2011. i 2017. čak 259 osoba poginulo je zbog snimanja selfieja u opasnim situacijama

Koliko ste daleko spremni ići da biste snimili savršeni selfie? Ne posustajete u potrazi za originalnim kadrom iako bi vas mogao stajati života? Novi podatci kažu da je u posljednjih nekoliko godina u smrt tako otišlo više od 250 ljudi.


I dok se čini da je zaluđenost selfiejima, nastala u razdoblju rasta popularnosti društvenih medija, uglavnom bezazlena razbibriga, američki znanstvenici raspolažu podatcima prema kojima taj fenomen još uvijek ima fatalne posljedice, osobito među mladima. Između 2011. i 2017. čak je 259 osoba poginulo pokušavajući snimiti impresivni selfie u nekoj ekstremnoj situaciji, podatci su istraživača najveće svjetske bibliografske medicinske baze podataka, pohranjeni u Nacionalnoj knjižnici medicine SAD-a u Bethesdi. Uglavnom se to događalo na visokim zgradama, na planinama ili uz rub ceste. Utapanje, automobilske nesreće ili padovi s visokih zgrada i uzvisina najčešće su posljedice.

Rezultati variraju ovisno o regiji i sredstvu. Polovina svih smrti u nastojanju da se napravi dobar selfie zabilježena je u Indiji. U Americi je najviše onih koji su stradali pozirajući s vatrenim oružjem. Prosječna dob smrtno stradalih je 22 godine, a u 80 posto slučajeva riječ je o muškarcima. Američki istraživači kažu da su navedeni podatci vjerojatno nepotpuni, s obzirom na to da je riječ o novom fenomenu, pa se podatci o ovakvim smrtnim slučajevima i ne evidentiraju. Da bi se ovome stalo na kraj, stručnjaci savjetuju jasno označavanje područja na kojima se najčešće prave selfieji "zonom zabrane selfieja". To bi ljude vjerojatno potaknulo na oprez. U Mumbaiju je dosad obilježeno 16 takvih zona, a slične mjere poduzele su Rusije i Indonezija.
Milan Bugarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike