Crna kronika
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA IVANU LJUŠANINU (20)

Pet godina zatvora zbog smrti Marinele Trupeljak
Objavljeno 10. listopada, 2018.
Ljušanin je imao najmanje 1,91 promil alkohola i vozio je BMW bez dozvole
OSIJEK

Ivan Ljušanin (20) iz Vuke osuđen je na pet godina zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je 2. prosinca prošle godine u Kuševcu smrtno stradala Marinela Trupeljak (20). Ljušanin je, prema djelomice izmijenjenoj optužnici, vozio pod utjecajem od najmanje 1,91 promil alkohola u krvi, bez položenog vozačkog ispita i vozeći tri puta brže negoli je to dopušteno, umjesto 50 jurio je BMW-om brzinom od oko 150 kilometara na sat. Njihov suputnik Damir Džambić (31) u nesreći je teško ozlijeđen.


Iako je u vrijeme prometne nesreće Ljušanin imao 19 godina, osuđen je na osječkom Općinskom sudu kao odrasla osoba, a ne kao mlađi punoljetnik.
- Za ovo kazneno djelo predviđena je kazna od tri do 12 godina zatvora. Ti si dva puta prekršajno prijavljivan zbog prometnih prekršaja. Sa 16 godina vozio si moped bez položenog ispita i bez kacige i još nisi stao kada te policija zaustavljala. U studenom prije nesreće uhvaćen si u prometu bez dozvole, a potom si razbio Renault Lagunu. Ovo je ono što se u narodu kaže ‘vrč ide na vodu dok se ne razbije‘ - obratila se Ljušaninu nakon izricanja presude predsjednica sudskog vijeća za mladež, sutkinja Zdenka Leko. Nadalje je dodala da njegovi roditelji nisu reagirali nakon njegova incidenta s mopedom kako je trebalo.
- Roditelji ti nisu postavljali nikakve granice i preliberalno su te odgajali. Djecu ne odgaja društvo, nego roditelji. Zabrinjavajuće je i tvoje ponašanje na sudu, odnosno da ti i dalje ne shvaćaš da moraš preuzeti odgovornost. Zavio si u crno i roditelje Marinele Trupeljak i svoje roditelje - kazala je sutkinja Zdenka Leko, obraćajući se Ivanu Ljušaninu. Sutkinja je istaknula i da su se u proteklih godinu dana dogodile brojne prometne nesreće koje su izazvali mlađi punoljetnici, što je nazvala "očitom anomalijom u sustavu".
Branko Trupeljak, otac smrtno stradale Marinele, kratko je komentirao presudu.
- Sramotno je malo koliko je dobio! Zaslužio je i trebao dobiti puno više, jer taj čovjek nema ni srca ni duše. Nismo zadovoljni presudom nikako i žalit ćemo se na presudu - kazao je otac poginule Marinele.
Odvjetnik Krešimir Arambašić, branitelj Ivana Ljušanina, kazao je da će s klijentom vidjeti hoće li se žaliti na presudu, no vrlo je vjerojatno da hoće.
- Obrana je nezadovoljna visinom izrečene kazne zbog cijelog niza elemenata tijekom postupka. Ovo je svakako nesretan i tragičan događaj. Bilo je i elemenata primjene maloljetničkog kaznenog prava jer je imao 19 godina kada je počinio djelo - kazao je Arambašić. Ljušaninov odvjetnik istaknuo je u završnoj riječi i da je u sudskom postupku nedvojbeno dokazano da je najveći dio teških ozljeda oštećenih nastao jer nisu bili vezani te da su znali da sjedaju u vozilo s pijanim vozačem koji nema položen vozački ispit.
Boris Dumenčić, sudski vještak medicinske struke, izračunao je da je Ljušanin imao između 1,91 i 1,93 promila alkohola u krvi u vrijeme nesreće, a ne 1,79, kako je prvo navedeno u optužnici, te naveo da to odgovara 3 decilitra votke, koju je te noći 20-godišnjak pio s Marinelom i Džambićem u kafiću u Josipovcu Punitovačkom.
- To odgovara pijanom stanju u kojem su vozači apsolutno nesposobni za upravljanje vozilima. U tom stanju raste euforija i psihomotorna uzbuđenost, povećava se vrijeme od uočavanja opasnosti do reakcije, narušena je koordinacija pokreta, sužen je vid te su takvi vozači skloniji brzoj vožnji - kazao je Boris Dumenčić.
Prije presude, nakon završnih riječi stranaka, sudu se obratio Ivan Ljušanin.
- Žalim što je Marinela izgubila život zbog moje bahatosti i nepromišljenosti i što sam zavio u crno njezinu obitelj. Volio bih da imam nekakvu moć kako bih to mogao promijeniti. S druge strane drago mi je što je Džambić ozdravio. Iskreno mi je žao i kajem se. Spreman sam snositi posljedice za svoje postupanje - kazao je 20-godišnjak.
Dok je završnu riječ iznosila tužiteljica, majka Marinele Trupeljak uz jecaje i pomoć pravosudnih policajaca napustila je sudnicu.
Tužiteljica, Sanja Voller-Jakšić, zamjenica općinske državne odvjetnice u Osijeku, kazala je da će po prijmu pisanog otpravka presude Općinsko državno odvjetništvo donijeti odluku hoće li se žaliti ili ne. Ivan Ljušanin mora platiti troškove kaznenog postupka, a u kaznu zatvora uračunava mu se vrijeme provedeno u zatvoru kod uhićenja te boravak u istražnom zatvoru od 7. prosinca prošle godine.
Sandra Lacić
MAJKA: "SRCE MOJE MARINELE KUCA"
Roditelji su nakon proglašenja smrti darovali Marineline organe. "Darovali smo organe neka živi. Ne želimo tražiti osobu koja je dobila njezine organe, ali ako se budu željeli javiti, voljela bih saznati gdje je sada moja Marinela. Mene jedino tješi što moja Marinela živi u drugoj osobi, njezino tijelo je pod zemljom, ali njezino srce kuca", kazala je jecajući Marinelina majka. Marinelin otac Branko kaže da je Ljušanin nakon nesreće došao s ovratnikom pred njihovu kuću zajedno s majkom.

- Njegova majka pitala je kako je Marinela, a on je sa strane pušio. Tada smo još mislili da je vozio Džambić, jer je on tako Marinelinoj sestri rekao. Auto koji je vozio mama mu je kupila. Svjedoci su rekli da je on izišao iz auta i sjeo na stražnje sjedalo, a to nismo mogli dokazati - kazao je Branko Trupeljak.
Branko Trupeljak: "Sramotno je malo koliko je dobio. Zaslužio je i trebao dobiti puno više."
Možda ste propustili...

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

POLICIJA U LOVU NA NEODGOVORNE VOZAČE

Turirali, bučili i divljali širim središtem Osijeka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri