Osijek
GUŽVA UZ OŠ LJ. GAJA I DV JAGLENAC

Na 100 kvadrata djeca, roditelji i automobili
Objavljeno 10. listopada, 2018.
Iz Grada mole roditelje za strpljenje i poručuju kako će parkiralište vrtića uskoro biti ponovno dostupno

Na samo stotinjak "kvadrata" pločnika i zelene površine duž Krstove ulice, uz DV Jaglenac i OŠ Ljudevita Gaja, od 3. rujna svako jutro vlada pravi kaos. Na račun građevinskih radova zbog kojih je vrtić ostao bez parkirališta, a škola bez jednog prilaza, ovaj je komadić gradskog zemljišta postao jedina površina kojom školarci ulaze u školsko dvorište, a vrtićarci u vrtić. Ujedno i jedino mjesto gdje roditelji mogu nakratko parkirati automobil kako bi mališane ostavili u vrtiću.
Iako fotografija govori više od tisuću riječi, uz ove, snimljene na spomenutoj lokaciji u 7 sati i 50 minuta, stiže i komentar ogorčenih Donjograđana koji su i dalje u nevjerici što se s radovima na parkiralištu vrtića i alternativnom prilazu školi započelo samo nekoliko dana uoči početka školske i pedagoške godine.
- Čitavo ljeto moja su se djeca igrala u dvorištu vrtića, tako da pouzdano znam kako su radovi zauzeli parkiralište tek krajem kolovoza! Dakle, dva mjeseca školskih praznika i činjenice da dječji vrtić Jaglenac nije dežurni vrtić, nitko se nije sjetio iskoristiti vrijeme da se građevinski radovi obave tako da nikome ne smetaju! Umjesto toga udarna faza radova krenula je u prvom tjednu početka rada škole i vrtića! Tako je već više od mjesec dana od ponedjeljka do petka ujutro ovdje kaos. Roditelji koji dovoze djecu u vrtić i školu parkiraju na zelenoj površini pokraj vrtića, uz uski pločnik kojim pak školarci u isto vrijeme pješke idu u školu. Prolaze tu i roditelji koji mališane biciklima dovoze u vrtić. Hodamo jedni preko drugih! Paralelno, na gradilištu se baš i ne žure! - kaže jedan od ogorčenih roditelja.
Iz Grada u vezi s tim pitanjem mole roditelje za strpljenje i poručuju kako će parkiralište vrtića uskoro biti ponovno dostupno. I to obnovljeno i natkriveno.
- Radovi na nadstrešnici za vozila, solarne fotonaponske elektrane i rekonstrukciji rasvjete dvorane, izvodi se sukladno Ugovoru o izvođenju radova na nadstrešnici za vozila, solarne fotonaponske elektrane i rekonstrukciji rasvjete dvorane sklopljenog između trgovačkog društva Obnovljivi izvori energije Osijek d.o.o. i zajednice ponuditelja Intecco d.o.o., PVI Project 2 d.o.o.i Euro-instalacije d.o.o., a Ugovor je sklopljen 5. srpnja 2018. godine. Isti radovi uključuju i rekonstrukciju predmetnog parkinga. Očekivani završetak radova je 10. listopada, budući je za 11. listopada zakazan tehnički pregled u povodu izdavanja uporabne dozvole za predmetnu građevinu. Molimo Vas za još nekoliko dana strpljenja u nadi da će vam se rekonstruirani prostor parkinga i cjelokupna fotonaponska instalacija, koja je podignuta upravo u svrhu edukacije naših najmlađih, svidjeti - poručuju iz Grada Osijeka.
Građevinski radovi na čije se loše tempiranje žale donjogradski roditelji, dio su projekta gradnje fotonaponske elektrane za potrebe OŠ Ljudevita Gaja, a u sklopu projekta "Edukacija za održivost - Zelene i energetski učinkovite škole u Donjem gradu", sve s ciljem uvođenje elemenata energetske učinkovitosti u osječke odgojno-obrazovne ustanove. Riječ je o EU projektu u sklopu međugranične suradnje s partnerima iz Novog Sada. Ukupna vrijednost projekta je 1.395.189.70 eura, od čega 85 posto nepovratnih sredstva. Solarna fotonaponska elektrana kapaciteta 13,5 kW bit će konstruirana povrh nadstrešnice na parkiralištu DV-a Jaglenac, a trebala bi zadovoljavati potrebne količine struje za školu, javnu rasvjetu ispred škole i rasvjetu koja će biti rekonstruirana unutar školske sportske dvorane.

Ivana Solar
Projekt za uzorit “demoobjekt”
Nakon gradnje fotonaponske elektrane OŠ Ljudevita Gaja trebala bi postati “demoobjekt”, odnosno, uzor u regiji po pitanju ne samo energetske učinkovitosti, nego i kao pozitivan primjer javne građevine koja funkcionira prema načelu održivog razvoja. U tom smislu u završnici realizacije ovoga projekta škola će dobiti i sustav monitoringa potrošnje energenata, čiji bi rezultati trebali upozoriti i na dugoročnu isplativnost održivog razvoja. Prethodno ovome projektu škola je već dobila novu izolaciju i energetski učinkovit sustav grijanja.
"tajming"
RADOVI POČELI TEK KRAJEM KOLOVOZA
Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike