Regija
GRADSKO VIJEĆE ŽUPANJE

Porezni prihodi veći -
proračun napokon prodisao
Objavljeno 9. listopada, 2018.
Prihodi od poreza i poravnanja u 2018. trebali bi biti veći za oko 13 milijuna kuna nego lani
ŽUPANJA

U prvih šest mjeseci 2018. u gradski proračun slile su se 17.958.694 kune. Ukupni prihodi i primitci Grada Županje ostvareni su u visini 44,4 posto planiranog. U istom su razdoblju ukupni rashodi i izdaci iznosili 18.035.503 kune, što je 43,9 posto planiranog. Gradsko vijeće jučer je razmatralo izvješće o izvršenju i usvojilo zaključak polugodišnjeg obračuna proračuna Grada Županje.


- Možemo biti zadovoljni punjenjem proračuna u prvih šest mjeseci ove godine. Dobri pokazatelji i povećani prihodi rezultat su izmjene Zakona o porezu na dohodak, koji je Gradu Županji jako puno pomogao i pitam se kako bismo uopće i funkcionirali da smo ostali na starim prihodima. Ove smo godine na neki način puno novca podijelili našim građanima, što nam je i bio cilj, od stipendija za sve redovite studente, sufinanciranja kupnje udžbenika sa po 500 kuna svim učenicima osnovnih i srednjih škola do povećanih rodiljnih naknada - kazao je gradonačelnik Davor Miličević.
Vjeruje i kako su sve gradske udruge osjetile povećanje poreznih prihoda. U ovoj se godini od poreza i poravnanja planira uprihoditi približno 24 milijuna kuna, što je za oko 13 milijuna kuna više nego u 2017. Napomenuo je i sudjelovanje Grada u troškovima održavanja novosagrađenog pročišćivača otpadnih voda kako bi cijena za građane bila što niža te financiranje troška očekivanog poskupljenja odvoza smeća, kako ga građani ne bi osjetili. Miličević je ustvrdio kako je Županja među prvima u Hrvatskoj riješila problem reciklažnog dvorišta i uvjeren je da će imati prioritet i što se tiče sortirnice. Imala je na vrijeme pripremljenu projektnu dokumentaciju, aplicirala na natječaj i među prvih je deset gradova u Hrvatskoj koji su uspjeli dobiti nepovratna europska sredstva u najvišem postotku za gradnju reciklažnog dvorišta. Gradsko vijeće je jučer donijelo Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH za Grad Županju, kojim su obuhvaćena 529,93 hektara. Razmotreno je i izvješće o radu gradonačelnika u prvih šest mjeseci 2018., izmijenjen je Pravilnik o stipendiranju studenata, razmotreno izvješće o radu Dječjeg vrtića Maslačak za prošlu pedagošku godinu te je donesena odluka o raspisivanju natječaja za izbor ravnatelja Zavičajnog muzeja.
Jučerašnja sjednica počela je aktualnim satom i upitima vijećnika, među kojima je dominirala komunalna problematika, od razvrstavanja i odvoza otpada, postavljanja klupa na dječjim igralištima, povećane potrošnje vode pa sve do izrade razvojne strategije i kreditnih obveza Grada...
Vijećnik SDP-a Josip Gregorović ustvrdio je da se najavljena izgradnja gradskih bazena ne treba plaćati novcem iz proračuna, odnosno kreditnim zaduženjem, nego da se za taj projekt trebaju pronaći drugi izvori financiranja.
Marija Lešić Omerović
18

milijuna kuna Županja je uprihodila u prvom polugodištu 2018., što je 44,4 posto planiranog
Građanima nedostaje ogrjevnog drva
Gradski vijećnik Ivan Miličić (HDZ) upozorio je da brojni građani još nisu došli na red u Šumariji za kupnju drva. Pohvalio je Hrvatske šume što su građanima omogućile da po prihvatljivim cijenama, u rasponu od 230 do 270 kuna za metar, dođu do ogrjeva i da ga više ne moraju kupovati kod nakupaca po znatno višoj cijeni. Apelirao je na gradsku upravu da se zauzme i u Šumariji provjeri hoće li biti drva i mogu li se građanima uskoro osigurati dodatne količine potrebnog ogrjeva, napomenuvši da je Županja smještena na rubu spačvanskog bazena.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike