Mozaik
FOLKLORNA MANIFESTACIJA UDRUGE ŽENA

Zagorske jeseni u slavonskom Josipovu
Objavljeno 10. listopada, 2018.
Priredbu je Udruga organizirala pod pokroviteljstvom Općine Sopje i Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije

U Josipovu, nedaleko od Slatine, malenom mjestu u općini Sopje, održana je druga kulturno-umjetnička manifestacija sa smotrom folklora Zagorske jeseni.


Priredbu je organizirala mjesna Udruga žena, pod pokroviteljstvom Općine Sopje i Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije. Osim Udruge žena Josipovo nastupila su kulturno-umjetnička društva Zdenac iz Zdenaca, Podravina iz Čađavice, Lipa iz Nove Bukovice, Podravac iz Sopja i Kulturna skupina Neven iz Donjih Meljana, a nastupila su i djeca iz Područne škole Josipovo. Svoje rukotvorine izložile su žene iz Josipova te udruge Cer iz Crnca, Rukotvorine iz Zdenaca, Poklonček iz Koprivnice i Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac iz Slatine.
– Želimo nešto napraviti u selu jer se doista nikada ništa nije događalo. Ovo je prva organizirana manifestacija u Josipovu i odaziv je vrlo dobar - rekla nam je Marija Čupar, predsjednica Udruge žena Josipovo.
Zadovoljan je i načelnik Općine Sopje Berislav Androš, jer, otkako je načelnik, u Josipovu su osnovane dvije udruge – Udruga žena i Nogometni klub Dinamo, a obnovljen je i rad ribičke udruge Piškur. – Udruga žena Josipovo najaktivnija je udruga na području općine, jer uz redoviti rad ima i humanitarne akcije, a Općina je tu da takav rad podrži. Udruga je osnovana početkom prošle godine i već ima više nego dobre rezultate.
Sjećanje na pretke

Manifestacija Zagorske jeseni počela je veselim i šarenim mimohodom sudionika kroz mjesto, a potom je pred gotovo svim mještanima i brojnim gostima održana smotra folklora. Sudionike i domaćine na početku programa pozdravili su predsjednica Udruge žena Marija Čupar, načelnik Općine Sopje Berislav Androš i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, koji je i otvorio manifestaciju. Izrazio je zadovoljstvo što se u Josipovu nastavlja manifestacija sjećanja na nekadašnji zavičaj i pretke koji su se doseljavali u Slavoniju prije mnogo godina iz Zagorja.
– Tradiciju treba čuvati i prenositi je s koljena na koljeno, a, sudeći po ovoj mladosti, ne sumnjam da će se još mnogo ovakvih manifestacija održati ovdje, na području Josipova i općine Sopje. Upravo za ovu mladost Županija je odlučila urediti vašu područnu školu i to ćemo uskoro napraviti - rekao je župan Andrović, a mještani su ga pozdravili s burnim odobravanjem. U programu je prvo nastupila pjevačka skupina Udruge žena, čijih se četrdesetak članova na svojim radionicama bavi izradom ručnog rada i zbornim pjevanjem. Za kratko vrijeme postojanja nastupile su već na sopjanskom Dravskom proljeću, virovitičkom sajmu Viroexpo, na obrtničkom i cvjetnom sajmu u Slatini, na izložbama rukotvorina u Zdencima i Crncu te na smotrama folklora u mađarskom Starinu i u Novoj Bukovici. U svome selu pjevale su uz sopjanske tamburaše. Predstavio se zatim KUD Podravac iz Sopja, koji sa svojim tamburašima, dječjom i odraslpm folklornom skupinom već desetak godina organizira Dravsko proljeće, uspješnu i vrlo popularnu manifestaciju Hrvata u mjestima na lijevoj, mađarskoj, i desnoj, hrvatskoj, obali Drave. U Josipovu je posebno toplo pozdravljen nastup dječje folklorne skupine Neven iz Donjih Meljana, koju čine učenici Područne škole, a čijim se djelovanjem nastoji očuvati lokalna folklorna tradicija. Nastupili su i učenici iz Josipova s maštovito osmišljenim suvremenim plesom s temom Šaputanje. KUD Podravina iz Čađavice može se pohvaliti uspješnim nastupima na velikim smotrama u Vinkovcima, Đakovu i Zagrebu te gostovanjem u Makedoniji, kao i manifestacijom koju sa svojih pet sekcija organizira u povodu Petrova. KUD Lipa iz Nove Bukovice upravo je u Josipovu proslavio svoj peti rođendan. U tako kratkom vremenu nabavili su narodne nošnje svoga kraja i nastupili na brojnim priredbama, a organiziraju i folklornu manifestaciji Baš usred našeg sela. U Josipovu je nastupio i KUD Zdenac iz Zdenaca, također slavljenik, ali iza kojega je čak 40 godina uspješnog rada. Zdenčani uspješno nastupaju na brojnim manifestacijama, organiziraju Zdenačke susrete, gostuju u BiH, a nastupaju i članovi društva koji se sjećaju njegova osnivanja.
Raste broj stanovnika

Inače, Josipovo je jedino selo u općini Sopje kojemu se povećava broj stanovnika, jer ljudi se doseljavaju i tu ostaju. Uspješno se bave poljoprivredom i zadovoljni su onim što rade. U selu je mnogo mladih obitelji, kojima Općina pomaže mjerama demografske obnove - dajući naknadu za opremu novorođenčadi, koju planiraju s 2000 povećati na oko 7000 kuna, kupnjom udžbenika za osnovnoškolce i stipendijama za studente. Općina je prijavila i projekt gradnje vrtića, koji će financirati s oko pola milijuna kuna godišnje, ali to će biti jedna od mjera za zadržavanje mladih, a, također, za energetsku je obnovu prijavljena zgrada Područne škole. Manifestacija je završila nostalgičnom i dirljivom pjesmom „Došel bum doma, sel si bum pod brajde“, koja je sve prisutne podsjetila na Zagorje, na Donju Stubicu, Jakovlje, Bistru i druga mjesta nekadašnje postojbine mještana Josipova. Zajedno su je otpjevale članice Udruge žena Josipovo, kojima su se pridružili i virovitičko-podravski župan, općinski načelnik, sopjanski župnik, predsjednik Općinskog vijeća…

Za sve sudionike i posjetitelje manifestacije pripremljena je večera, a potom je poslužena i dvometarska torta, poklon poznate slatinske slatičarke Sandre Jadek.
Petar Žarković
Podrijetlom iz Zagorja
Josipovo ima tek nešto više od 300 stanovnika, a 90 posto njih podrijetlom je iz Zagorja. Manifestacijom Zagorske jeseni žele spojiti Josipovo sa zagorskim mjestima iz kojih su se njihovi preci doselili, ali pozvani KUD-ovi iz Zagorja ni ove godine nisu uspjeli doći. Selo se nekad zvalo Ciganka, a navodno su se neki političari iz toga sela sramili reći odakle su, pa je nakon Domovinskog rata naziv mjesta promijenjen u Josipovo.
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike