Ekonomija
U OBŽ-U 149 ICT TVRTKI S 596 ZAPOSLENIH

Jurlina: ICT sektor prati pozitivne trendove
Objavljeno 10. listopada, 2018.

Recept uspjeha ICT sektora teško je jednostrano prikazati samo u kontekstu ukupnog ostvarenog prihoda, nego se u jednadžbu moraju uračunati i strukture upravljanja tih tvrtki, kao i cjelokupan kadar zaposlenika koji većinom čine mladi i ambiciozni ljudi.Naime, ICT sektor posljednjih je godina postao iznimno atraktivan na tržištu rada, upravo zbog toga što pretežito mladim ljudima, uz natprosječne prihode, pruža i mogućnost napretka u širokoj lepezi srodnih poslova. Upravo tu hipotezu nam je potvrdio i Ivan Jurlina, koordinator projekata u digitalnoj agenciji COBE i novi predsjednik aktivne udruge Osijek Software City, podsjećajući kako i u ICT sektoru, unatoč nekom uvriježenom mišljenju javnosti zbog partnerskih poslovnih projekata, postoji direktor i većinski vlasnik tvrtke koji raspodjeljuje svoj posao na druge suradnike.
- Čak i ako tvrtka ima tri većinska vlasnika, uvijek postoji direktor, odnosno osoba koja formalno delegira i raspodjeljuje odgovornost. Ne bih rekao da je to ključ uspjeha, ali prednosti takve decentralizacije pokazuju se svuda, ponajviše u velikim tvrtkama poput Atlantic Grupe d.d., u kojoj postoji uprava i svatko preuzima određeni obujam posla. Takve pozitivne trendove u poslovanju prati i ICT sektor, gdje, umjesto samo jednog "diktatora", postoje izvršni direktori, direktori za strategiju, nabavu, i tako dalje – objašnjava Jurlina, ukazujući kako su osobni napredak i neprestana edukacija ključ opstanka u tom sektoru.
Upravo edukacijom i motivacijom radnika u ICT sektoru, ponajviše se bavi udruga Osijek Software City (OSC), koja raznim radionicama i raspravama daje mjesta za razvoj novih ideja te za otvaranje novih tvrtki na području Osječko-baranjske županije. OSC tako danas broji 40 članica koje su stvorile koherentnu zajednicu digitalnih agencija usavršenih za izradu softvera prema narudžbi, pa svoje mrežne i mobilne aplikacije nude klijentima diljem svijeta. No, Jurlina ističe kako prije OSC-a ICT sektor u Osijeku gotovo da nije postojao, dok se od njegova osnutka 2012. godine može jasno dijagnosticirati rapidan rast broja tvrtki i zaposlenika, kao i ukupnog prihoda toga sektora na istoku Hrvatske. To je najbolje dokazano analizom godišnjih izvješća OSC-a, koji u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, odnosno Županijskom komorom Osijek, od 2013. godine prati napredak tvrtki za razvoj softvera u Osječko-baranjskoj županiji. Prema tim podacima, u Osječko-baranjskoj županiji je 2013. godine u ICT sektoru bilo registrirano 83 tvrtke koje su zapošljavale 331 radnika i ostvarivale prihod od 83 milijuna kuna, od čega je prihod od prodaje u inozemstvu iznosio 31 %, a hrvatski prosjek iznosio je 22 %. Tijekom četiri godine, ove brojke nastavile su rasti, pa je Osijek čak uspoređivan i sa Silicijskom dolinom. Naime, iako je broj novonastalih tvrtki u ICT sektoru do danas još porastao, posljednji dostupni podaci, s kraja 2017. godine, govore kako je u Osječko-baranjskoj županiji registrirano 149 tvrtki koje imaju 598 zaposlenika, a ostvaruju ukupan prihod od 182 milijuna kuna i dobit od 35 milijuna kuna, a udio prihoda od prodaje iznosi 49 %, nasuprot hrvatskom prosjeku od 30 %.
Marko Mandić

ICT sektor u OBŽ-u daleko je iznad prosjeka RH
Posve je očito da Osijek Software City (OSC) ima nemjerljiv utjecaj na ICT scenu istočne Hrvatske jer se u samo četiri godine broj tvrtki za razvoj softvera povećao za 80 %, ukupan broj zaposlenih za 92 %, ukupni prihodi porasli su za vrtoglavih 118%, a prihod od prodaje u inozemstvu za čak 238 %. Naposljetku, može se zaključiti da je ICT sektor u Osječko-baranjskoj županiji daleko iznad prosjeka Republike Hrvatske, gdje je broj tvrtki u četverogodišnjem razdoblju porastao za 43 %, ukupni broj zaposlenika za 56 %, ukupni prihodi za 79 %, a prihodi od prodaje u inozemstvu za 141 %.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike