Svijet
EUROPA ŠOKIRANA UBOJSTVOM

Bugarska televizijska novinarka silovana, pretučena i zadavljena
Objavljeno 9. listopada, 2018.
Marinova je bila uključena u istragu skupine novinara o projektima koje financira EU

Vodeći europski političari i aktivisti pozvali su u ponedjeljak Bugarsku da provede brzu istragu u povodu ubojstva novinarke Viktorije Marinove, dok su diljem zemlje organizirana bdjenja. Marinova je radila za TV postaju TVN iz Rusea koja je emitirala njezinu emisiju "Detektor".


Tijelo 30-godišnje novinarke pronađeno je u subotu nedaleko od rijeke u gradskom parku njezina rodnog podunavskog grada Rusea, na sjeveru Bugarske. Tužitelji su izjavili da je bila silovana, pretučena i zadavljena. Bugarski ministar unutarnjih poslova Mladen Marinov, koji je otputovao u Ruse kako bi nadgledao istragu, rekao je da zasad nema dokaza da je ubojstvo povezano s njenim novinarskim radom. Međutim, mediji su se usredotočili na njezini nedavni rad. U svojoj posljednjoj televizijskoj emisiji 30. rujna Marinova se bavila novinarima koji su istraživali navodni slučaj korupcije vezano uz fondove EU-a. Obećala je da će njezina nedavno pokrenuta emisija učiniti više i provesti svoje istrage.
Marinova, koja ima 7-godišnju kćer, bila je uključena u istragu skupine bugarskih novinara o infrastrukturnim projektima koje financira EU, a kojima su upravljale lokalne vlasti.
"Šokiralo me užasno ubojstvo Viktorije Marinove. Ponovno je hrabra novinarka pala u borbi za istinu i protiv korupcije", izjavio je prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmerman. "Bugarske vlasti trebaju hitno izvesti odgovorne pred lice pravde", objavio je on na Twitteru.
Europska stranka Zelenih priopćila je da vlasti trebaju pokazati da su bile "ozbiljne glede zaštite novinara koji su temelj funkcionalne demokracije".
Marinova je treći novinar ubijen u Europi u zadnjih 12 mjeseci. Daphe Caruana Galizia, poznata malteška istraživačka novinarka, ubijena je kada je bomba raznijela njezin automobil u listopadu prošle godine, a slovački novinar Jan Kuciak ubijen je iz vatrenog oružja u veljači. H
 
NISKO NA LJESTVICI SLOBODE MEDIJA, PROSVJEDI ZBOG PRIJETNJI
Bdjenja su organizirana u Sofiji, Ruseu i sjevernim gradovima Vidinu i Plevenu. "DNK će otkriti ubojicu Viki", piše u ponedjeljak na naslovnici novina Standart. Reporteri bez granica priopćili su da bi drugi novinari TVN-a trebali dobiti policijsku zaštitu tijekom istrage. Odbor za zaštitu novinara navodi da je "šokiran tim barbarskim ubojstvom". Bugarska zauzima 111 mjesto među 180 zemalja na ovogodišnjem indeksu slobode medija u svijetu organizacije Reporteri bez granica, što je najniže mjesto koje zauzima jedna zemlja Europske unije, kao i niže od bilo koje zemlje zapadnog Balkana, od kojih su neke kandidati za članstvo u EU.

U listopadu 2017. stotine bugarskih novinara prosvjedovalo je u središtu glavnog grada Sofije zbog prijetnji koje je najvećim medijskim TV kućama uputio zamjenik premijera Valeri Simeonov optužujući ih da vode kampanju protiv njega.
Možda ste propustili...

CRNOGORSKI PREDSJEDNIK

Đukanović neće podnijeti ostavku

IRAN ZABRINUT ZBOG “SUMNJIVIH NUKLEARNIH AKTIVNOSTI”

Saudijci izrađuju nuklearnu bombu?

POLICIJA ISTRAŽUJE MOTIVE

Ubojica iz Utrechta ostavio pismo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAPOKON PRESUDA JEDNOM OD NAJVEĆIH ZLOČINACA U BIH

Karadžićevo suđenje je završilo, ali podjele u Bosni i Hercegovini nisu

2

SRBIJA RAZOČARANA

Cerar: Slovenija neće povući priznanje Kosova

3

DESET DANA DO PREDVIĐENOG IZLASKA VELIKE BRITANIJE IZ EU-A

May će zatražiti odgodu Brexita do kraja lipnja, a moguće i do dvije godine