Novosti
OSNOVANA POSEBNA RADNA SKUPINA

Aferu s SMS-ovima i nestankom spisa treba istražiti do kraja
Objavljeno 8. listopada, 2018.
Predsjednik Vlade i predsjednik Hrvatskog sabora, Andrej Plenković i Gordan Jandroković, u ponedjeljak su, vezano uz afere nestanka spisa iz Općinskog državnog odvjetništva i lažnih SMS-ova, za koje se veže ime drugog čovjeka HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, pozvali su institucije da svaku aferu istraže do kraja, bez obzira na to tko je i na koji način u njih upleten. "Samo na taj način možemo imati povjerenje građana u sustav, u ovom konkretnom slučaju u pravosudni sustav, odnosno DORH, policiju i sva nadležna tijela", rekao je Plenković. Na pitanje je li Milijan Brkić postao teret za stranku, odgovorio je da je vodstvo stranke predugo u politici i preodgovorno da bi pod nekim ozračjem i pritiskom donosilo zaključke. "Kada se sve rasvijetli, vidjet ćemo što je točno, a što nije", istaknuo je.
Jandroković nije htio spekulirati o Brkićevoj budućnosti u HDZ-u. "Nama je u interesu da se rasvijetle sve pojedinosti u oba slučaja", rekao je. Kao predsjednik Sabora pozvao je sve institucije da profesionalno obave posao. "Ako je i bilo pogrešaka u prošlosti, ako su neki ljudi i zloupotrebljavali sustav, oni koji sada vode institucije i rade na tim predmetima moraju profesionalno, kvalitetno i nadasve pošteno napraviti svoj posao kako bismo mogli utvrditi činjenice i onda nakon toga donositi političke odluke", rekao je Jandroković. Odbacio je optužbe oporbe na račun HDZ-a kao odgovornog za korumpiranost institucija. "Ovo nema veze s HDZ-om, ovo ima veze s ljudima koji su zloupotrijebili sustav. Od kuda su oni došli, jesu li članovi stranke ili nisu, pokazat će, nadam se, istraga", istaknuo je Jandroković.
Ravnatelj policije Nikola Milina u nedjelju je izvijestio da je osnovana posebna radna skupina. "Hrvatska policija učinit će sve što je u njenoj nadležnosti. Moram naglasiti da nikada nije bilo nikakvih političkih pritisaka što se tiče rada hrvatske policije. Pa i u ovom zadnjem slučaju hrvatska policija je promptno reagirala odmah kad je došlo do kompromitacije posebnih dokaznih radnji. Radimo kriminalističko istraživanje i o svemu ćete biti upoznati", rekao je Milina, koji je na novinarsko pitanje je li još 2011. bilo istrage odgovorio da su sve komunicirali na saborskom odboru. "Hrvatska je policija tada sve informacije do kojih je došla u operativnom radu dostavila tada nadležnom Državnom odvjetništvu, tako da ćemo i sada u suradnji s Odvjetništvom ponovno dostaviti sve operativne informacije koje imamo", odgovorio je Milina. H
Možda ste propustili...

DOMOVINSKI POKRET:

Nećemo vas iznevjeriti

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola