Sport
TA DIVNA OSJEČKA NOĆ NA POLJUDU

Zoranu Zekiću još samo nedostaje pobjeda nad Dinamom u Gradskom vrtu
Objavljeno 8. listopada, 2018.
Nitko nam ne brani biti što duže u utrci s Dinamom, rekao je trener bijelo-plavih

I to smo opet doživjeli. Nakon 3837 dana nogometaši Osijeka susret na Poljudu završili su kao pobjednici. Više od jednog desetljeća prošlo je između dva trijumfa, što su ujedno i jedine dvije pobjede bijelo-plavih na splitskom stadionu. Baš zbog toga rezultat koji su ostvarili Boban, Marić i društvo ima posebnu težinu.


Nije to bila nezaboravna igra Osijeka, ali ostvareni rezultat u kontekstu ranije napisanog svakako jest i bit će pamtljiv. Ono najvažnije, Osijek je u ovom trentku bolja momčad od Hajduka, pa čak i kad je u pozciji da mu nedostaje nekolicina važnih prvotimaca. Trener Zoran Zekić napokon je počeo dobivati od momčadi ono što je uvijek tražio - igru bez straha i grča bez obzira na to o kojemu je suparniku riječ. Osijekov napredak u posljednje vrijeme reflektira se i činjenicom kako su u posljednja dva susreta u gostima sačuvali svoju mrežu, a znate koliko je problema u početku sezone bilo u tom dijelu.

Potpuna kontrola

Osijek si na Poljudu nije dopustio ući u podređeni položaj, a kvalitetno je znao odgovoriti na svaki imalo rizičniji pristup domaćina. Čim bi Hajduk digao glavu i želio ozbiljnije pritisnuti, odgovor bijelo-plavih bio je - pogodak u mrežu Posaveca. U nekim dijelovima susreta činilo se kako Osijek igra točno onoliko koliko mu je potrebno kako bi Splićane držao daleko od svojih vrata, a u isto vrijeme i opasno napao kada bi se za to ukazala prilika. Odigrali su bijelo-plavi vrlo pragmatičnu i zrelu utakmicu, a to su odlike ozbiljnih momčadi. Premda se u početku drugog dijela možda učinilo kako je Osijek pritisnut, on nije izgubio glavu nego je zabio drugi pogodak i na taj način susret odveo u rezultatsku izvjesnost. Vrijedna je to pobjeda koju treba respektirati, posebno ako se zna koliko je Osijeku u prošlosti bilo teško doći do nje na Poljudu.
- Koliko je prošlo? Deset i pol godina. Pa nije to baš tako dugo - našalio se Zoran Zekić, trener NK-a Osijek pa dodao:
- Sretan sam zbog pobjede, a ujedno se nadam kako nećemo opet toliko dugo morati čekati na novi trijumf u Splitu.
Ako budu igrali na ovaj način - neće sigurno. Zato je Zekić malo podignuo glas kada su ga splitski kolege upitali o "lošem Hajduku".
- Smetaju mi pomalo takve teze. Kada god pobijedimo Hajduk, Dinamo ili Rijeku priča se o njihovoj lošoj igri. Pa valjda i moja momčad u tome zaslužuje kredit. Već duže vrijeme suparnicima ne dopuštamo puno prilika, pa je tako bilo i ovaj put. Neću ulaziti u to je li Hajduk bio loš nego ću reći kako smo mi bili dobri i zato smo pobijedili. Ne želim da ovo ispadne bahato od mene, ali mi smo u Split došli s planom i željama koje su uključivale pobjedu. Trenutačna forma davala nam je optimizam i sretan sam što smo to na terenu potvrdili - poručuje trener bijelo-plavih.
Većina stvari u igri Osijeka funkcionirala je dobro. Možda je Ćavar, koji je očito bio impresioniran, ostao malo dužan, no zato su Pušić, Kamenar i Hajradinović radili dobar posao u organizaciji napada, a napadački tandem Boban i Marić još je jednom potvrdio kako zajedno može igrati i zatvorenih očiju. Susret na Poljudu jasno je pokazao koliko Osijek može biti opasan kada krenu te lopte u prostor. Ovaj put je to bio Boban, ali ne treba zaboraviti kako je nedostajao Henty koji je sličan tip igrača.
- Brže i okomite lopte u prostor bile su naša ideja prije susreta. Dobrim dijelom nam je to polazilo za nogom - kaže Zekić.
Lov na Dinamo

Tim trijumfom upotpunio je Zekić i svoj CV jer pobjeda na Poljudu i trijumf nad Dinamom u Gradskom vrtu bile su one koje su mu nedostajale otkako je sjeo na klupu Osijeka. Poljud je riješio, a nova prilika za pobjedu nad Dinamom u Gradskom vrtu doći će za nešto manje od mjesec dana. Osijek se sad vratio na drugo mjesto i opet je prvi pratitelj modrih koji drže čelo tablice. Bodovna razlika nije velika i jasno je kako se navijačka mašta sada opet rasplamsava kada je u pitanju lov na Zagrepčane.
- Ne volim govoriti ništa unaprijed. Jasno, volio bih kada bismo što duže ostali u poziciji da pušemo Dinamu za vrat, ali do tog susreta ostalo je još dosta vremena. Naš fokus sada treba biti na susretu protiv Rudeša koji nas prvi čeka nakon reprezentativne stanke. Ne smijemo sada letjeti jer smo se već dovoljno puta zbog toga bolno prizemljili. Moramo ostati mirni i nastavljati usavršavati svoju igru - kaže Zekić.
Ipak, mnogi se pitaju je li Osijek već ove sezone spreman uhvatiti se u koštac s Dinamom.
- Mislim kako se još uvijek nisu ispunuli svi uvjeti za ravnopravnu utrku s Dinamom, ali probati biti u njoj što je moguće duže nitko nam ne brani, ali ne trebamo biti opsjednuti time - mirno će trener bijelo-plavih.
Prvi uvjet za život u vrhu tablice skriva se baš u prva dva susreta koja Osijek očekuju nakon stanke. Gostovanje kod Rudeša i u Puli. Riječ je o dvije momčadi koje su na samom dnu ljestvice i u njima bijelo-plavi ne bi ni pod razno smjeli prosuti bodove. Uostalom, da izazovu Dinamo potrebna je ili savršena sezona ili nešto neuvjerljiviji Dinamo. Zasad zagrebačka momčad ne izgleda kao da će ove sezone konkurenciji pružiti previše prilika. Baš zbog toga se u Gradskom vrtu trebaju fokusirati samo na prvu sljedeću utakmicu. Ljestvicu neka gledaju i u njoj uživaju navijači. Trijumf na Poljudu glasno odjekuje, ali uzeti tri boda protiv Rudeša i Istre 1961 podjednako je važno ako se gleda globalni cilj, a on je rezultatski iskorak u odnosu prema prošloj sezoni. I ne samo to. Ima Zekić još nekih ambicija.
- Mislim kako se krećemo u dobrom smjeru. Igra nam je zrela, izgledamo čvrsto i kompaktno, a evo i protiv Hajduka smo imali priliku dati određenu minutažu igračima iz naše B momčadi. Promocija naših igrača također nam je jedan od važnih ciljeva od kojeg nećemo odustati - podsjeća Zekić.
Nema dvojbe kako navijači i svi u osječkom prvoligašu smiju uživati u trenutku. Slijedi stanka u prvenstvu koja pruža mogućnost malo dužeg doživljavanja te pobjede nad Hajdukom. Osim toga, vjerujemo kako će bijelo-plavi nastavak prvenstva dočekati još igrački snažniji. Na Poljudu nije bilo nekih važnih Zekićevih ljudi poput Bočkaja koji je imao tri žuta kartona, pa Hentya i Mudražije zbog ozljeda, izostao je i Šorša koji je prva alternacija za desnog beka. Očekuje se kako bi svi oni trebali biti zdravi i spremni za utakmicu protiv Rudeša, što je jamstvo kako će Osijek biti sposoban nastaviti svoju pobjedničku seriju na gostovanjima koju je započeo u Zaprešiću i na Poljudu.
Sada su odradili pola posla jer pred njima su još dva gostovanja. E, kad bi i na njima slavili, dočekali bi derbi s Dinamom u Gradskom vrtu s četiri uzastopne gostujuće pobjede. To bi bila priča...
Dalibor Keler
SPLIT – Stadion Poljud. Vrijeme oblačno. Teren odličan. Gledatelja: 8545. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) – 6,5. Strijelci: 0:1 Boban (36), 0:2 Marić (60). Žuti kartoni: Hamza (Hajduk), Grgić, Guti, Janža (Osijek). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: GABRIJEL BOBAN (OSIJEK)

HAJDUK: Posavec 5,5, Juranović 6, Vučur 5,5, Borja Lopez 5,5, Filip 5, Hamza 5,5, Palaversa 5 (od 46. Jradi 5,5), Caktaš 5,5, Jairo 5,5, Gyurcso 5 (od 79. Tudor -), Ivanovski 5 (od 46. Said 5,5).

OSIJEK: Malenica 6,5, Grgić 6, Škorić 6,5, Guti 7, Janža 6, Pušić 6,5, Ćavar 6 (od 78. Lončar -), Kamenar 6,5 (od 71. Pilj -), Hajradinović 6,5 (od 85. Štrkalj -), Boban 7,5, Marić 7.
DOBRO

Gabrijel Boban

On je baš "penicilin" za splitsku obranu. Protiv njega nemaju lijeka, a još se jednom potvrdilo kako se on i Marić odlično nadopunjuju u igri. Zabio je prvi, asistirao kod drugog pogotka i to je Bobana učinilo Osijekovim junakom te večeri na Poljudu.

Guti

Brazilac je odigrao jednu od svojih najboljih utakmica otkako je stigao u Gradski vrt. Uvijek na pravom mjestu pravodoban i neprelazan. Kad je tako, onda je Osijeku teško zabiti pogodak.

Zoran Zekić

Osijek je opet izgledao dobro. Imao je jasnu ideju kako doći do pobjede i to je demonstrirao na terenu. Dobili su bijelo-plavi bitku na sredini terena, što je u susretima tog tipa uvijek najvažnije, a ne treba zaboraviti kako je Zekić bio lišen usluga nekih najvažnijih veznih igrača.

LOŠE

Povremeni nemir

To se posebno odnosi na lopte iz posljednje linije. Previše su ih Osječani, posebno Škorić, nepotrebno bacili "u bunar". To preskakanje igre nije bilo potrebno jer je vezni red funkcionirao mirno i imao ideju kako doskočiti suparniku.
0:1

Hajradinović je odličnom dubinskom loptom pronašao Bobana, a on se lako oslobodio Vučure, zaobišao Posaveca i iskosa s 12-13 metara od grede pogodio praznu mrežu
0:2

Pušić je gurnuo odličnu loptu u prostor Bobanu koji se sjurio po lijevoj strani, ušao u kazneni prostor, uposlio Marića, koji se dobro snašao i u padu svladao Posavca
Zoran Zekić

trener NK-a Osijek

- Smetaju mi te teze o lošem suparniku kada god mi dođemo do neke važnije pobjede. Moja momčad ne daje puno prilika nikome, pa tako nismo dali ni Hajduku. Ako su i bili slabi, onda smo za to dobrim dijelom i mi zaslužni.
Možda ste propustili...

OSJEČKI TENISAČ UPISAO NOVU POBJEDU NA SPLITSKIM FIRULAMA

Matej Dodig nastavio sa sjajnom igrom

IZBORNICI USTRAJNI U SVOM ZAHTJEVU

Odluka o broju igrača 22. travnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana