Mozaik
CIJENA 1,5 MILIJUNA DOLARA

Na dražbi poznato Einsteinovo "pismo o Bogu"
Objavljeno 9. listopada, 2018.
Pismo slavnog fizičara Alberta Einsteina u kojemu iznosi svoja razmišljanja o religiji i vlastitoj židovskoj vjeri uskoro će na dražbu i očekuje se da bi moglo biti prodano za 1,5 milijuna dolara. Takozvano pismo o Bogu, koje je Einstein napisao 1954., godinu prije smrti, bit će ponuđeno na dražbi Christie‘sa u New Yorku početkom prosinca. Pismo na stranici i pol, napisano na njemačkom i poslano filozofu Ericu Gutkindu, smatra se ključnim rukopisom u raspravi o znanosti i religiji i najjasnije je Einstenovo razmišljanje o toj temi. Dosad je pismo bilo u zbirci privatnog kolekcionara.
- Riječ "Bog" za mene nije ništa drugo doli izraz i proizvod ljudske slabosti. Biblija je zbirka časnih, ali primitivnih legendi. Ni jedna interpretacija, ma koliko suptilna bila, ne može to promijeniti - napisao je Einstein. Napisao je i da voli i poštuje svoj židovski narod, ali ne vjeruje da je "izabran". "Židovska vjera, kao i sve druge vjere, oličenje je dječjih praznovjerja. Ne vidim ništa ‘izabrano‘ u njima", napisao je nobelovac. Peter Klarnet, stručnjak za knjige i rukopise u Christie‘su, kaže da je pismo "jedna od presudnih izjava u debati o ‘znanost protiv religije‘". Aukcijska kuća procjenjuje da pismo vrijedi najmanje 1,5 milijuna dolara.
Inače, Einsteinovo pismo već se nekoliko puta našlo na raznim aukcijama. Tako ga je anonimni kolekcionar kupio na dražbi u Londonu 2008. godine za 404.000 dolara. Pismo je bilo u originalnoj omotnici, s poštanskom markom i žigom.H
1954.

godine Einstein je pismo poslao filozofu Ericu Gutkindu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa