Regija
POLJOPRIVREDNI INKUBATOR DRENOVCI

Najviše proizvode sok, pekmeze, kruh od suncokreta i tjesteninu
Objavljeno 9. listopada, 2018.
Interes za korištenje usluga Inkubatora iskazalo 28 korisnika, registrirali su poduzeće i postali poduzetnici početnici
DRENOVCI

Navršilo se dvije godine od početka rada Poljoprivredno poduzetničkog inkubatora Drenovci (PPID), namijenjenog potpori razvoja postojećih i pomoći u osnivanju malih i srednjih poduzeća.


Vrijedan je oko 12,5 milijuna kuna, a u 99-postotnom iznosu financiran je EU sredstvima. Riječ je o prvom inkubatoru u ruralnom području koji omogućuje proizvodnju prehrambenih proizvoda najmom prostora i strojeva za preradu. Opremljen je, među ostalim, s dva edukacijsko-proizvodna postrojenja za preradu voća i povrća te proizvoda od brašna.
Interes za korištenje usluga iskazalo je 28 korisnika, pravnih i fizičkih osoba, koji su registrirali svoje poduzeće te postali poduzetnici početnici, doznajemo od direktorice Katarine Šoltes. Lani je provedena Informativno edukacijska kampanja, a korisnici su svoje zadovoljstvo izrazili prijavom na Javni natječaj za subvencionirano korištenje poslovnih prostora i usluga PPID-a koji poduzetnicima početnicima i onima u fazi rasta nudi povoljne uvjete za osposobljavanje i samostalno sudjelovanje na tržištu.
I turiski poduzetnici

Korisnici Javnog natječaja imaju mogućnost rada i razvoja u Inkubatoru do pet godina. Poduzetnici će za vrijeme inkubacije smanjiti početne troškove proizvodnje, a ostvarene prihode mogu uložiti u daljnji razvoj poduzeća i povećati broj zaposlenih. Javni natječaj trajno je otvoren kako bi što veći broj zainteresiranih korisnika mogao dobiti priliku za realizaciju svoje ideje. Pravne i fizičke osobe zainteresirane za korišteje usluga Inkubatora javljaju se iz cijele Vukovarsko-srijemske županije, od lokalnih proizvođača s područja općina Drenovci, Vrbanja, Bošnjaci, Gradište te gradova Županja, Vinkovci, i Vukovar, pa sve do Osijeka. Dobru poduzetničku klimu i dobru priliku, napominje Šoltes, prepoznali su i turski poduzetnici koji također imaju poduzeće u uredskom prostoru Inkubatora.
- Korisnici su orijentirani na preradu voća, najviše na proizvodnju soka od jabuke, višnje i aronije, proizvodnju pekmeza od šljive, aronije, butternut tikve, i teže izradi novih receptura. Također, proizvode se kruh i peciva od suncokretovog brašna i tjestenine. Osim postojećih korisnika, sve više nam se javljaju i privremeni korisnici koji proizvode sokove i pekmeze za vlastite potrebe jer žele zdrave i svježe proizvode za svoju obitelj, ističe direktorica.
Besplatne edukacije

Šoltes je zadovoljna do sada postignutim sukladno postavljenim pokazateljima iz projekta Poljoprivredno poduzetničkog inkubatora koji se trebaju realizirati u razdoblju do pet godina, ali dodaje da se uvijek se može bolje. Napominje da se prednosti osnovanog inkubatora prepoznaju u svakodnevnom radu s postojećim korisnicima, a i u razgovoru s potencijalnim korisnicima kao i s posjetiteljima koji dolaze iz različitih krajeva, jer pokreću slične projekte, od Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Ličko-senjske, Šibensko-kninske županije te predstavnika Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije iz Zaječara do Start-up i inovacijskog centra regije Ulm/Neu-Ulm iz Njemačke. Poziva sve zainteresirane na niz besplatnih edukacija koje su započele u rujnu i traju do sredine prosinca ove godine.
- Edukacije su poduzetničkog karaktera, vjerujem da su mnogi imali odličnu ideju za pokretanje vlastita poduzeća, ali nisu znali kojim putem krenuti. Stoga ovaj niz edukacija prati razvoj poduzeća od prvih koraka, od ideje do realizacije, pojašnjava. Edukaciju provode stručne osobe iz proizvodnje i poduzetništva od Prehrambeno tehnološkog fakulteta iz Osijeka, Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Vukovar, Tehnološkog parka Vinkovci, Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o., TINTL i drugi.
Marija Lešić Omerović
U 1. godini besplatan najam prostora i usluga
Mogućnost ostanka poduzetnika početnika u procesu inkubacije je pet godina, a postotak subvencije ovisi o broju godina rada. Prema cjeniku, u prvoj godini rada poduzetnici su oslobođeni plaćanja najma prostora i usluga. U drugoj godini plaćaju 20 posto tržišne cijene najma, a svake sljedeće godine subvencija se smanjuje i njihov udjel povećava za 20 posto. Primjerice, korištenje postrojenja za preradu proizvoda od brašna te voća i povrća korisnici će, uz subvenciju od 80 posto, plaćati 400 kuna za dan (tržišna cijena najma je 2000 kuna), a u trećoj godini 800 kuna dan. Cijene su izražene bez PDV-a.
Prerada jabuka
U Inkubatoru je trenutačno u tijeku prerada jabuka u sok i proizvodnja pekarskih proizvoda na bazi suncokretovog brašna. Sve zainteresirane osobe imaju mogućnost za vlastite potrebe ondje proizvoditi pekmeze, sokove i druge proizvode od voća i povrća po tržišnoj cijeni.
Vukovarsko-srijemska županija i Općina Drenovci poduzetnicima subvencioniraju najam prostora i usluga
Možda ste propustili...

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana