Regija
RADOVI NA ADAPTACIJI U NASELJU ŠEĆERANA

U bivšem beljskom restoranu
nove će prostore dobiti
poduzetnici, djeca, mještani...
Objavljeno 9. listopada, 2018.
Ova investicija vrijedna je 24 milijuna kuna bez PDV-a, a rok je kraj iduće godine
BELI MANASTIR - Osječka tvrtka Massa prije nekoliko dana, točnije 2. listopada, započela je opsežne radove na obnovi nekadašnjeg beljskog restorana u središtu belomanastirskog prigradskog naselja Šećerana.
Ako s radovima sve bude išlo kako je predviđeno, do kraja iduće godine oni bi trebali biti potpuno gotovi, nakon čega će oronula i zapuštena građevina dobiti sasvim novo lice i naličje, odnosno nove, i to brojne sadržaje. Spomenuta investicija vrijedna je 24 milijuna kuna (bez PDV-a), a financirana je iz Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije, koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a u cijelosti se financira iz fondova Europske unije. Osim ovih dana započete obnove bivšeg beljskog restorana, u tijeku je realizacija nekoliko projekata iz spomenutog programa, kao što je obnova Doma kulture u Branjinu Vrhu, gradnja zgrade s 20 stanova za socijalno ugrožene, objekt za produženi boravak učenika koji pohađaju belomanatirsku Osnovnu školu dr. Franje Tuđmana, rekonstrukcija nekih ulica i slični projekti. Za nešto više od godinu dana u nekadašnjem restoranu trebao bi ‘‘zaživjeti‘‘ PEER centar (poslovni, edukacijski, ekološki i razvojni centar), koji je izuzetno važan za razvoj poduzetništva.
- Unutar zgrade PEER centra svi zainteresirani poduzetnici moći će koristiti poslovne prostore, dok bi gradnjom zajedničkog skladišta (na drugoj lokaciji, nap. a.) bio riješen problem nedostatka skladišnog prostora. Tako bi se, u konačnici, olakšala kontinuirana proizvodnja i prodaja robe - kažu u belomanastirskoj gradskoj upravi. Također naglašavaju kako će to biti "svojevrsni poduzetnički inkubator s radionicama pripremljenima za HACCAP, pekarom namijenjenom za edukaciju, ali i potrebe mještana Šećerane". Nadalje, u gotovo dvije tisuće četvornih metara velikoj zgradi bivšeg beljskog restorana planirano je i uređenje hostela u kojem bi, među ostalim, radili mladi izišli iz sustava udomiteljstva, kao i prostorija za Lokalnu akcijsku grupu (LAG) Baranje. U suterenu zgrade renovirana će biti četverostazna kuglana (ili staze za bowling), iznad koje je planirana terasa. Jedan od možda najvažnijih sadržaja zasigurno je prostor predviđen za novi dječji vrtić. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske u sklopu natječaja za sufinanciranje izgradnje, rekonstrukcije ili obnove zgrada dječjih vrtića, odobrilo je gradu Belom Manastiru 1,8 milijuna kuna za njegovo opremanje.
- Igrom slučaja zgrada vrtića u Šećerani koja je trenutačno u funkciji i koju pohađa 24 djece, našla se u stečajnoj masi nakon stečaja tvrtke GP&Partners. Budući da zgrada vrtića nije u vlasništvu Grada Belog Manastira, mi ju ne možemo obnavljati, nemamo je od koga otkupiti, pa je preseljenje vrtića na novi prostor jedino moguće rješenje - kaže gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob. Gradonačelnik Rob dodaje i kako bi budući vrtić u prigradskom naselju Šećerana trebao biti svojevrsni "glazbeni vrtić" (planirano je da dio programa bude prilagođen glazbeno darovitim polaznicima, ali ne na štetu ostalih aktivnosti). Rob ističe kako su u šećeranskom vrtiću planirane dvije skupine. Svaka od njih imat će svoj prostor, a osim prostora za skupine planirano je uređenje popratnih sadržaja, poput sanitarnog čvora, kuhinje, menze, ureda za logopeda, pedagoga…, igrališta, posebnog ulaza i parkirališta, do kojeg će voditi nova prometna površina. Vrtić će biti smješten u suterenu, u razini sadašnjeg košarkaškog igrališta na koje će "gledati" prostorije vrtića.
Ivica Getto
Financiranje

iz EU fondova
20

stanova u Belom Manastiru gradi se za socijalno ugrožene osobe
1,8

milijuna kuna odobreno je za opremanje budućeg dječjeg vrtića
24

djece trenutno pohađa vrtić u prigradskom naselju Šećerana
Možda ste propustili...

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

Najčitanije iz rubrike