Regija
DANI KESTENA I MLADOG VINA

Orahovčani i gosti uživali u pečenim kestenima i 16-metarskoj kesten-roladi
Objavljeno 9. listopada, 2018.
ORAHOVICA - U organizaciji Grada Orahovice i Turističke zajednice, u središtu grada održana je tradicionalna 11. jesenska manifestacija, ‘‘Dani kestena i mladog vina – Kestenijada‘‘. Sve je počelo planinarskim izletom u organizaciji HPD-a Orahovica u kojemu su sudjelovali planinari iz nekoliko društava.
- Izlet smo nazvali ‘‘Kestenovom stazom‘‘ jer smo obišli nekoliko kestenika po Papuku i Krndiji. Sudjelovalo je 60-ak planinara iz HPD-a Žužemberk Zagreb, Cibalija Vinkovci, Sokolovac Požega, Dirov brijegu iz Vinkovaca, Belišće, Sokol iz Feričanaca, Gojzerica iz Požeg te Bršljana iz Osijeka, a velika zahvala ide i članovima planinarskog društva iz Sarajeva – rekao je predsjednik HPD-a Orahovica Branko Peček. Kestenijada je nastavljena na središnjem gradskom trgu gdje su se svojim ovogodišnjim proizvodima, mladima vinima, predstavili domaći vinari, orahovački planinari tradicionalno su pekli kestene za posjetitelje, a sve je popraćeno neizostavnom slavonskom pjesmom domaćeg tamburaškog sastava Kontra. Posebna atrakcija bila je i ovaj put priprema rolade od kestena, koja je ove godine bila najduža do sada, punih 16 metara koju su kao i uvijek pripremili učenici smjera kuhar orahovačke Srednje škole ‘‘Stjepan Ivšić‘‘.
- Učenici su uložili golem trud i gotovo su sve sami pripremali. Ne treba posebno naglašavati da je rolada "planula" u sekundi i to nam je najveće zadovoljstvo. Svima je bila ukusna i to je najvažnije. Svakako bih izdvojila i pohvalila učenike koji su izradili roladu, a oni su Željka Bušljeta, Tamara Jovanović, Danijel Both, Kristina Lončar, Ana Beržaj i Petra Škiljić – rekla je voditeljica izrade, stručna učiteljica kuharstva orahovačke srednje škole Danira Vinković. Uz vinare, na štandovima se predstavila i nekolicina orahovačkih udruga.
- I na Kestenijadi smo građanima i gostima željeli pokazati dio naše djelatnosti, a usput su se naši članovi sjajno zabavili. Posebno su bili sretni kada su sa svim posjetiteljima na središtu trga zaplesali slavonsko kukunješće – rekla je koordinatorica projektnih aktivnosti udruge za osobe s intelektualnim teškoćama Jaglac Orahovica Lidija Stojković. Iako je kiša malo poremetila tijek manifestacija, nije uspjela pokvariti gotovo ništa, čak se i plesalo po kiši, a pečeni kesteni su i dalje bili vrući i slatki.
- Za tortu je bilo potrebno 40 kilograma pirea od kestena, 220 jaja, više od 30 litara šlaga i nekoliko kilograma čokolade, a šećer uopće nismo koristili jer je kesten bio dovoljno sladak. Za pripremu je bilo potrebno otprilike 20 sati rada. Ovo je učenicima bio dio praktične nastave i treba posebno naglasiti kako su oni svi kuhari, a ne slastičari, a posao su odradili savršeno - rekla je Vinković.V.Grgurić
Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

Najčitanije iz rubrike