Regija
SURADNJA DVAJU GRADOVA SE NASTAVLJA

Virovitica i Traunreut obnovili potpis Povelje o partnerstvu
Objavljeno 8. listopada, 2018.
VIROVITICA - Prije točno 20 godina suradnja prijateljskih gradova Virovitice i Traunreuta postala je službena na osnovi potpisane Povelje o partnerstvu, koja je najviši izraz trajne suradnje na gospodarskom, turističkom, kulturno-umjetničkom i sportskom planu dvaju gradova. U povodu toga u Traunreutu je održana svečanost na kojoj su gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin te gradonačelnik grada domaćina, Klaus Ritter, obnovili potpis Povelje o partnerstvu, koji je ujedno upisan i u Zlatnu knjigu Grada Traunreuta.
– Odnosi naših gradova oduvijek se temelje na tradiciji i prijateljstvu, a njeguju se razmjenom iskustava, kao i poticanjem suradnje učenika i mladeži. Posebno bih naglasio suradnju naših škola, Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić iz Virovitice i Hauptschule Werner fon Siemens iz Traunreuta. Prijateljstvo dviju škola iz dvije različite zemlje počelo je davne 1986., a ono se posebno iskazuje u razmjeni učenika. Osim školske tu je i suradnja vatrogasnih društava, kulturna suradnja preko likovne kolonije Traunreuter Kunstpreise, kao i sportska suradnja na razini Kluba Hrvata u Traunreutu – rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, naglasivši kako očekuje da će se u budućnosti uključiti još više klubova i udruga iz obaju gradova s ciljem proširivanja međusobne suradnje. Osim navedenog, Grad Traunreut tradicionalno svake godine pri održavanju sajma Viroexpo skupljanjem humanitarne pomoći pomaže radu Pučke kuhinje virovitičkog Gradskog društva Crvenog križa te istovremeno donosi duh Bavarske na taj prestižni sajam.
– Očekujem da će se dugogodišnja suradnja obilježena brojnim pozitivnim iskustvima u budućnosti nastaviti u smjeru još čvršćeg povezivanja, kako na gospodarskom tako i na kulturnom, obrazovnom i sportskom planu – zaključio je Kirin.
Osim s Viroviticom Traunreut je proslavio godišnjice prijateljstva i s francuskim Lucéom te talijanskim Nettunom. U kulturno-zabavnom dijelu programa proslavu su uveličali, među ostalima, i profesori virovitičke Glazbene škole "Jan Vlašimsky" Virovitica predvođeni ravnateljem Damirom Mihaljevićem pa je tako taj dio Njemačke upoznao istinsku kvalitetu virovitčke kulture i glazbe.V.G.
POMOGLI PUČKOJ KUHINJI
Grad Trauenreut ove je godine prikupio najviše sredstava za Pučku kuhinju na Viroexpu, a Grad Virovitica je dogradonačelnici Gerti Winkles uručio i zlatnu plaketu. Tijekom dugogodišnjeg rada u Traunreutu zamjenica gradonačelnika obavljala je poslove koji se odnose na njegovanje međusobne suradnje gradova, poticanje suradnje učenika i mladeži. Istaknula se i u humanitarnom radu i pomoći koju pruža i donosi gradu Virovitici. Tradicionalno, svake godine, prigodom održavanja sajma Viroexpo skuplja humanitarnu pomoć za rad Pučke kuhinje Gradskog društva Crvenog križa Virovitica. To je još jedna potvrda velikog prijateljstva dvaju gradova, koje je sada još snažnije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike