Ekonomija
ZAVRŠILA PČELARSKA MANIFESTACIJA DANI MEDA U HRVATSKOJ

Ukupni pobjednik 23. ocjenjivanja kvalitete meda je OPG Pintar Josip iz Đurđevca
Objavljeno 8. listopada, 2018.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pintar Josip iz Đurđevca ukupni je pobjednik 23. ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj. Uz to vrijedni medari iz Đurđevca okitili su se još jednom titulom, njihov bagremov med proglašen je najboljim u kategoriji Šampion bagremovog meda. Osim toga med Ivice Kompesa iz mjesta Kravarsko ocijenjen je najboljim u kategoriji Šampion bagremovog meda.Dodjela nagrada i priznanja održana je u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Osijek. Tradicionalni je to dio programa pčelarske manifestacije Dani meda u Hrvatskoj, koja je u Osijeku okupila velik broj pčelara iz cijele Hrvatske. Manifestacija je završila okruglim stolom "Plasman zdrave hrane za potrebe turizma i tržišta EU" na sajamskom prostoru Pampas.
Proglašenju rezultata prethodila su tri predavanja. Govoreći o aktualnostima u hrvatskom pčelarstvu, Željko Vrbos, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, istaknuo je rad na novom nacionalnom pčelarskom programu, kao i jačanje marketinških aktivnosti. Govorio je o tendenciji rasta uvoza meda, dok istovremeno pada izvoz domaćeg meda.
"Nema potrebe za uvozom meda, imamo kvalitetan domaći med, ali moramo marketinški utjecati na naše potrošače da konzumiraju hrvatski med", rekao je Vrbos.
Također, važna je zaštita meda oznakom izvornosti, dodao je. Jedna od niza aktivnosti koja se provodi s tim ciljem jest velika akcija "Med hrvatskih pčelinjaka", koju je detaljno obrazložila mr. sc. Dubravka Živoder iz Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA). Predstavnik Ministarstva poljoprivrede Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra, pojasnio je primjenu Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom, s naglaskom na pčelarstvo. Pozvao je pčelare da prijave ako im se pri prodaji meda otkupljivaču ili trgovcu nameće nepoštena trgovačka praksa. "Najvažnije je da kupci prihvate zdrav i kvalitetan hrvatski proizvod, bez toga sve mjere koje donosimo neće imati smisla", rekao je Karalić.
- Predstoji nam zanimljiva godina u pčelarstvu. Nadam se da ćemo prevladati negativne trendove te osigurati dugotrajniji i sigurniji plasman meda i proizvoda od meda - zaključio je Ernest Nad, iz HGK Županijske komore Osijek, tajnik organizacijskog odbora Dana meda u Hrvatskoj.

Vesna Latinović

Imamo kvalitetan med, ali moramo marketinški utjecati na naše potrošače da ga konzumiraju, rekao je Vrbos
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora