Osijek
SAJAM STARIH ZANATA I OBIČAJA I GUŽVARIJADA U DALJU

Na pozornici cijeli dan plesalo čak 400-tinjak folkloraša
Objavljeno 7. listopada, 2018.

Više od 400 folkloraša, najmlađih članova KUD-ova te djece iz Dječjeg vrtića Mali princ Dalj izmijenilo se na pozornici nastupajući kod Doma kulture u Dalju na Sajmu starih zanata i običaja i Gužvarijadi. Manifestaciju je otvorio načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić. Cijeli je prostor platoa bio ispunjen izložbenim štandovima na kojima se nudila domaća ponuda lokalnih proizvođača, častilo pečenim kobasicama i ribama, slaninom, fišem, kolačima, vinom i ostalim pićima te uživalo u narodnim pjesmama i plesovima

Vesić je s sa svojim zamjenicima Davidom Sušcem i Slobodanom Narančićem obišao štandove i čestitao izlagačima.

- Prikazujemo kulturu, tradiciju i sve ono što imamo na ovim prostorima svake godine u najboljem svjetlu. Tu mislim i na gastro ponudu koju su naši ribiči iz dva SRD-a „Smuđ“ i „Dalj“ te lovci LD Patka prezentirali, mislim i na proizvode građana i proizvođača koji su se predstavili, a sve to uz podršku Turističke zajednice i našeg komunalnog poduzeća Čvorkovac te svih udruga. Svi zaslužuju pohvalu, ovaj sajam je deseti, jubilarni, ima tradiciju i cilj mu je prikazati što su to naši stari radili. Nažalost, ti zanati izumiru i mi na ovaj način želimo to sačuvati od zaborava. Zahvaljujem se daljskom srpskom kulturno-umjetničkom društvu kao organizatoru, ali i svim ostalim KUD-ovim sudionicima – kazao je Vesić.

Sajam i Gužvarijada nastali su u suradnji SKUD-a Branko Radičević, Turističke zajednice Erdut i Općine Erdut i pridonose razvoju ruralnog turizma, promociji kulture, zanata, običaja, gastronomije, očuvanja daljskog kraja i tradicijske baštine te osnaživanju općine Erdut na karti kontinentalnog turizma.

Predsjednica SKUD-a Branko Radičević Dalj Jasmina Kolundžić kaže da Društvo obilježava 10. obljetnicu, a došlo im je u goste desetak KUD-ova. “Prenosimo tradiciju na najmlađe, pokušavamo djecu privoliti da se posvete što više folkloru. Ovaj puta su nam u goste stigla društva iz općine Erdut, Zagreba, Slatine, BiH...”, kaže Kolundžić.

Tajnica Slavica Mašić rekla je da je Gužvarijadu pokrenula direktorica PORC-a Bojana Orsić, u suradnji sa SKUD-om B. Radičević. “Bilo je 20-ak natjecatelja na Gužvarijadi koja je prerasla lokalne okvire, održana je i radionica pripreme slavonske gužvare koju je održala Jasmina Martinović”, kazala je  Mašić.Darko Pejić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana