Ekonomija
ZAVRŠILA PČELARSKA MANIFESTACIJA DANI MEDA U HRVATSKOJ

Ukupni pobjednik OPG Pintar Josip iz Đurđevca
Objavljeno 7. listopada, 2018.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pintar Josip iz Đurđevca ukupni je pobjednik 23. ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj. Uz to, vrijedni medari iz Đurđevca okitili su se još jednom titulom, njihov bagremov med proglašen je najboljim u kategoriji Šampion bagremovog meda. Osim toga, med Ivice Kompesa iz mjesta Kravarsko, ocijenjen je najboljim u kategoriji Šampion bagremovog meda.
Podjela nagrada i priznanja upriličena je u danas (6. listopada) u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Osijek. Tradicionalni je to dio programa pčelarske manifestacije Dani meda u Hrvatskoj, koja je u Osijeku okupila velik broj pčelara iz cijele Hrvatske. Manifestacija završava sutra, u nedjelju, 7. listopada, okruglim stolom na temu "Plasman zdrave hrane za potrebe turizma i tržišta EU" koji će se održati na sajamskom prostoru Pampas.
Proglašenju rezultata prethodila su tri predavanja. Govoreći o aktualnostima u hrvatskom pčelarstvu Željko Vrbos, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza istaknuo je rad na novom nacionalnom pčelarskom programu, kao i jačanje marketinških aktivnosti. Govorio je o tendenciji rasta uvoza meda, dok istovremeno pada izvoz domaćeg meda. "Nema potrebe za uvozom meda, imamo kvalitetan domaći med, ali moramo maretinški utjecati na naše potrošače da konzumiraju hrvatski med", rekao je Vrbos. Također, važna je zaštita medova oznakom izvornosti, dodao je.
Jedna od niza aktivnosti koja se provodi s tim ciljem jest velika akcija Med hrvatskih pčelinjaka koju je detaljno obrazložila mr. sc. Dubravka Živoder iz Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA). Predstavnik Ministarstva poljoprivrede Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra, pojasnio je primjenu Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom, s naglaskom na pčelarstvo. Pozvao je pčelare da prijave ukoliko im se prilikom prodaje meda otkupljivaču ili trgovcu nameće nepoštena trgovačka praksa. "Najvažnije je da kupci prihvate zdrav i kvalitetan hrvatski proizvod, bez toga sve mjere koje donosimo neće imati smisla", rekao je Karalić.
- Predstoji nam zanimljiva godina u pčelarstvu. Nadam se da ćemo prevladati negativne trendove te osigurati dugotrajniji i sigurniji plasman meda i proizvoda od meda", zaključio je Ernest Nad, iz HGK Županijske komore Osijek, tajnik organizacijskog odbora Dana meda u Hrvatskoj. Vesna Latinović

Možda ste propustili...

CILJ JE ODRŽATI POSLOVANJE I SAČUVATI RADNA MJESTA

Dvije ponude za ulaganje Gredelj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POČINJE OTKUP ŽIRA

Pod krošnjama hrasta leži 15 milijuna kuna

2

AMERIKANCI SPREMNI PUTOVATI u 2021. GODINI

Hrvatska među najtraženijim destinacijama

3

TRADICIONALNO OCJENJIVANJE KAKVOĆE MEDA U ŽUPANIJSKOJ KOMORI OSIJEK

Meda će biti manje na tržištu zbog lošijih klimatskih uvjeta u svibnju