Regija
UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM SLATINA

Obilježili Svjetski dan cerebralne paralize
Objavljeno 7. listopada, 2018.

SLATINA
Članovi Udruge osoba s invaliditetom Slatina okupili su se u Parku 136. slatinske brigade da bi obilježili Svjetski dan cerebralne paralize, koji se u Hrvatskoj obilježava sedmu godinu.
– Udruga osoba s invaliditetom okuplja osobe sa svim vrstama poteškoća, rekla nam je predsjednica udruge Dijana Zelenka. – Imamo i prijevremeno rođenu djecu sa cerebralnim oštećenjima koja preko udruge koriste usluge pomoćnika u nastavi i ostale usluge koje mi pružamo, radionice i uključivanje u kampove za djecu. Tako u suradnji sa školama svake školske godine organiziramo na Višnjici kamp za djecu.
Govoreći o predrasudama, predsjednica Zelenka kaže da su one česte kod djece koja imaju teškoće s govorom, a intelektualno su potpuno očuvana. – Ona možda nerazgovjetno govore pa to ljudi povezuju s intelektualnim teškoćama, što često nije slučaj. Cerebralnu paralizu teško je uočiti pa cijeli sustav, i obrazovni i zdravstveni, te ljude nedovoljno detektira i oni se zbog toga teže izbore za svoje mjesto u društvu.

Predsjednica Zelenka ističe da je cerebralna paraliza dijagnoza s kojom se živi cijeli život, a događa se najčešće zbog preranog rođenja djeteta. Otežan je govor i kretanje, i te osobe znatno ranije stare. Kako bi podsjetili građane da postoji poteškoća s kojom dio populacije živi i da ih podsjete da bi trebalo suosjećati i pomagati koliko mogu djeci koja imaju takve poteškoće, da trebaju biti susretljivi, shvatiti da je to nešto što nitko ne bira i sa čime se bore svaki dan, ali i da kažu da postoje i nisu „nevidljivi“, članovi udruge pričvrstili su na prsa natpise „Ja sam ovdje“. Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike