Osijek
DAN RUŽIČASTE VRPCE - ODAZOVITE SE NA BESPLATNE PREGLEDE

Ove će godine na osječkom području od raka dojke oboljeti 200, a umrijeti 80 žena
Objavljeno 6. listopada, 2018.

Na području Osječko – baranjske županije godišnje se dijagnosticira između 180 i 200 novih slučajeva raka dojke, a na osječkom području oko 80 žena godišnje umre od ove bolesti, upozorio je Tibor Santo, dr.med., specijalist socijalne medicine iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo u subotu na središnjem osječkom trgu i to povodom obilježavanja 19. Dana ružičaste vrpce.
Humanitarna akcija je i ove godine održana u organizaciji Gradske lige protiv raka Osijek, Mammae kluba Osijeka, te potporu ZZJZ-a, Kliničkog bolničkog centra Osijek, Doma zdravlja Osijek i Medicinske škole Osijek.
- Kada je rak dojke u pitanju činjenice su poznate. Ova bolest je i dalje vodeći uzrok smrti od malignih bolesti kod žena, a problem je što je prisutna i dalje visoka smrtnost od ove bolesti. To je razlika između nas i zapadnih zemlja, koje imaju nižu smrtnost od nas. Naime, Republika Hrvatska je na drugom mjestu po smrtnosti od kancerogenih bolesti, pa tako i od raka dojke u Europskoj uniji. Kod nas sve žene od 50 do 69 godina dobiju poziv na besplatan i posve bezbolan pregled, ali odaziv je tek 60 do 65 posto, a ne bi smio biti ispod 70 posto. Naime, rak dojke je izlječiv ako se prepozna i otkrije na vrijeme. Cilj je pretvoriti rak u kroničnu bolest, a ne bolest od koje se umire, a to je moguće ako se otkrije na vrijeme. Niti najmodernija medicina ne može spasiti život, ako se bolest ne prepozna na vrijeme, upozorio je dr. Santo.
Inače, od 2006., kada je pokrenuta nacionalna kampanja ranog otkrivanja raka dojke, provedeno je pet ciklusa poziva ženama u dobi od 50 do 60 godina za besplatne mamografske preglede, te je do 2017. godine razina smrtnosti smanjena za 15 do 20 posto, odnosno s više od tisuću žena na 850 na nacionalnoj razini. Povećan rizik imaju žene koje su dobile prvu menstruaciju prije 12. godine života, koje kasnije ulaze u menopauzu, nerotkinje i žene koje su rodile iza 30. godine.
Podršku borbi protiv raka dojke svojim je sudjelovanjem na Danu ružičaste vrpce pružio i župan Osječko baranjski Ivan Anušić, koji je naglasio kako je cilj upravo županijskog ZZJZ-a da educira žene kako bolest prepoznati i liječiti, te izbjeći tragičan ishod.
Kako se u subotu obilježavao Svjetski dan hodanja svoju podršku Danu ružičaste vrpce dali su i članovi akcije “Živjeti zdravo", točnije akcije „Hodanjem do zdravlja", koji su hodali šetnicom uz Dravu do Starčevićeva trga, gdje su se pridružili akciji. N.Z.Eberhard

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike