Novosti
PAPA FRANJO "ZDRAVO MARIJO"

Nova hit knjiga pape Franje, u prodaji od 9. listopada u Italiji i Hrvatskoj istodobno!
Objavljeno 6. listopada, 2018.

Nepunu godinu nakon objavljivanja knjige Oče naš koja je izazvala veliku pažnju javnosti vatikanska izdavačka kuća Libreria Editrice Vaticana i izdavačka kuća Rizzoli najavile su veliki zajednički izdavački projekt: objavljivanje nove knjige pape Franje pod naslovom Zdravo Marijo, koja se temelji na razgovoru o. Marca Pozze s papom Franjom, a koja svim ljudima približava značenje i smisao omiljene kršćanske molitve. O tome je sam papa Franjo u predgovoru knjizi istaknuo: „Nakon prošlogodišnjega iskustva duhovnoga razgovora s don Marcom Pozzom o molitvi Očenaša činilo mi se da bi bilo zgodno s njim proći i drugu molitvu koja nas sve prati još od djetinjstva. Zdravo, Marijo naučimo već kao djeca i, ako je i zanemarena, sigurno nam se posebno u teškoćama vraća na usne, a poglavito navire u srcima.“

Zahvaljujući svojoj dugogodišnjoj dobroj suradnji s Vatikanskom izdavačkom kućom i Rizzolijem, već pri samom začetku pothvata objavljivanja knjige Zdravo Marijo u njega je uključena i izdavačka kuća Verbum, kojoj je povjereno objavljivanje hrvatskoga izdanja. To je omogućilo da se prijevod na hrvatski jezik odvija istodobno s pripremama za objavljivanje talijanskoga izdanja tako da će Hrvatska biti jedina zemlja u kojoj će se ova nova Papina knjiga objaviti istodobno kada i u Italiji – u utorak 9. listopada 2018.
Tumačeći u ovoj novoj knjizi redak po redak molitvu Zdravo, Marijo papa Franjo govori o Marijinu otajstvu i jednostavnosti svakodnevnog života, a ipak, ova „normalna“ žena postaje sredstvo novoga stvaranja, novoga saveza. Upravo žena i njezina uloga središte je Papina promišljanja. U drugomu dijelu knjige Zdravo, Marijo ulazi u zatvor, kao znak i sredstvo obraćenja i utjehe, posvjedočenih dirljivom ispovijesti obraćenja jednog zatvorenika osuđenog zbog ubojstvo koja je također sastavni dio ove knjige.
Povodom objavljivanja knjige papa Franjo je u privatnu audijenciju primio predstavnike Librerie Editrice Vaticana, Rizzolia i Verbuma te urednike TV2000 za čiju emisiju je rađen razgovor s Papom na temu molitve Zdravo, Marijo.

Talijansko i hrvatsko izdanje Papine knjige Zdravo Marijo bit će predstavljeno u Vatikanu u ponedjeljak 8. listopada, dan uoči pojavljivanja u hrvatskim i talijanskim knjižarama.
Osim istodobne objave talijanskog i hrvatskog izdanja 9. listopada, uskoro nakon toga uslijedit će objavljivanje i u mnogim drugim zemljama, a očekuje se da će knjiga Zdravo Marijo ponoviti uspjeh Papine knjige Oče naš, koja je postala veliki međunarodni bestseler i prevedena na preko 50 jezika.
Knjigu je moguće nabaviti u knjižarama Verbum i putem web knjižare verbum.hr, a više o njoj možete saznati na linku ovdje.

Ekskluzivni izvadak iz knjige Pape Franje: „Zdravo Marijo“:

MOLI ZA NAS GRJEŠNIKE

Tako dolazimo do zaziva „moli za nas grješnike“. Papa Franjo, povijest spasenja započinje pitanjem: „Adame, gdje si?“ (usp. Post 3,9). Marijina povijest počinje odgovorom: „Evo me“ (usp. Lk 1,38). Kao da je majka odgovorila umjesto nas, kao da je dala sve odgovore koje mi nismo dali. Ipak ostaje jedno: parafrazirajući Indra Montanellija ima pogrješaka koje mirišu na praonicu i drugih koje smrde na kanalizaciju. Marija je majka grješnika, a ne korumpiranih. To su dvije potpuno različite stvari.


Marija ne može biti majka korumpiranih jer korumpirani prodaju majku, prodaju pripadnost obitelji, narodu. Traže samo vlastiti probitak, bilo ekonomski, intelektualni, politički ili neki drugi. Opredjeljuju se za nešto sebično, rekao bih sotonsko: zaključavaju vrata iznutra. I Marija ne može ući. Oni se zatvaraju pa se stoga za korumpirane jedino može moliti da ih neki potres toliko prodrma i uvjeri da svijet nije s njima započeo niti će s njima završiti. Zato se oni zatvaraju, ne trebaju im ni majka, ni otac, ni obitelj, ni domovina ni pripadanje narodu. Njeguju samo sebičnost, a otac sebičnosti jest đavao. Marija je majka svih nas grješnika, od svetijih do manje svetih. Ona je mama. Sjećam se kako je moja majka, govoreći o nas petero djece, znala reći: „Moje petero djece su kao pet prstiju na ruci, svako je drukčije od ostalih; ali ako se ubodem u jedan prst, osjećam istu bol koju bih osjetila da se ubodem na neki drugi prst.“ Marija prati put nas grješnika, svakoga s njegovim grijesima: „Moli za nas grješnike“ znači: „Ja jesam grješnik, ali ti me čuvaj.“ Marija je ta koja nas čuva.


Grijeh je vrlo sličan čvoru. Tijekom svojega pontifikata često ste navodili sliku koja potječe od Ireneja Lyonskoga, a koju je preuzeo i Sabor: Marija koja razvezuje čvorove. Mnogi koje susrećem govore mi: „Molim devetnicu Mariji koja razvezuje čvorove.“ To me podsjeća na izreku koju moja majka svako malo upotrijebi kao prijetnju: „Svi čvorovi jednom dođu pod češalj.“ U sebi mislim: „Istina je i da svi čvorovi dođu Mariji.“ Krasna je ova slika čvora u klupku koji Marija razmrsuje. Koliko je strpljivosti potrebno?


Irenejeva slika potječe iz 2. stoljeća. Drugi vatikanski sabor preuzeo ju je u konstituciji Lumen gentium. Irenej suprotstavlja dvije žene: čvor što ga je Eva svezala neposluhom i pomanjkanjem vjere Marija je razvezala upravo svojim posluhom i svojom vjerom. Slika je vrlo znakovita.
Papa Franjo, meni je znakovito i to što se vi uporno nazivate grješnikom koga Bog i dalje samilosno gleda. Netko se čudi što jedan papa može reći takvo što, ali priznati se grješnikom prva je stepenica na putu svetosti...
To je stvarnost, sinko. To je stvarnost. Kada bih rekao da nisam grješnik, bio bih najveći pokvarenjak.


© Segreteria per la Comunicazione, Città del Vaticano
© Libreria Editrice Vaticana, Città del Vaticano
© 2018 Mondadori Libri S.p.A. / Rizzoli, Milano
© za hrvatsko izdanje: Verbum, Split, 2018.

PAPA FRANJO / JORGE MARIO BERGOGLIO rođen je u Buenos Airesu 1936. Zaređen je za svećenika 1969. u Družbi Isusovoj, a 25. lipnja 1992. zaređen je za biskupa. Nadbiskupom Buenos Airesa postao je 1998. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom 21. veljače 2001. Sudjelovao je na konklavi na kojoj je Benedikt XVI. izabran za papu. Za papu je izabran 13. ožujka 2013. te je uzeo ime Franjo.


MARCO POZZA (1979.) doktor je teologije i zatvorski kapelan u Padovi. Piše za novine, autor je nekoliko knjiga, komentator je evanđelja za RAI 1, a za TV postaju TV2000 vodio je program Ave Maria, koji je bio i povod za ovaj razgovor. S papom Franjom autor je knjige Oče naš, koja je istodobno objavljena na talijanskomu i hrvatskom jeziku u nakladi Verbuma, a potom i u pedeset drugih zemalja.

Možda ste propustili...