Osijek
ISPUNILA JOJ SE ŽIVOTNA ŽELJA

Snježana je prva vozačica autobusa u povijesti GPP-a
Objavljeno 6. listopada, 2018.

Kad su putnici koji su se ovoga tjedna vozili u gradskom autobusu za upravljačem vidjeli ženu umjesto muškarca, nemalo su se iznenadili. Iako tramvaje odavno voze i žene, u povijesti osječkog GPP-a nikada nije zabilježena vozačica autobusa. Riječ je o 44-godišnjoj Snježani Jelinić iz Livane koja je, u šali kaže, sigurnija na kotačima nego na vlastitim nogama.


- Još u srednjoj školi zamišljala sam kako bi bilo lijepo da jednog dana vozim autobus i želja mi se ispunila! Ne mogu vam opisati koji je to osjećaj kad vozim autobus, osjećam se kao carica na cesti – oduševljeno nam je ispričala Jelinić, s kojom smo porazgovarali u postaji između vožnji. Ljubav prema vožnji autobusa traje već godinama, točnije otkako je prvi put sjela za upravljač u Njemačkoj, gdje njezin suprug već godinama vozi autobus. Iako ima položen vozački za B-kategoriju već 20 godina, kaže kako je nemjerljiv osjećaj sjesti za upravljač autobusa.
- Što veće vozilo, to mi je bolje voziti – kaže ova krhka mještanka Livane, i dodaje kako su se putnici ugodno iznenadili kad su je vidjeli, i to ponajprije na liniji Jug 2 - Retfala, onda do Josipovca i Bijelog Brda, pa i do Portanove, a potom i na ostalima limijama koje vozi od 1. listopada. Sve su joj linije jednako drage, a istče da nema nikakvih problema ni s vremenskim (ne)prilikama. Štoviše, za upravljač autobusa u bivšoj tvrtki prvi je put sjela u prosincu, baš kad su ceste bile prekrivene snijegom i ledom. Sve je odvozila besprijekorno, baš kao i u automobilu koji češće vozi nego suprug koji joj, kaže, rado prepušta upravljač i daje punu podršku pri odabiru njezinog zanimanja.
- Zna da to volim i mogu, potpuno me podržava, baš kao i moje dvije kćeri. Oduvijek sam voljela vožnju, pa sam čak nakon otvorenja tramvajske linije 2 do Bikare, željela položiti za vozačicu tramvaja. Nisam imala prilike za to, no sad mi nije žao, jer sjedim za upravljačem gradskog autobusa – kaže Jelinić.
S kolikom predanošću radi svoj posao pokazuje i to da priznaje da za upravljačem automobila pri vožnji unatrag u retrovizorima gleda gdje su zadnji kotači, što joj je svakodnevica u vožnji autobusa. Naime, potpuno predana i fokusirana na vožnju na gradskim ulicama Snježana svoj posao obavlja kao da je djelatnica GPP-a godinama. Gotovo zaraznu oduševljenost poslom zamijetili su i njezini kolege vozači koji ju, kako kaže, potpuno poštuju i smatraju ravnopravnim vozačem autobusa.
Pohvale stižu i iz uprave GPP-a. Voditeljica marketinške službe Sanja Mršo potvrđuje da je riječ o vozačici koja će ući u anale GPP-a, jer je – prva.
- Ponosni smo na nju, ali i na naše vozačice tramvaja kojih je nekoliko i koje voze godinama. Sigurni smo da će Snježana Jelinić biti jednako dobra, možda čak i bolja od svojih kolega vozača. Isto tako, nadamo se da će i putnici uživati u vožnji s našom novom kolegicom kojoj želimo dobrodošlicu u tvrtku – poručila je Mršo.
Marija Mihelić
Vozila je i mali avion
Jelinić se nije zadržala samo na cesti, nego se s instruktorom nakratko okušala i u – pilotiranju!

- Htjela sam vidjeti kako je kad se spustiš, pa naglo okreneš "kontra"... To je navala adrenalina koja se ne može opisati, morala sam to probati - ka\e nam naša sugovornica koja ipak nije položila za pilota, no svoju je želju da poleti i uvjeri se da i to može - ispunila.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas