Osijek
PRIREDBA "MLADI I MED"

Promocija meda uz nastupe brojnih dječjih zborova
Objavljeno 6. listopada, 2018.
Posjetitelji su na dvadesetak štandova mogli izabrati nešto iz ponude pčelarskih proizvoda

U povodu manifestacije Dani meda u Hrvatskoj jučer je na Trgu Ante Starčevića održana gospodarsko-promotivna priredba "Mladi i med" na kojoj su, uz nastupe kulturno-umjetničkih društava i dječjih zborova, svoje proizvode predstavili članovi Saveza pčelara Osječko-baranjske županije, koji okuplja sedam pčelarskih udruga sa 700 pčelara.


Posjetitelji su na dvadesetak štandova mogli izabrati nešto iz bogate ponude pčelarskih proizvoda, a na trgu se, u skladu s nazivom manifestacije, okupio i veliki broj djece. Scenskom priredbom i izvođenjem tradicionalnih tamburaških pjesama nastupili su mališani iz KUD-a Josipovac. Dojmljivom pjesmicom o Petru Panu, koja je okupljenoj publici izmamila osmijeh na lice, predstavila su se djeca iz vrtića Maslačak iz Bizovca, a bili su tu i učenici iz Osnovne škole Ernestinovo, kao i mnogi drugi dječji zborovi. Djeca su tijekom priredbe predala svoje likovne i literarne radove, koje su krasili motivi pčela i pčelinjih proizvoda, od kojih su najbolji prigodno nagrađeni medenim proizvodima. A upravo to i jest cilj ove manifestacije, promidžba meda kod djece, da se zainteresiraju i upoznaju sa svim zdravim karakteristikama ovog proizvoda.

S obzirom na to da se u sklopu 21. Osječkog jesenskog sajma održavaju i Dani meda u Hrvatskoj, Osijek će tijekom vikenda biti središte pčelarstva u Hrvatskoj. Nakon "Mednog doručka", koji je jučer održan na Pampasu, danas od 10 sati na istoj će lokaciji biti priređena predavanja o aktualnom stanju u pčelarstvu, kao i ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda. U nedjelju od 10.30, uz sudjelovanje brojnih stručnjaka, na rasporedu je okrugli stol čija će tema biti pripravci na bazi meda te nutritivna svojstva i prerada matične mliječi. I. Alilović
TOPLA ZIMA I SUŠNO PROLJEĆE OSTAVILI TRAGA
Kako nam je rekao dopredsjednik Saveza pčelara Osječko-baranjske županije, Stipan Kovačić iz Darde, neuobičajeni vremenski uvjeti početkom godine odrazili se se i na proizvodnju meda.

- Godina je, gledajući ukupnu proizvodnju u Hrvatskoj, bila dobra, jedino smo mi ovdje na istoku malo lošije prošli zbog jakog mraza u ožujku te zbog sušnog i toplog travnja. Uz lošu zimu, odnosno siječanj i veljaču bez mraza, što nije odgovaralo pčelama, jer one su navikle na zimu, sve se to odrazilo na razvoj, pa smo ostali s nerazvijenim i nepripremljenim pčelama - rekao nam je dopredsjednik Saveza Stipan Kovačić.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana