Ekonomija
SLATKA UVERTIRA

Osnovci iz Retfale uživali na mednom doručku, pridružili im se i stariji
Objavljeno 5. listopada, 2018.
Školski medni dan će se početkom prosinca održati u svim osnovnim školama u Hrvatskoj

Početak 21. izdanja Osječkog jesenskog sajma imao je slatku uvertiru. Službenom otvorenju prethodio je "Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka" s ciljem promocije domaće proizvodnje meda koji je proizveden na hrvatskim pčelinjacima i označen znakom Med hrvatskih pčelinjaka. Organizatori, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Hrvatski pčelarski savez ovom akcijom posebno ciljaju na najmlađe, pa je Osječki sajam na doručak pozvao osnovnoškolce koji su im u susjedstvu.


Na doručak je stiglo četrdesetak učenika iz Osnovne škole Retfala, koji su zaposjevši samo za njih pripremljen blagovaonički stol, uz mnoštvo cike, ali i pokazane slasti, uživali u mednom obroku uz šalicu mlijeka.
Oni s kojima smo između dva zalogaja porazgovarali, kažu da im ovo nije prvi put da jedu med, ali su si neki među njima prvi put sami pripremili, odnosno "natiskali" med na krišku kruha... A dok su djeca uživala, oni stariji su pak davali izjave novinarima.
- Smatramo da je važno da djeca školske dobi budu gosti na ovakvim i sličnim manifestacijama da im na taj način potaknemo svijest o uključivanju meda i mednih proizvoda u svakodnevnu konzumaciju, kao i važnosti konzumacije domaćih proizvoda proizvedenih na hrvatskim farmama i hrvatskim poljima - rekao Zdravko Barač, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA).
Ujedno je najavio i nacionalni Školski medni dan, koji će se početkom prosinca održati u svim osnovnim školama u Republici Hrvatskoj, gdje će svaki učenik prvog razreda dobiti svoju staklenku meda.
Barač je podsjetio kako resorno ministarstvi čitavim nizom mjera nastoji raditi na unapređenju cjelokupnog pčelarskog sektora, da je pčelarima kroz različite programe na raspolaganju 19 milijuna kuna za modrnizaciju opreme, za marketinške aktivnosti, za uzgojno-selekcijski rad...
Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Osječko-baranjske županije, podsjetila je na projekt u kojemu županija za sve učenike osnovnih škola na svome području nastoji da bar jedan školski dan dobiju kuhani obrok. Pozdravljajući nazočne, Stanko Čuljak, dopredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, podsjetio je kako je u tijeku projekt izrade zaštićene staklenke, što će biti znak da je med u njoj vrcan iz domaćih pčelinjaka. Nakon ovoga i odrasli su se priključili mednom doručku, uz mlijeko i medni namaz servirane su palačinke od brašna s hrvatskih polja. D.Kuštro
Zdravko Barač

ravnatelj HPA

Početkom prosinca u svim će osnovnim školama u Republici Hrvatskoj svaki učenik prvog razreda dobiti svoju staklenku meda
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana