Ekonomija
NA 21. OSJEČKOM JESENSKOM SAJMU VIŠE OD 220 IZLAGAČA IZ ZEMLJE I INOZEMSTVA

Ivanović: Novi sajamski prostor dat će novi zamah razvoju poduzetništva
Objavljeno 5. listopada, 2018.
Zadovoljstvo je vidjeti da Osječki jesenski sajam svake godine bilježi rast broja izlagača i broja popratnih aktivnosti, a postao je i središnjim mjestom okupljanja pčelara, rekao je Zdravko Barać

Na sajamskom prostoru na Pampasu jučer je u nazočnosti brojnih gostiju i predstavnika izlagača otvoren 21. Osječki jesenski sajam.Tradicionalna je to izložbeno-prodajna manifestacija na kojoj oko 220 izlagača iz Hrvatske i inozemstva nudi svoje proizvode i usluge iz poljoprivrede, pčelarstva, prehrane, graditeljstva i stanovanja.
U ime organizatora, tvrtke Osječki sajam, goste je prvi za govornicom pozdravio direktor Alen Vukašinović, najavivši kako će se u sklopu sajma, koji traje do nedjelje, uz ostalo, voditi i poslovni razgovori hrvatskih i mađarskih gospodarstvenika, izložbe ženskog i braniteljskog poduzetništva te 23. Nacionalno ocjenjivanje kvalitetnih sorti meda.
- Posebno se ovom prigodom zahvaljujem našim izlagačima na podršci, partnerstvu i povjerenju te zalaganju i trudom kojim su značajno obogatili i ovaj sajam - nije zaboravio istaknuti Vukašinović.
U ime grada domaćina svim gostima dobrodošlicu je zaželjela Žana Gamoš, zamjenica osječkog gradonačelnika, podsjetivši kako Osijek od prvog dana pruža podršku ovakvim manifestacijama.

Jačati konkurentnost

- Gradu Osijeku od iznimne je važnosti ovaj oblik suradnje. Podsjetit ću kako smo u okviru poticajnih mjera za razvoj poduzetništva na prostoru grada Osijeka uveli i posebnu kategoriju, a to je podrška osječkim poduzetnicima za nastupima na sajmovima, kako u Hrvatskoj tako i inozemstvu. Svjesni smo važnosti ovog oblika komunikacije i suradnje naših gospodarstevnika u predstavljanju njihovog rada i početka svih novih i budućih poslova, ali jasno nam je da time gradimo i višu razinu konkurentnosti i grada Osijeka na tržištu - rekla je Gamoš
Prenoseći pozdrave ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) Zdravko Barać izrazio je zadovoljstvo činjenicom da Osječki jesenski sajam svake godine bilježi rast broja izlagača i broja popratnih aktivnosti, a posebice što je postao središnjim mjestom okupljanja pčelara u Osječko-baranjskoj županiji.
- Pčelarsku proizvodnju smatramo iznimno važnom, jer je riječ o dobro organiziranom sektoru s više od 400 tisuća pčelinjih zajednica, s više od devet tisuća pčelara i godišnjom proizvodnjom većom od deset tisuća tona meda - poručio je Barać, dodavši kako se različitim mjerama, poput Nacionalnog pčelarskog programa vrijednog 19 milijuna kuna, pčelarskom sektoru osigurati unaprjeđivanje proizvodnje i kupnju nove opreme.
Niz pratećih događanja

Sajam je u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića otvorio zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović. Istaknuo je kako sajam okuplja gospodarstvenike koji imaju što ponuditi hrvatskom tržištu, a zadaća je politike olakšati im posao. Podsjetio je kako su Županija i Grad Osijek nedavno potpisali ugovor o realizaciji projekta Gospodarskog centra, u sklopu kojeg će se nalaziti i novi sajamski prostor koji će biti veći i primjereniji za organiziranje velikih sajamskih priredbi.
- Velike sajamske priredbe potrebne su gradu Osijeku i ovom području, no prostor Pampasa nije adekvatan za to. Osječko-baranjska županija, u suradnji s Gradom Osijekom, pokrenula je projekt gradnje Gospodarskog centra, novog sajamskog prostora i višenamjenskog centra koji će ujedno dati novi i potreban zamah malom i srednjem poduzetništvu - rekao je Ivanović. Kao izaslanik premijera najavio je nastavak razvojnih projekata, posebice kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem.
Ulaz na Sajam je besplatan, a uz izložbeno-prodajnu ponudu organizirano je niz pratećih događanja - 5. Izložba ženskog poduzetništva, 2. Izložba braniteljskog poduzetništva, Dani meda - 23. Nacionalno ocjenjivanje kvalitetnih sorti meda, hrvatsko-mađarski poslovni susret, predavanja i okrugli stolovi. Prvi put je održan i Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka na komu su posjetitelji uz med kušali i hranu sa znakom "Mlijeko hrvatskih farmi", "Jaja hrvatskih farmi", "Kruh hrvatskih polja" i "Brašno hrvatskih polja". Radno je vrijeme sajma od 10 do 19 sati, a parkiranje i ulazak su besplatni. Dario Kuštro
Radno vrijeme sajma je od 10 do 19 sati, a parkiranje i ulazak su besplatni
Možda ste propustili...

RAST ZA 0,8 POSTO U ODNOSU PREMA PROŠLOJ GODINI

Vrijednost poljoprivrede 3,3 mlrd. eura

UGROŽENA KONKURENTNOST NJEMAČKOG GOSPODARSTVA

Polovina kompanija teško pronalazi radnike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRANSAKCIJA VRIJEDNA 26,5 MILIJUNA EURA

Atlantic Grupa kupila Eurocenter

2

RAST IMOVINE, PAD NEPRIHODUJUĆIH KREDITA

Banke u prvih devet mjeseci s dobiti od 1,1 milijardu eura

3

EUROPSKI PROIZVOĐAČI

Žele još poticaja za električna vozila