Magazin
TJEDNI OSVRT

O frazetini ‘Neka institucije rade svoj posao‘
Objavljeno 6. listopada, 2018.

U Hrvatskoj kada god netko od političara, poduzetnika i inih utjecajnijih osoba zapadne u "probleme", da ne kažemo kriminal i svake druge svinjarije te budu osumnjičeni, najčešći im je komentar na javne upite već otrcana fraza "neka institucije rade svoj posao". Toga smo se u kratkoj povijesti hrvatske države naslušali nebrojeno puta, a već to pjevaju i "vrapci na grani". Da nije tragično bilo bi smiješno.


No, od kuda li samo te zloglasne frazetine? Pa jednostavno, u nas je uglavnom moguće sve činiti, posebice ako je dotični političar ili "poduzetnik". Znaju oni da institucije, kada je o njima riječ, najčešće ne rade svoj posao kako bi trebale. Jer ako policija i odradi svoj posao, sve to negdje u pravosudnim bespućima zapne ili nestane u ladicama, a ako do ikakvog sudskog procesa i dođe, sve se opet svede na beskonačnost dokazivanja krivnje. Na kraju svi ti kriminalci i mutikaše eventualno još završe s presudom rada za opće dobro, a ne iza rešetaka remetinečke ili bilo koje druge zatvorske ćelije. Oni koji eventualno i prođu kroz zatvorska vrata zbog dobrog su vladanja vrlo brzo vani. Zato nam se i mogu smijati u lice i ponavljati "neka institucije rade svoj posao". Građanima je, naravno, sve to kristalno jasno pa se i oni na takve navode samo nasmiju, a rezultat je, prema svim istraživanjima i europskim i domaćim, iznimno nisko povjerenje upravo u pravosudna tijela.
I aktualna afera oko zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora potvrđuje sve gore navedeno. Jer i Milijan Brkić, zvani Vaso, nakon što mu je otkriven niz prljavih poslova, također je na sve skupa hladno, mirno i staloženo samo kratko izjavio "neka institucije rade svoj posao". Kao da i sam sumnja da će netko ići do kraja da bi se ustanovila istina, a optužbe raščistile i kao da je uvjeren u sasvim suprotno - da institucije u Hrvatskoj ne rade svoj posao. A upravo je iz njegovih afera i afera koje se vežu za bivšeg mu prijatelja i bivšeg predsjednika HDZ-a te potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka moguće vrlo lako zaključiti kako je institucije moguće potkupiti, blokirati ili onemogućiti u njihovu radu. I da institucije štite bogate, utjecajne i moćne, a ne poštene i sposobne. E, tada dobivamo državu kakvu i zaslužujemo: u mnogo čemu zaostalu i propalu.
Na kraju, upravo ti, iz čijih usta najčešće i čujemo već toliko neorginalnu frazu "neka institucije rade svoj posao", krivi su za njihovo nefunkcioniranje, a one im je postala izlika za nečinjenje i izbjegavanje vlastite odgovornosti. Stoga, neka nam...
Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana