Zdravlje
NUŽNOST PREVENCIJE MALOLJETNIČKIH TRUDNOĆA

U Hrvatskoj je u protekloj godini 987 tinejdžerica postalo majkama
Objavljeno 8. listopada, 2018.

Roditi ili prekinuti trudnoću, nije nimalo lako odlučiti, osobito ako je takva odluka pred maloljetnom djevojkom, koja je još i sama dijete. U Hrvatskoj je u protekloj godini 987 tinejdžerica postalo majkama, a njih 157 odlučilo se za prekid trudnoće, pri čemu više od 90 posto svih tih djevojaka nije željelo ili planiralo trudnoću. Prosječna je dob u kojoj djevojčice stupaju u spolne odnose 17 godina, a dječaci postaju spolno aktivni sa 16 godina. Spomenuti podatci bili su ključni motiv za stvaranje predstave „Dvije crte plavo“, koja je premijerno izvedena u Teatru Exit u Zagrebu.


Predstava je nastala s ciljem edukacije mladih o važnosti odgovornog spolnog ponašanja te se u njoj otvoreno progovara o maloljetničkoj trudnoći kroz priču tinejdžerice Vite pred kojom je, nakon što sazna da je trudna, odluka koja će joj zauvijek promijeniti život. Emotivan nastup mlade osječke glumice Sare Moser snažno prikazuje niz strahova s kojima se suočavaju mladi koji se nađu u sličnoj situaciji. Na kraju predstave iznose se statistički podatci o maloljetničkim trudnoćama u Hrvatskoj, interpretirani glasom glumca Gorana Grgića, a nakon toga slijedi razgovor s gledateljima o odgovornom spolnom ponašanju i iskustvima iz vlastitog života ili okoline.
„Maloljetničke trudnoće velik su problem o kojem se u Hrvatskoj još uvijek ne govori dovoljno. Osjećaj krivnje, zabrinutost, neizvjesnost i strah samo su neke od emocija s kojima se mladi moraju suočiti u takvim situacijama, a ključna podrška partnera, obitelji, prijatelja i okoline često izostaje te su prepušteni sami sebi. Rad naše udruge usmjeren je i na edukaciju mladih o odgovornom spolnom ponašanju, ali i pružanje podrške u našem savjetovalištu u Zagrebu ‘Mama je mama‘ kad se maloljetnička trudnoća dogodi. Tu je i stranica http://maloljetni-roditelji.net/, gdje imaju priliku postaviti pitanja nizu stručnjaka, poput liječnika, psihologa, pravnika i socijalnih radnika. Velika nam je čast što smo partneri ovog projekta te imamo priliku dodatno educirati mlade o važnosti odgovornog spolnog ponašanja, ali i roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike. Pred svima nama stoji važan zadatak – pomoći djeci da se ponašaju odgovorno“, izjavila je Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja „Korak po korak“ i voditeljica projekta „Mama je mama“.
Za građane zainteresirane za predstavu bit će dostupni posebni termini u Teatru Exit, a prvi je u srijedu, 26. listopada, u 19 sati. Partneri su projekta Udruga roditelja „Korak po korak“, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade te Lelo Hex, a sufinanciraju ga Ministarstvo kulture Republike Hrvatske,
„Vjerujemo da će ova predstava, s izrazito aktualnom temom o kojoj se često šuti, izazvati velik interes javnosti, osobito predstavnika škola i učenika, koji iz dana u dan traže odgovore na brojna pitanja o spolnosti i prevenciji rizičnog ponašanja. Izuzetno mi je drago što je u suradnji s Udrugom roditelja ‘Korak po korak‘ došlo do ovog projekta, jer je riječ o temi od velike važnosti, pri čemu su edukativne predstave odličan pristup i kanal komunikacije prema adolescentima i mladima. S udrugom surađujemo već niz godina u njihovim brojnim projektima prevencije maloljetničkih trudnoća te vjerujemo da će i ovom predstavom svi zajedno dati doprinos snažnijoj edukaciji maloljetnih i mladih osoba o važnosti odgovornog spolnog ponašanja. Hvala i svim našim partnerima koji su prepoznali značenje teme i uključili se u ovaj projekt od velike važnosti za naše društvo, a posebno autorici romana Rosie Kugli, koja je svojim vrhunskim radom ponovno navela javnost na razmišljanje i preispitivanje“, izjavila je Svetlana Patafta, kreativna direktorica Teatra Puna kuća. J.Kn.
Istraživanje je pokazalo da 85 posto roditelja smatra da će razgovor djeci pomoći da se ponašaju odgovorno i donesu bolje odluke
Sve ranije stupaju u spolne odnose
Istraživanje koje je Udruga roditelja „Korak po korak“ provela prije dvije godine u okviru projekta „Mama je mama“ pokazalo je da 85 posto roditelja smatra da će razgovor djeci pomoći da se ponašaju odgovorno i donesu bolje odluke, a čak 77 posto roditelja smatra da se u školi nedovoljno obrađuje tema seksualnosti i odgovornog spolnog ponašanja. Istovremeno se pokazuje da mladi sve ranije stupaju u spolne odnose te ne dobivaju dovoljno informacija o spolno odgovornom ponašanju. Program „Mama je mama“ provodi se s ciljem prevencije rizičnog spolnog ponašanja mladih i pružanja intenzivne psihosocijalne podrške maloljetnim trudnicama, roditeljima i članovima njihovih obitelji. Programom se nastoji unaprijediti međusektorska i međuresorna suradnja te razmjena iskustava vezano uz maloljetničke trudnoće i roditeljstvo sa stručnjacima i nadležnim institucijama.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PUT ČOKOLADE

Omiljena slastica: Potpomaže oslobađanje serotonina u mozgu

2

PREVENCIJA KARDIOVASKULARNO ZDRAVLJE

I “vikend-vježbači” imaju zdravo srce

3

ISTRAŽIVANJE MENTALNO ZDRAVLJE

Hobisti su manje skloni depresiji