Novosti
ŠTO KAŽU ANALIZE

Očekuju nas topli studeni i
prosinac, ali vrlo hladan siječanj
Objavljeno 5. listopada, 2018.
U Osijeku u srpnju bilo samo šest vrućih dana * Tromjesečna količina oborina bit će oko klimatološkog srednjaka

Prema analizi klimatskih anomalija Državnog hidrometeorološkog zavoda za proteklo ljeto upravo je Osijek bio grad u kojem je tijekom tri ljetna mjeseca zabilježena najveća količina padalina.


Tako je u odnosu prema prosjeku koji je uzet mjerenjem padalina u razdoblju od 1961. do 1990. godine u Osijeku palo čak 140 posto oborina od prosjeka, čime je Osijek svrstan u kategoriju kišnog ljeta. Istovremeno su količine padalina na području najvećeg dijela Hrvatske tijekom ljeta bile ispod prosjeka. U pogledu srednje sezonske temperature zraka za ljeto 2018. na svim analiziranim postajama izmjerene su vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka.
- Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za ljeto 2018. godine opisane su dominantnom kategorijom ekstremno toplo. Srednja mjesečna maksimalna temperatura zraka u lipnju kretala se u rasponu od 14,6 °C na Zavižanu do 29,1 °C u Hvaru. Na svim analiziranim postajama srednja mjesečna maksimalna temperatura zraka bila je viša od višegodišnjeg prosjeka. Apsolutni temperaturni maksimumi nalazili su se u rasponu od 21 °C na Zavižanu, što smo izmjerili 11. lipnja do 33,3 °C na postajama Zagreb-Grič, ali istog dana tolika temperatura bila je i u Osijeku, točnije 12. lipnja, te potom još u Hvaru 18. lipnja. Srednja mjesečna maksimalna temperatura zraka u srpnju bila je u rasponu od 18.4 °C na Zavižanu do 31.6 °C na postaji Split-Marjan. Srpanj je za Osijek bio iznimno kišan mjesec. Na svim analiziranim postajama broj vrućih dana u srpnju 2018. bio je manji od najvećih vrijednosti broja vrućih dana. Tako je u Osijeku u srpnju bilo samo šest vrućih dana, odnosno dana u kojima je temperatura dosezala 30 ili više stupnjeva Celzijevih, istovremeno najveći broj takvih dana u Osijeku izmjeren je davne 1928., kada ih je bilo 25. Istovremeno je upravo na postaji Osijek izmjerena najveća mjesečna količina oborina za srpanj s čak 131.6 mm kiše. Srednja mjesečna maksimalna temperatura zraka u kolovozu 2018. kretala se u rasponu od 19,6 °C na Zavižanu do 32,9 °C na postaji Split-Marjan. U odnosu prema višegodišnjem prosjeku srednje mjesečne maksimalne temperature zraka bile su na svim analiziranim postajama više od prosjeka. U kolovozu je u Osijeku bio čak 21 vrući dan, što je iznad prosjeka - analizirala je za naš list dr. sc. Tanja Likso iz DHMZ-a te dodala kako, što se tiče rujna, on je uglavnom bio topliji od klimatološkog prosjeka, i to u Slavoniji za oko jedan stupanj.
Prognostičari DHMZ-a dali su nam i predviđanja za razdoblje koje je pred nama - jesen i zimu.
- Srednja tromjesečna temperatura predviđa se viša od prosjeka uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. U sva tri mjeseca, odnosno listopad, studeni i prosinac, izgledno je pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature s obzirom na višegodišnji srednjak, ali ono u prva dva mjeseca (listopad i studeni) može biti manje izraženo, a nešto veće pozitivno odstupanje moguće je u prosincu. Ipak, valja napomenuti, iako se ukupno uzevši predviđa temperatura viša od prosječne, moguća su, dapače i izgledna, kraća razdoblja relativno hladnijeg vremena. Ukupna tromjesečna količina oborine predviđa se uglavnom oko klimatološkog srednjaka. Vjerojatnost za više oborina u odnosu prema prosjeku povećana je u sva tri mjeseca na Jadranu i u područjima uz njega. Nakon toplijeg prosinca u nastavku zime, dakle tijekom siječnja, izgledno je hladnije vrijeme od prosjeka, a veljača bi trebala ponovno biti malo toplija od prosjeka - poručuje Lovro Kalin iz DHMZ-a.
Nefreteta Z. Eberhard
OPREZNO S DUGOROČNIM PROGNOZAMA
Svakako treba istaknuti kako sva predviđanja treba uzeti s dozom opreza. "Dugoročne prognoze, iako su posljednjih godina sve kvalitetnije, ipak su još znatno manje pouzdane nego one obične, srednjoročne. Tako ova predviđanja treba uzeti uz dozu opreza jer su promjene u scenariju moguće. Zato je dobro i dalje pratiti prognoze", poručuje Lovro Kalin iz DHMZ-a.