Osijek
NEUGODNO ISKUSTVO OBITELJI JURIĆ:

"Podstanar nam je ispraznio kuću u kojoj je živio bez najamnine"
Objavljeno 5. listopada, 2018.
Prozvani D.J. kaže: "Vlasnici kuće tjeraju vodu na svoj mlin"

U želji da zaštiti kuću koju je zbog sezonskog posla morala privremeno napustiti, mještanka Čepina Danijela Jurić, u dogovoru sa suprugom Andrijom, oglasila je njezin najam. Ubrzo su požalili jer im je najmoprimac D. J. (podatci poznati redakciji), kako tvrde, rasprodao gotovo sav namještaj i druge stvari iz kuće. Da stvar bude gora, naglašavaju Jurići, njihovom se kućom koristio bez najamnine.


- Prvo sam se raspitivala po Čepinu da netko uđe u kuću i čuva ju, a pri tome plaća samo režijske troškove. Kako nisam nikoga našla, u lipnju sam na društvenim mrežama oglasila da tražim podstanara i odmah se javio D. J. Rekao je kako će sam oličiti kuću i bili smo u kontaktu te se sve činilo normalnim i prema dogovoru sve dok moj suprug prošlog tjedna nije došao iz Vodica gdje je, s obzirom na to da je u mirovini, bio sa mnom. Šokirao se vidjevši da u kući nema regala, tri kreveta, fotelje, štednjaka, alata, ribičkog pribora i mnogih naših stvari uz koje smo sentimentalno vezani – jada se Jurić, dodajući da je nekoliko dana prije njihov podstanar objavio fotografiju na Facebooku kako kuha fiš u kotliću koji je također iznesen iz njihove kuće.
Andrija Jurić odmah je otišao u Policijsku postaju Čepin, gdje ih je, kaže, čekao novi šok – rečeno im je da je riječ o utaji i da im jedino preostaje privatna tužba, ali i da moraju imati dokaz o vlasništvu nad stvarima, primjerice račune.
- Činjenica je da ga nismo prijavili kao podstanara jer nije plaćao najam, no suprug je to sada kanio učiniti. No čim je vidio što sve u kući nedostaje, odmah mu je otkazao podstanarstvo. Ne mogu vjerovati da je policija bila prisutna kad je D. J. nakon nekoliko dana došao po svoje stvari, još nam je rekao da ćemo ga zapamtiti. Uz to, ispred kuće je ostao parkiran automobil, no mi ništa od toga nemamo – prepričava neugodno iskustvo Danijela Jurić, čiji suprug danima odnosi razno smeće iz kuće. Bolje da je, kaže, ostavila kuću bez stanara. "No bojala sam se da naš dom ne ošteti netko od mještana koji se u alkoholiziranom stanju okupljaju na uglu pokraj naše kuće. Sada je ispalo da bismo imali neusporedivo manje štete jer nam je sada kuća opustošena", kaže.
Ponovno preko društvenih mreža poziva sve koji su unatrag tri mjeseca na njezinoj adresi, u Ulici kralja Zvonimira 167 u Čepinu, kupovali stvari da joj ih donesu na prepoznavanje. Za svaki predmet koji joj bude vraćen, kaže, slijedi nagrada.
Našoj je novinarki pošlo za rukom pronaći prozvanog D. J., koji joj je preko telefona rekao kako ono što navodi Danijela Jurić nije točno, nego da je stvari iz kuće uzeo u suglasnosti s najmodavcima. Tvrdi da mu je rečeno kako može prodati sve iz kuće što mu ne treba i da si uredi stanovanje onako kako mu odgovara.
- Tjeraju vodu na svoj mlin – kratko je prokomentirao D. J., koji je potom prekinuo telefonsku vezu i više nam se nije javljao.
Marija Mihelić
PU: PREOSTAJE TEK PRIVATNA TUŽBA
"Ovdje se radi o čistoj utaji", odgovara nam Darijo Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske, pojašnjavajući kako je riječ o djelu iz Kaznenog zakona, čl. 232 prema kojem se kaznom zatvora do tri godine kažnjava onaj tko protupravno prisvoji tuđu pokretnu stvar ili imovinsko pravo koje mu je povjereno. Prisvoji li protupravno pokretnu stvar ili imovinsko pravo koje je našao, odnosno do kojeg je slučajno došao, kažnjava se zatvorom do dvije godine. Članak 232 KZ-a također propisuje da se u slučaju velike vrijednosti utajene stvari, odnosno imovinskog prava, počinitelj kažnjava kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina, a godina dana zatvora slijedi u slučaju male vrijednosti, a počinitelj je postupao s ciljem prisvajanja stvari takve vrijednosti.

"U ovom slučaju najmodavcima koji su prošli na ovakav način preostaje tek privatna tužba", rekao je Premec, dodajući da čak u ovom slučaju ne igra ulogu činjenica da je postignut usmeni ugovor jer je ista stvar i kod pisanog ugovora o najmu nekretnine između najmodavca i najmoprimca.
Možda ste propustili...

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

Najčitanije iz rubrike