Osijek
EDUKATIVNA AKCIJA UDRUGE "9 ŽIVOTA"

Kastracija nužna za odgovorno držanje mačaka
Objavljeno 5. listopada, 2018.

U organizaciji Udruge za dobrobit i zaštitu mačaka i pasa "9 života" i Grada Osijeka, a u povodu Međunarodnog dana zaštite životinja koji se obilježava 4. listopada, jučer je na Sjenjaku priređena edukativno-promotivna akcija o odgovornom držanju životinja. Udruga je i ovom prigodom pozvala građane na odgovorno držanje kućnih ljubimaca, što, između ostalog, podrazumijeva i kastraciju. Osobito mačaka, koje imaju impresivan reproduktivni sustav i godišnje na svijet mogu donijeti do tri legla s četiri do osam mačića.


- Kada to zbrojite, možete vidjeti da je to vrlo velik broj, koji građani hranjenjem po ulici dodatno povećavaju. Mačka nije stvorena da živi u takvim uvjetima i onda imamo problem da su ulice preplavljene bolesnim životinjama - rekla nam je Mirta Salopek Kotromanović iz udruge "9 života" te dodala: "Bitna je prevencija. Nemojmo imati životinje na ulicama, pa nećemo imati ni problem s hranjenjem." Kotromanović je spomenula slučaj od prije nekoliko mjeseci kada su komunalni redari upozoravali građane da ne hrane životinje na javnim površinama. Upravo zahvaljujući radu ove i sličnih udruga, u posljednje vrijeme jača svijest o adekvatnom zbrinjavanju životinja.
- Odaziv građana za doniranje hrane je korektan, za smještaj životinja već nešto manje, ali iz mjeseca u mjesec situacija je sve bolja - zaključuje Salopek Kotromanović.
Akciji se odazvao i gradonačelnik Ivan Vrkić, uputivši riječi ohrabrenja ljubiteljima životinja, kao i udrugama koje ih zbrinjavaju.
- Grad Osijek je prijatelj životinja, a ovo je prilika da javno izjavim kako ćemo u sljedećoj godini izdvojiti posebna sredstva za udrugu "9 života". Pozivam ih da sami oblikuju program kako bismo što bolje zaštitili životinje - poručio je gradonačelnik. I. Alilović
PROSLAVA U ZOOVRTU
Međunarodni dan zaštite životinja tradicionalno je obilježen i u osječkom Zoološkom vrtu.

- Danas obilježavamo i Međunarodni dan timaritelja, osoba koje se svakodnevno brinu za životinje. Želimo istaknuti važnost zooloških vrtova, ovdje životinje imaju vrhunsku skrb i žive duže nego što bi živjele u prirodi. Pravi je primjer naša Micica, s 30 godina najstarija jaguarica na svijetu. Naše današnje posjetitelje, djecu iz dječjih vrtića i osnovnih škola, upoznali smo s važnošću zaštite životinja, a imali su priliku i dotaknuti neke od njih. Bila je tu bradata agama, vodena kornjača, dvije jedinke pitona, od kojih je kraljevski bijeli piton privukao najveći interes - rekla nam je voditeljica programa Tatjana Elez.
Možda ste propustili...

FESTIVAL DOMOLJUBNOG FILMA GORAN LEDERER

Prikazan dokumentarni film Jakova Seldara

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA ORGANIZIRALA ŠETNJU S VODIČEM

Osječani obišli svoj “grad u gradu”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas