Osijek
EDUKATIVNA AKCIJA UDRUGE "9 ŽIVOTA"

Kastracija nužna za odgovorno držanje mačaka
Objavljeno 5. listopada, 2018.

U organizaciji Udruge za dobrobit i zaštitu mačaka i pasa "9 života" i Grada Osijeka, a u povodu Međunarodnog dana zaštite životinja koji se obilježava 4. listopada, jučer je na Sjenjaku priređena edukativno-promotivna akcija o odgovornom držanju životinja. Udruga je i ovom prigodom pozvala građane na odgovorno držanje kućnih ljubimaca, što, između ostalog, podrazumijeva i kastraciju. Osobito mačaka, koje imaju impresivan reproduktivni sustav i godišnje na svijet mogu donijeti do tri legla s četiri do osam mačića.


- Kada to zbrojite, možete vidjeti da je to vrlo velik broj, koji građani hranjenjem po ulici dodatno povećavaju. Mačka nije stvorena da živi u takvim uvjetima i onda imamo problem da su ulice preplavljene bolesnim životinjama - rekla nam je Mirta Salopek Kotromanović iz udruge "9 života" te dodala: "Bitna je prevencija. Nemojmo imati životinje na ulicama, pa nećemo imati ni problem s hranjenjem." Kotromanović je spomenula slučaj od prije nekoliko mjeseci kada su komunalni redari upozoravali građane da ne hrane životinje na javnim površinama. Upravo zahvaljujući radu ove i sličnih udruga, u posljednje vrijeme jača svijest o adekvatnom zbrinjavanju životinja.
- Odaziv građana za doniranje hrane je korektan, za smještaj životinja već nešto manje, ali iz mjeseca u mjesec situacija je sve bolja - zaključuje Salopek Kotromanović.
Akciji se odazvao i gradonačelnik Ivan Vrkić, uputivši riječi ohrabrenja ljubiteljima životinja, kao i udrugama koje ih zbrinjavaju.
- Grad Osijek je prijatelj životinja, a ovo je prilika da javno izjavim kako ćemo u sljedećoj godini izdvojiti posebna sredstva za udrugu "9 života". Pozivam ih da sami oblikuju program kako bismo što bolje zaštitili životinje - poručio je gradonačelnik. I. Alilović
PROSLAVA U ZOOVRTU
Međunarodni dan zaštite životinja tradicionalno je obilježen i u osječkom Zoološkom vrtu.

- Danas obilježavamo i Međunarodni dan timaritelja, osoba koje se svakodnevno brinu za životinje. Želimo istaknuti važnost zooloških vrtova, ovdje životinje imaju vrhunsku skrb i žive duže nego što bi živjele u prirodi. Pravi je primjer naša Micica, s 30 godina najstarija jaguarica na svijetu. Naše današnje posjetitelje, djecu iz dječjih vrtića i osnovnih škola, upoznali smo s važnošću zaštite životinja, a imali su priliku i dotaknuti neke od njih. Bila je tu bradata agama, vodena kornjača, dvije jedinke pitona, od kojih je kraljevski bijeli piton privukao najveći interes - rekla nam je voditeljica programa Tatjana Elez.
Možda ste propustili...

HUMANITARNI MASKENBAL LIONS KLUBA GEA

Prikupljali novac za djevojke koje žele studirati

DRUŠTVO PJESNIKA “ANTUN IVANOŠIĆ”

Večer poezije za Valentinovo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

INFORMATIVNA RADIONICA O ZAPOŠLJAVANJU UMIROVLJENIKA

Umirovljenici, uz svoju mirovinu, mogu raditi pola radnog vremena

2

PRIZNANJE NA SVJETSKOM KONGRESU MLADIH LIJEČNIKA I STUDENATA

Osječki studenti
najbolji u Sarajevu

3

STARIJI PARTNERI U BIROKRATSKOM ŠKRIPCU

“Želimo zajedno u Dom, ali nam ne daju”

oglas