TvObzor
DAVID SKOKO

Spreman sam na svaki izazov koji se pred mene stavi
Objavljeno 5. listopada, 2018.
Velika je čast što su baš mene izabrali da budem prvi hrvatski kuhar na najpoznatijem food kanalu, 24Kitchen

David Skoko, chef jednog od najpoznatijih i najpopularnijih hrvatskih restorana "Batelina‘‘ u Banjolama kod Pule, sve je samo ne obični kuhar. Neizmjerni talent, magična osobnost i strast, okosnice su njegova karaktera koje su ga i dovele u društvo najboljih. David će stati uz bok već daleko poznatim kulinarskim megazvijezdama kanala 24Kitchen poput Jamie Olivera, Anthony Bourdaina, Gordona Ramseya, Marthe Stewart.


U emisiji "David Skoko: Stari gušti, nova kužina", čija će prva epizoda biti prikazana 16. studenoga u 13 sati, chef će predstaviti jednostavna, tradicionalna jela koja je začinio svojom kreativnošću. U svakoj epizodi pratit ćemo pripremu jednog cjelovitog obroka koji uključuje predjelo, glavno jelo i desert inspiriran okusima iz djetinjstva. Jela će se uglavnom temeljiti na jednostavnim i lako dostupnim namirnicama koje chef Skoko iznimno poštuje i čiju nutritivnu vrijednost ističe. U kratkom intervjuu za Tv Obzor popularni chef ispričao nam je o novom izazovu u karijeri, obiteljskom poslu i prvom jelu koje je osmislio.

Ozbiljan obiteljski posao


Napokon na kanalu 24Kitchen imamo kuhara koji govori hrvatski! Prvi put u povijesti! Možete li nam reći kako je došlo do vašeg anganžmana i jeste li spremni na ovaj novi izazov u karijeri?
- Ja sam spreman na svaki izazov koji se pred mene stavi. Koliko ću u tome biti uspješan, vidjet ćemo kada završim. Ja ću od sebe dati 100 % da ovaj angažman realiziram najbolje što mogu, upravo zato da iskoristim tu šansu - kao prvi hrvatski kuhar na 24Kitchenu. Fox Hrvatska već godinama lobira da dobije mogućnost predstaviti hrvatsku kuhinju i nekog hrvatskog kuhara na 24Kitchenu, i meni je velika čast što su baš mene izabrali da budem prvi hrvatski kuhar na ovom najpoznatijem food kanalu.

Danas ste jedan on najpoznatijih chefova u Hrvatskoj, s obitelji vodite nagrađivanu i cijenjenu konobu ‘‘Batelina‘‘ koja postoji 18-19 godina….Uložili ste mnogo truda i napornog rada u cijelu priču. Kako je počela ta priča?
- Konoba ‘‘Batelina‘‘ jedan je ozbiljan obiteljski posao koji vode moji roditelji. Ja sam kotačić u cijelom tom sistemu, i moja funkcija je da kuham najbolje što mogu.

Rado govorite/ističete kako je vaša konoba obiteljski posao. Kako ste organizirani i tko je tu glavni? ‘Zakuha’ li se atmosfera katkad među vama ili sve teče glatko?
- Moj otac i mater su alfa i omega cijele ‘‘Bateline‘‘. Mi svi ostali tamo smo recimo kotači koji se vrte oko njih. Oni su i sunce i mjesec za nas. Bude tu i kriznih situacija, bude i kratkih napetosti i nesuglasica, ali se to relativno brzo riješi. Kada jedan odlučuje sve je vrlo jednostavnije.

Drugačiji pristup plavoj ribi


Sjećate li se koje je bilo prvo jelo koje ste baš vi osmislili, a našlo se na jelovniku vaše konobe? Što vas je nadahnulo da ih napravite?
- To su bile rolice od palamide pečene sa sjemenkama sezama s umakom od divljega maslačka. To je bilo potpuno iznenađenje za naše goste. Totalno drugačiji pristup toj jeftinoj i totalno nezanimljivoj ribi. Nakon toga se dogodilo nešto čudno kada smo tu ribu nakon par godina predstavili u Master Chefu, i nakon toga je njoj drastično porasla cijena na hrvatskom tržištu.
Htio sam pokazati koje su mogućnosti jeftine plave ribe. Ako toj ribi posvetimo jednako pažnje kao, recimo, nekom skupom škampu ili nekoj škarpini ili čak i više truda uložimo u realizaciju jela na takvoj ribi, to jelo može biti bolje i ukusnije nego neke druge, iznimno skupe namirnice. Smatram da ne postoji riba prve, druge i treće klase, nego postoje svježa i stara. Sve ostalo je super.
Jasno je da jela koja kreirate moraju biti ukusna i vama, no kada je u pitanju svakodnevna hrana, svakodnevni obroci, što jedete vi i vaša obitelj i tko priprema vaše obroke?

- Ja sam jako, jako zahvalan na svemu što se meni spremi. Uglavnom kuhaju moja supruga i moja majka, jedem što god one spreme. I zaista uživam u svakom zalogaju!
Nikola Kučar