TvObzor
VRUĆA FILMSKA JESEN NA DOMI TV

Od romantičnih komedija preko napetih krimića do oskarovskih naslova
Objavljeno 5. listopada, 2018.

Od romantične komedije do napetog krimića svaki gledatelj Doma TV-a sigurno će pronaći nešto za sebe. Dobra priča, akcija, komplicirane situacije, mnogo zapleta, neizvjesnost koja gledatelje drži prikovanima za ekrane odlične su karakteristike za dobar film, a Jack Nicholson, Julia Roberts, Arnold Schwarzenegger, Susan Sarandon, Tom Cruise, Ryan Gosling, Al Pacino, Selma Hayek, Antonio Banderas, Morgan Freeman i Heath Ledger samo su neka od lica koja svojim sjajnim ulogama pružaju veliko televizijsko uzbuđenje.


Svi ljubitelji dobrih akcijskih filmova bez sumnje će htjeti pogledati i "Kum 3", treći dio Coppoline trilogije, koji ne samo da savršeno koherentno zaokružuje cjelinu nego i ostaje vjeran duhu, stilu i formi prijašnjih dijelova, za što je bio nominiran i za prestižnog Oscara. Jedan od najslavnijih naslova s početka devedesetih godina prošlog stoljeća, "Thelma i Louise" još uvijek je ponajbolji primjer obrađivanja ozbiljnih tema naizgled trivijalnim filmskim jezikom. Žanrovski, ovo je spoj avanturističkog filma ceste i trilera osvete, ali je u svojoj biti ovo himna ženske samostalnosti i međusobnog pomaganja, kakve je naišla na iznimno pozitivan odjek diljem svijeta i potaknula brojne imitatore.

Legendarni hit-naslov iz 80-ih

Zanimljivi film "Imaš petlju?" prikazuje Jacka Nicholsona i Morgana Freemana u ulogama pacijenata kojima je dijagnosticiran rak. Unatoč smrti koja im se približava, njih dvojica upute se na put oko svijeta s namjerom ostvarenja svega onog za što dosad nisu imali vremena. "Vitez tame" s neprežaljenim Heathom Ledgerom u ulozi Jokera donosi novo uzbudljivo poglavlje u životu Brucea Wayna i njegova alter ega, Batmana. Uz pomoć poručnika Jima Gordona i tužitelja Harveyja Denta, Batman odlučuje uništiti preostale kriminalne organizacije koje prijete ulicama grada Gothama. Suradnja rezultira uspjesima, ali tim uskoro postaje lovina kralja kaosa.
Priča čiju napetost razvija odnos dvojice profesionalnih ubojica - lošeg i goreg. Svi gledatelji koji su uživali u "Smrtonosnom oružju" sada imaju priliku vidjeti film čiji akcijski junaci egzistiraju s druge strane zakona. Glasoviti redatelj Richard Donner dao si je oduška u mnogim nezaboravnim akcijskim scenama "Ubojice", a Sylvester Stallone i Antonio Banderas s užitkom su odglumili zaklete protivnike. Nesiguran svijet plaćenih ubojica prikazan je s velikom pažnjom za detalj, ali i duhovitost.
Legendarni film "Top Gun" Tonyja Scotta ponio je titulu najuspješnijeg filma 1986. te stoji kao jedan od istaknutijih predstavnika žanra. Film je baziran na edukaciji pilota prema programu kalifornijske akademije Miramar iz San Diega gdje je snimljena većina scena. Osim Toma Cruisea, nepravedno bi bilo ne spomenuti izvrsnu Kelly McGillis i sjajnog Vala Kilmera. Film "Osveta" još je jedan napeti izdanak žanra akcijskog trilera, s pirotehničkim atrakcijama i legendarnim Arniejem u glavnoj ulozi. U ovom filmu ljevičarska kolumbijska gerila, čiji je vođa nemilosrdni Claudio Perrini zvani Wolf, organizira teroristički bombaški napad u Los Angelesu čije su nevine žrtve supruga i sinčić vatrogasca Gordyja Brewera.
Antonio Banderas glavna je zvijezda drugoga nastavka sjajne akcijske trilogije redatelja Roberta Rodrigueza o čovjeku čiji kovčeg za gitaru ne čuva instrument, nego arsenal smrtonosnog oružja namijenjen ubijanju zlikovaca. Uz sjajnog Banderasa u naslovnoj ulozi tajanstvenoga gitarista te Salmu Hayek, koja glumi njegovu suradnicu, u filmu "Desperado" se pojavljuje cijeli niz pravih legendi nezavisnog filma kao što su Steve Buscemi, Danny Trejo, Cheech Marin i Joaquim de Almeida, a manju ulogu igra i sam Tarantino.
Adaptacija popularnog bestselera

U još jednoj akciji "Put bez povratka" pratit ćemo Bridget Fondu kao profesionalnu ubojicu u američkoj realizaciji Nikite Luca Bessona. U skupini narkomana koji jedne noći krenu u oružanu pljačku ljekarne je i bezobzirna ovisnica Maggie Hayward, psihički nestabilna djevojka prilično spretna u rukovanju pištoljem.
Dopadljiv i romantičan film glumca i redatelja Nicka Cassavetesa (John Q, Alpha Dog), sina slavnoga Johna Cassavetesa. Radi se o adaptaciji bestsellera popularnoga američkoga pisca Nicolasa Sparksa, čije su najčešće teme ljubav, kršćanstvo i općenito čovjekova sudbina. Vrlo suptilan i dobrih dijaloga, film "Bilježnica" je romantična drama koje se može svidjeti raznim naraštajima i ljudima različitih dobnih skupina. U bilježnici je, naime, detaljno opisano svjedočanstvo mladoga para iz četrdesetih godina čija je strastvena veza bila prekinuta nakon što su se razdvojili tijekom Drugog svjetskog rata, a film je poslije postigao veliki uspjeh, dok su Ryan Gosling i Rachel McAdams nakon snimanja filma postali par i u stvarnom životu.
Film "Erin Brockovich" donosi jedan od mogućih odgovora na pitanje kako bi izgledala "Zgodna žena" da se nije pojavio galantni Richard Gere. Prema Stevenu Soderberghu, lijepa bi Julia postala samohrana majka troje djece, s pozamašnim minusom na računu i prometnom nesrećom čije troškove mora snositi, iako je nije skrivila.
Drama "Društvena mreža" Davida Finchera je biografija osnivača Facebooka, ‘šmokljanski Građanin Kane‘ koji pokazuje kako je Mark Zuckerberg ukrao ideju, izdao prijatelja i zaradio milijarde dolara! Neobičan triler o poslovnoj etici, klasnim razlikama i smislu društvenih mreža fascinirao je i ostale kritičare koji su istaknuli da je riječ o zabavnom dvosatnom filmu koji zaslužuje da ga se ‘lajka‘.
Nikola Kučar
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata