Regija
NEVJEROJATNO I PORAŽAVAJUĆE

U Slavoniji djeca ne znaju kako izgleda - prase, pile, zec!
Objavljeno 4. listopada, 2018.
U Veterinarskoj stanici Đakovo organiziraju posjete školaraca i pokazuju im štenad, mačku, pile i zeca
ĐAKOVO

Dok je s početkom školske godine u dijelu škola eksperimentalno krenula "Škola za život", primjeri iz života u Đakovu kažu da dobar dio djece (naj)nižih razreda osnovne škole, tvrde to u Veterinarskoj stanici (VS) Đakovo, ne znaju kako izgledaju domaće i druge životinje, poput praseta, pileta, zeca! Zvuči nevjerojatno i krajnje zabrinjavajuće da dobar dio djece, upozorava direktor VS-a Ante Strmotić, nikada nije imao iskustvo izravnog kontakta s njima. Podatak je to više poražavajući na današnji, Svjetski dan zaštite životinja, 4. listopada, budući da je riječ o nevelikom gradu, samom srcu žitnice, gradu doslovce okruženom intenzivnom poljoprivredom. Uočivši problem, Veterinarska stanica, a i u povodu Svjetskog dana zaštite životinja, organizira u svojoj ambulanti za male životinje posjete školaraca iz đakovačkih, ali i – okolnih seoskih osnovnih škola, pa još nevjerojatnije djeluje da seosko dijete ne zna za (pojedine) domaće i druge životinje.


- Djeci pokazujemo štenad pasa, mačku, pile i zeca. Reakcije su nevjerojatne, a pitanja idu i do krajnje banalnosti. Mnogima od njih to je prvi susret s pojedinima od tih životinja pa ili, u nedostatku ikakvog iskustva, pokazuju nevjerojatan strah ili ga uopće nemaju, ne mareći uopće kako će neka od tih životinja reagirati na dodir. Jer, dobrom dijelu djece slika neke domaće i druge životinje svodi se na likove iz slikovnica i crtića. Nevjerojatno je da je dijelu djece pile – ono malo, žuto slatko pile što ga ilustriraju za Uskrs, pa pravo uopće ne prepoznaju. Ne znaju ni vrste životinja, a neznanje ide do apstrakcije. Možete li zamisliti da u jednom Đakovu 90 posto djece nije vidjelo gusku uživo, da dio djece uživo nikada nije vidio patku, puru… Kažu, ne znaju što je to. Na upit kako izgleda krava, kažu da je ona ljubičasta, s Milka čokolade. No, u jednu ruku, nije ni za zamjeriti jer sve je manje mogućnosti da kravu vide tu ili u okolici budući da ih danas ovdje drži tek nekoliko farmi i domaćinstava. Velik postotak djece nije vidio ni prase uživo! - iznosi poražavajuće podatke Strmotić.
Na organizirani posjet školaraca Verinarska se stanica odlučila, kaže, nakon što je uočila da djeca pri dolasku s roditeljima u njezinu ambulantu za male životinje pokazuju veliko neznanje i začuđenost kada je riječ o životinjama, i to onima uobičajenima za naše područje.
- Dio djece, iako u samom Đakovu imamo Ergelu lipicanaca, ne zna kako uživo izgleda konj, nego govore o likovima s TV-a, pa je naša namjera da s Ergelom organiziramo posjete djece, da upoznaju tu plemenitu životinju, da ih se educira o njoj, da je se ne boje - nastavlja Strmotić.
Naša poznata psihologinja Mirjana Nazor kaže kako nevjerojatno zvuči da roditelji nemaju potrebu da tu gdje žive djecu uče o životinjama, pokazuju ih u stvarnim situacijama. I ovo je dokaz koliko današnja djeca odrastaju (samo) uz računalo, moderne tehnologije, bez klasične igre, druženja, upoznavanja "prirode i društva". Strmotić ukazuje i na, kako kaže, pogrešan pristup roditelja pri pojašnjavanju djeci što jedu kada jedu meso, izbjegavajući pritom suočiti ih s time od koje je ono životinje i sl.
- Ima tu i onog rezona "neće mu to trebati, ono će se školovati…" - dodaje Strmotić. Stoga u VS-u Đakovo najavljuju i druge aktivnosti vezane uz što veću edukaciju djece kada je o domaćim (i drugim) životinjama riječ. Nakon ovih spoznaja, koliko je više uopće pametno i u krajnjoj šali djeci govoriti da ih je na svijet – donijela roda?!
Suzana Župan
Psiholozi: Roditelji, nije sve samo ekran!
- Da li roditelje (ne)svjesno plaši da se djetetu svidi provođenje vremena sa životinjom pa da ono poželi biti poljoprivrednik, stočar...? Možda to nije poželjno zanimanje u smislu statusa, ekonomskih razloga... Ne mora nužno biti da roditelj ne cijeni ta zanimanja, nego da je u ovoj državi jako riskantno to biti. Djeca trebaju doživjeti neke stvari uživo, nije sve samo ekran - kaže psihologinja Nazor.
Možda ste propustili...

SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Obilježen Dan općine Popovac

KOMUNALNA INFRASTRUKTURA

Završena staza u Prolazu Rastoke

VELIKA OBLJETNICA U SOPJU

Obilježili dvjesto godina školstva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KUPALIŠNA JE SEZONA PRED VRATIMA

Baranjski će se bazeni otvoriti polovinom lipnja, nudit će brojne sadržaje

2

DANI PODUNAVSKIH HRVATA I BEĆARAC U BARANJI

Zvonko Bogdan, dobra vina i tisto

3

U PETAK PROMOCIJA SLUŽBENE HIMNE VATRENIH

Županja - kolijevka nogometa uvodi Hrvatsku u Euro 2024.