Osijek
PROJEKT "OSNAŽENA" GD-A CRVENOG KRIŽA

Skrb za 308 potrebitih osoba i posao za 35 žena
Objavljeno 4. listopada, 2018.
Dvostruka korist - teško zapošljivim ženama posao, a starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju njega i pomoć u kući

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek predstavilo je projekt "OsnaŽENA - Ojačajmo starije i nemoćne aktiviranjem žena" u povodu početka rada korisnica projekta – 35 nezaposlenih žena koje pripadaju teže zapošljivim skupinama žena koje će u sljedeće dvije godine pružati potporu i podršku u kućanstvu starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.


Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek (GDCK Osijek) potpisalo je 30. svibnja 2018. godine s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Uredom za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt naziva „OsnaŽENA – Ojačajmo starije i nemoćne aktiviranjem žena“. Projekt „OsnaŽENA“ prijavljen je u okviru poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.
"Projekt se u partnerstvu s Gradom Osijekom, Centrom za socijalnu skrb Osijek i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje te u suradnji s općinama Čepin, Šodolovci, Vladislavci i Vuka provodi tijekom 30 mjeseci, a od listopada je preko projekta zaposleno 35 nezaposlenih i teško zapošljivih žena koje će obilaziti i pomagati 308 starijih i nemoćnih osoba na području Osijeka, Čepina, Šodolovaca, Vladislavaca i Vuke. Imali smo želju približiti se našim korisnicima na terenu i pružiti im upravo one usluge koje su im najpotrebnije, a to nije uvijek samo podjela paketa humanitarne pomoći ili dostava toplih obroka. Nekada je to samo razgovor. Naime za velik broj krajnjih korisnika projekta, starije osobe, žene koje će im u sljedećem razdoblju pomagati jedini su kontakt sa svijetom, jedini prozor u svijet. Mnogima od njih nitko nije godinama ušao u kuću. S druge strane, projekt će svakako koristiti i ženama koje su na ovaj način našle posao. Naime, uz prihod, one će tijekom 24 mjeseca proći i dodatno formalno obrazovanje koje će im biti upisano u radnu knjižicu. Na taj će način steći dodatne vještine kako bi povećale svoje kompetencije na tržištu rada i mogućnost zapošljavanja nakon ovoga projekta. Proći će i edukaciju vezanu uz prvu pomoć, zaštitu na radu i o svemu što im treba za provođenje posla kod korisnika", kaže ravantelj GD-a Crvenog križa Osijek, Denis Čosić. Dodaje i kako je početna ideja bila da jedna žena bude zadužena za četiri osobe, odnosno da je minimalna kvota za uspješnost projekta trebala iznositi četiri korisnika na jednu "osnaženu" ženu.
"No nakon što smo raspisali javni poziv, za pomoć se prijavilo više od 700 osoba. U program smo uspjeli uvrstiti njih oko pola, s time da je jedna žena sada zadužena za prosječno devet korisnika", rekao je Čosić.
Jedna od žena koja je kroz ovaj projekt dobila posao je Tina Horvat iz Vuke.
"Imam 37 godina, po struci sam krojač, ali u struci nikada nisam radila. Tek povremeno sam išla ‘u sezonu‘ na more. Odlučila sam se prijaviti za ovaj posao zato što mi se na ovaj način pružila prilika za školovanje, sve kako bih ojačala svoju poziciju na tržištu rada. Uz to, posao je human, treba pomagati drugima. Danas ti pomažeš nekome, a sutra ćeš možda trebati pomoć. To tako ide. Brinem se o deset korisnika s područja Vuke. Već sam ih posjetila. Potrebe korisnika su različite, nekomu je potrebno samo pospremiti, a nekomu je važniji razgovor. Kako je Vuka mala sredina, većinu sam korisnika već i poznavala. Izazovno je ostvariti taj prvi kontakt s ljudima, ući im u kuću i na kraju postati poput člana njihove obitelji, odnosno brinuti se za njih na takav način. No vjerujem da tu neće biti problema - zaključuje Tina Horvat.
Ivana Solar
Socijalna isključenost najveći problem
Predstavljanju projekta nazočili su gradonačelnik Ivan Vrkić, pročelnik za socijalnu skrb u Gradu Osijeku Romano Kristić te zamjenik župana Petar Lagator. "Zapošljavanje 35 žena iz teško zapošljive skupine starijih od 50 godina je važno, no svakako projekt ima veliku važnost i za njegove krajnje korisnike - naše starije sugrađane koji će sljedeća 24 mjeseca imati pomoć njege u kući i socijalizacije. Socijalna isključenost kao problem na prvom je mjestu istaknuta od naših starijih sugrađana, kojih je u Osijeku oko 30 tisuća", rekao je Kristić.
Možda ste propustili...

HGK - ŽUPANIJSKA KOMORA OSIJEK

Osnaživanje žena u poduzetništvu

MEĐUNARODNA MREŽA POSLOVNIH ŽENA U SURADNJI S HGK

Škola za buduće poduzetnice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas