Dome slatki dome
VRT - RADOVI U JESEN

Jesenska igra boja u krošnjama
Objavljeno 4. listopada, 2018.
Čim noćne temperature padnu ispod 4 stupnja, počnite razmišljati o unošenju osjetljivih vrsta

Velik broj drveća i grmlja osigurava i velik broj nijansi crvene, žute, smeđe, ali i zelene boje jesenskog lišća. Stoga možete izborom vrsta sami odrediti nijanse boja vašega jesenskog ukrasnog vrta. Primjerice, kultivar ‘Atropurpureum‘ dlanostolisnog javora, Acer palmatum Thunb. ex Murray ‘Atropurpureum‘, ponovno će zadobiti tamnocrvenu boju lista.


Isto tako, neke će vrste ranije izgubiti list, a neke kasnije. Prelijepe nijanse boja plodova raznih vrsta grmova mogu još više uljepšati boje vrta. Crvena boja plodova divlje ruže, Rosa canina L., imat će u prvo vrijeme lagano narančasti ton koji će prelaziti u sve zagasitije crvenu boju. Žarkocrvena boja plodova jednoplodničkog gloga, Crataegus monogyna Jacq. emend Lindm., privlačit će poglede ljudi, ali i zanimanje ptica za vaš vrt, kao i plodovi crnotrne prunike, Prunus spinosa L. U rujnu će najljepši izgled pokazati i hmelj, Humulus lupulus L. Njegovi žuti plodovi koji se u velikom broju pojavljuju duž kaskade same biljke u prelijepom su kontrastu sa zelenom bojom lišća.

Poslovi u vrtu

Sadeći nove vrste drveća i grmlja možete osmisliti koloritne izraze svih godišnjih doba. Nemojte se žuriti jer "popravni ispit" u osmišljavanju novog rasporeda boja, visina i tekstura bacit će vas bar nekoliko godina unatrag. Čim noćne temperature padnu ispod 4 stupnja Celzijeva, počnite razmišljati o unošenju osjetljivih vrsta u svijetle i hladne podrume u kojima se neće smrznuti. To posebice vrijedi za agrume, palme i oleandere. Ako vaša peteroliskava akebija, Akebia quinata (Houtt.) Decne., nije na zaštićenom mjestu u vrtu, svakako je što prije premjestite. Pravi ružmarin, Rosmarinus officinalis L., te lavandu, Lavandula L., zazimite.
Sve lišće i posljednji otkos s travnjaka upotrijebite kao zimsku stelju koja će biljke štititi od smrzavanja. Prije no što je stavite na tlo ispod krošnjice, tlo lagano prekopajte. Pregledajte ima li polomljenih grana u krošnji. Ako ima, orežite ih do kraja vodeći računa o kosom, glatkom rezu. I ne ostavljajte "vješalice" jer će biljka u odbacivanju tog drvenastog ostatka izgubiti utrku s vremenom pa će taj dio nje napasti štetni kukci i gljivice koji mogu prijeći i na ostali, veći dio biljke. Pazite da prilikom orezivanja pilom ne uđete u ovratnik grane. U tom slučaju rana neće moći pravilno zacijeliti (kalusirati) te će doći do infekcije mikroorganizmima. Bude li dugo sušno razdoblje, zalijevajte ukrasno drveće i grmlje. Za dobar imuno-sustav u idućem vegetacijskom razdoblju vrlo je važno da biljka u ovo doba ima dovoljno, ne premalo ili previše vode. Ružama orežite ocvale cvjetove, a možete im i lagano prikratiti krošnjicu. Pregledajte jesu li penjačice dobro pričvršćene za svoje vodilice kako se za jakih vjetrova i kiša ne bi polomile. Kada ukrasnom listopadnom drveću, grmlju i penjačicama opadne i posljednji list, dobro je poprskati sve bakarnim preparatom koji će uništiti neke vrste štetnih mikroorganizama. Naime, bakreni su preparati dozvoljeni u ekološkom uzgajanju drveća i grmlja.
Sadnja

Sadnja uvijek zelenog drveća i grmlja počinje u rujnu, i to polovinom toga mjeseca. Naime, do kasne jeseni te se biljke moraju dobro ukorijeniti kako bi i tijekom zime bile u potpunoj mogućnosti iz tla uzimati onoliko vode i hranjiva koliko im u tom trenutku treba i koliko im vremenske prilike te godišnje doba omoguće. Kako te biljke zadržavaju svoje lišće, čim je nešto toplije zimsko vrijeme, one gube više vode preko listova bez obzira na to mogu li tu vodu nadoknaditi iz tla. Naime, nadoknada je vode vezana uz odmrznutost tla. Stoga moraju biti dobro ukorijenjene do trenutka smrzavanja tla. Za sadnju je najbolje odabrati oblačan dan s nešto nižim dnevnim temperaturama, po mogućnosti, nešto prije kiše. Ako ste nabavili sadnicu golog korijena, cijeli korijen zajedno sa žilištem uronite u kantu vode na nekoliko sati.

Razmnožavanje četinjača

Vrijeme je i za razmnožavanje četinjača vegetativnim putem - reznicama. Tako se mogu razmnožiti, primjerice, obična tisa, Taxus baccata L., Lawsonov pačempres, Chamaecyparis lawsoniana (A. Murray bis) Parl., obična američka tuja, Thuja occidentalis L., obična azijska tuja, Thuja orientalis L., i golema tuja, Thuja plicata Donn ex D. Don. Naime, u kasno proljeće i ljeto problem je s održavanjem vlage i temperature te se reznice ili osuše, ako su bez pokrivala, ili dobro skuhaju, ako su pod pokrivalom, prije no što uspiju stvoriti korijenski sustav. Stoga je rujan idealan mjesec za početak razmnožavanja reznica. Pokrov se mora skloniti s pikiranih reznica na desetak minuta svakog dana kako bi se reznice prozračile i kako ne bi došlo do pojave biljnih bolesti. Supstrat se mora održavati umjereno vlažnim, a da bi se to moglo izvesti, uz redovito i primjereno zalijevanje, drenaža mora biti odlična.J.Kn.
Neven još cvjeta u jesen
Neven nije nije prebujnog rasta, pa ga možete uklopiti kao međukulture u postojeće gredice s povrćem. Poželjno ga je kombinirati s rajčicama, paprikama, s kupusnjačama, na rubovima gredica. Vrlo se uspješno i sam zasijava, pa jednom dok ga uzgojite u svom vrtu sam se nadalje zasijava, te se ne morate brinuti oko njegove sjetve, on će sam niknuti. Neven je jednogodišnja biljka iz obitelji Asteraceae. Najviše voli rasti na sunčanim gredicama. Nezaobilazni je stanovnik biološkog vrta, naraste do 60 cm i grmolika je rasta. Cvate neprekidno cijelo ljeto, pa čak i nakon prvih mrazova – ako je zima blaga, može čak i prezimjeti na otvorenom, i tada je prva biljka koja cvjeta u proljeće u vrtu, isto tako je i zadnja biljka koja još cvjeta u jesen u vrtu. Neven je biljka koja voli toplinu. Pogoduju mu položaji na suncu jer inače dobro podnosi sušu. Ipak, potrebna mu je voda kako bi se pravilno razvio. Može rasti i na suhom siromašnom zemljištu, ali tad najviše trpi cvijet nevena koji postaje manji i ne tako mesnat.Idealan je susjed, tj. međukultura rajčicama i kupusnjačama, s tim da posađen posvud po vrtu tjera nematode iz tla mirisom svojeg korijenja i djeluje ozdravljujuće na stanje tla.
Može i na balkonu
Neven je ljekovita biljka, njeguje i omekšava nadraženu i suhu kožu, čisti nečistu i masnu kožu, zatvara proširene pore i otklanja pjegice. Neven djeluje antibalterijski, antiseptički i protuupalno. Koristi se u mnogim kremama, a priprema se i kao tinktura, mast, ulje, čaj. Latice sadrže eterično ulje, a može se koristiti cijela biljka. Čaj od latica nevena, te mast od latica i listova mnogi smatraju čudotvornim lijekom. Stari Egipćani cijenili su neven kao biljku koja pomlađuje. Koristi se i u kulinarstvu – listovi i latice su jestivi, a latice dodane u hranu koriste se kao zamjena za šafran. Također se koristi i kao prirodna boja.

Na proljeće dok cvate, prvi cvijetovi cvatu u tako žarkim nijansama narančaste boje da djeluju pomalo nestvarno, kao da isijavaju narančastom bojom.

Stvara jako puno sjemena i sam se jako uspješno zasijava, ako ne berete cvijetove za čaj i ostalu prmjenu i ako svi odu u sjeme, sljedeće ćete godine imati pravu šumu malih biljčica nevena. Neven cvate u narančastoj i žutoj boji, sredina mu može biti u boji cvijeta ili tamna, a osim vrsta nevena s tri reda latica, rastu i neveni s više redova latica.

Ako želite presaditi neven iz vrta u posudu kako biste ga imali i na balkonu, idealno vrijeme je travanj, kada je neven u fazi dva do četiri prava lista. Presadite ga vodeći računa o vretenastom korijenu.
Svo lišće i posljednji otkos s travnjaka upotrijebite kao zimsku stelju koja će biljke štititi od smrzavanja
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike