Regija
CARINSKI INSPEKCIJSKI NADZORI I SAMOZAPOSLENI

"Pečaćenje" radnje ne obustavlja potporu za samozapošljavanje
Objavljeno 3. listopada, 2018.
Raskid ugovora nastupa samo ako se krše ugovorne obveze vezane uz potporu
ĐAKOVO - Rujansko "češljanje" službenika Carinske uprave na području Đakova, a kada je inspekcijski nadzor proveden kod pet obveznika, pri čemu je u tri slučaja utvređena nepravilnost u smislu povrede Općeg poreznog zakona i Zakona o fiskalizaciji, rezultiralo je privremenim zatvaranjem jedne radnje s prehranom. Vrpca je zaljepljena na vrata radnje što je koji mjesec prije otvorena uz potporu za samozapošljavanje. Jedna je to od najpopularnijih mjera iz paketa aktivne politike zapošljavanja. Samo u kolovozu, doznajemo u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, njezinih novougovorenih korisnika u RH je 546. Plodno tlo našla je i u Đakovu pa se njezini korisnici, čuvši za privremenu zabranu rada radnje koja je otvorena uz potporu za samozapošljavanje, sa zebnjom pitaju može li situacija kao što je "češljanje" inspecije i "pečaćenje" narušiti korištenje ove mjere, izazvati njezin prekid, povrat sredstava i slično. Kako doznajemo u HZZ-u, "pečaćenje" radnje ne znači automatski i obustavu potpore za ovu mjeru.

Očitovanje i procjena

- Vezano uz potporu za samozapošljavanje, Zavod za cijelo vrijeme trajanja ugovornih obveza prati njihovo izvršavanje. U ugovoru o dodjeli potpore jasno su naznačene situacije koje se odnose na kršenja ugovorih obveza te uslijed kojih posljedično dolazi i do potpunog/djelomičnog povrata dodijeljenih sredstava, uvećano za zateznu kamatu. No prije pristupa raskidu ugovora i zahtjeva za povratom sredstava, Zavod traži očitovanje od korisnika o razlozima neispunjavanja obveza te se procjenjuje njegova opravdanost. Sukladno dosadašnjem iskustvu, slučajevi u kojima urgiraju inspekcijske službe rijetki su - ističu u HZZ-u.
Drugim riječima, Zavod ne zanimaju druge okolnosti osim onih gdje korisnik krši ugovorne obveze vezane za potporu.
– Nema automatizma, mi moramo utvrditi da je došlo do narušavanja ugovorne obveze i tek u tom slučaju prekidamo ugovor. Tu nema jednostranosti u smislu da mi raskinemo ugovor bez ikakvih konzultacija s korisnikom. Jer, utvrdimo li da je nastupilo kršenje ugovornih obveza, prvo kontaktiramo korisnika, tražimo njegovo očitovanje i argumente, daje mu se prostor da obvezu ipak ispuni do kraja. Ako se to ne dogodi, ide raskid ugovora te povrat potpore, dijelom ili u cijelosti - kažu u HZZ-u.
Raskid ugovora ovisi o povredi ugovorne obveze. U većini slučajeva, doznajemo, radi se o povratu dijela sredstava. Povrat cijeloga iznosa zahtijeva se u slučaju da je ugovorna obveza prekršena tako da je cijeli ugovor doveden u pitanje. Praksa govori, kažu u HZZ-u, da se kršenja vezana uz korištenje ove mjere odnose na troškovnik, na (dijelom) nenamjensko korištenje sredstava.
Otvoreno 60 obrta

Carinska uprava za razloge privremenog zatvaranja ove radnje navodi "sustavno neizdavanje računa i neevidentiranje ostvarenog prometa".
- Zbog utvrđenih negativnih trendova u broju izdanih računa početkom turističke sezone, najavljeno je da će ovlašteni službenici Porezne i Carinske uprave provoditi pojačane nadzore fiskalizacije u cijeloj RH s ciljem sprječavanja sive ekonomije te zaštite poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju obveze. Upravo kao rezultat takvih aktivnosti samo u prvih 20 dana rujna povećan je broj izdanih računa za 10 posto u odnosu na isto razdoblje lani. To jasno ukazuje da su ciljane mjere pojačanog nadzora i suzbijanja porezne evazije rezultirale pozitivnim trendovima u izdavanju računa, a što ukazuje da su, ne samo u konkretnom slučaju, nadzorne aktivnosti polučile izravne učinke u smanjenju opsega sive ekonomije te u jačanju položaja obveznika koji uredno ispunjavaju svoje obveze i kojima izravno konkuriraju oni obveznici koji postupaju nezakonito i ne izdaju račune - ističu u Carinskoj upravi. Nakon 15-dnevne zabrane rada, radnja je opet otvorena.
A broj otvorenih obrta u devet mjeseci 2018. godine u Đakovu je čak oko 60. Tajnik Udruženja obrtnika Marko Milković ističe da je tome uvelike pomogla potpora za samozapošljavanje.
– Na kraju rujna imamo 880 obrta i zaustavljene negativne trendove. Ovu mjeru najviše su povukli obrti iz sfera usluga - kaže Milković.
Osim što se moraju držati troškovnika, korisnici potpore imaju i obvezu da budu zaposleni minimalno godinu dana, da posluju 12 mjeseci – ne smiju zatvoriti u vremenu trajanja ugovorne obveze, imaju obvezu plaćanja doprinosa za sebe i dr.
Suzana Župan
13.172 nadzora fiskalizacije, 268 s pečaćenjem
U Carinskoj upravi ističu da su u 2018. nadzorna tijela Ministarstva financija provela 13.172 nadzora fiskalizacije, utvrđeno je 5918 nezakonitosti te su primijenjene 268 mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti pečaćenjem. Od ukupnog broja provedenih nadzora, mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti pečaćenjem primijenjene su u približno 2 posto slučajeva, dok je u odnosu na broj utvrđenih nepravilnosti odnosno nezakonitosti taj omjer oko 4 posto "Općim poreznim zakonom neizdavanje računa propisano je kao najteži porezni prekršaj, za koji su propisane novčane kazne od 20.000 do 500.000 kuna za pravnu osobu te od 10.000 do 300.000 kuna za fizičku osobu, odnosno od 5000 do 40.000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi", navode u Upravi. Koja je kazna za đakovačku radnju nismo doznali.
Naruše li se ugovorne obveze tako da se potpora mora vratiti, idu i zatezne kamate
pozitivno
U udruženju obrtnika registrirano 880 obrta
Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

Najčitanije iz rubrike