Ekonomija
JEDINSTVENI MODEL

S dobrovoljne stručne studentske prakse do stalnog zaposlenja
Objavljeno 3. listopada, 2018.
Više od 250 studenata odradilo stručnu praksu kod 79 poslodavaca - 30 ih dobilo posao
Od 2014. godine, kada je na temelju Sporazuma o znanstvenoj i stručnoj suradnji formalizirana suradnja Ekonomskog fakulteta u Osijeku i osječkog regionalnog ureda Hrvatske udruge poslodavaca, više od 250 studenata završnih godina diplomskih studija odradilo je dobrovoljnu stručnu praksu kod 79 poslodavaca, članica HUP-a u svih pet slavonskih županija. Kako se taj jedinstveni model u Hrvatskoj od samog početka pokazao više nego uspješnim, projektu su se u međuvremenu priključili Pravni fakultet Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Odjel za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a od prošle godine i Građevinski fakultet Osijek. Da je projekt kvalitetan, potvrđuje i velik odaziv poslodavaca, koji raste iz godine u godinu.
- Bez obzira na to što smo u početku bili u dvojbi kako će to sve izgledati, vjerovali smo da studentima željnima dodatnih znanja trebamo pružiti mogućnost da povezivanjem znanja stečenog na studiju s potrebama realnog sektora prošire svoje vidike, kao što smo i svojim članovima htjeli omogućiti lakši pronalazak potencijalno dobrog kadra - rekao je Ivan Sarić, pravni savjetnik HUP-a Regionalnog ureda Osijek.
Nadgradnja znanja

Budući da je stručna praksa u trajanju od dva do četiri tjedna neobavezna, studentima znači dodanu vrijednost, koju sve više prepoznaju i poslodavci, pa su tako preko ovog modela realizirana brojna zaposlenja.
‘‘Ono čemu smo se najviše nadali i priželjkivali jest zapošljavanje mladih u našoj regiji, pa ponosno možemo reći da Ekonomski fakultet i HUP Regionalni ured Osijek rade na tome da zadrže mlade na našem području. Prošle godine samo na temelju suradnje s Ekonomskim fakultetom realizirano je više od trideset zapošljavanja, što je desetak posto ukupnog broja odrađenih praksi‘‘, ističe Sarić.
Za trajanja stručne prakse studenti ostaju upisani u svojoj matičnoj ustanovi i dužni su nastaviti ispunjavati svoje obveze na studiju, a nakon obavljene prakse obavezni su napisati kratak izvještaj prema definiranom obrascu. Svaki od njih dobiva potvrdu o obavljenoj studentskoj stručnoj praksi, na kojoj su navedene informacije o poslovima studentske stručne prakse, kao i poslodavac koji je primio studenta/studenticu na stručnu praksu. Također, studenti u svom životopisu mogu napisati da su bili na praksi kod određenog poslodavca, a dosadašnje iskustvo pokazuje kako im je upravo ta stavka omogućila prednost pri zapošljavanju.
Posebno priznanje

- Nakon prakse provodimo analizu, studenti ispunjavaju upitnik, iz kojeg vidimo koje su pozitivne i negativne strane cijelog procesa, te se moramo pohvaliti da su studenti pretežito zadovoljni. Iako je omogućiti studentima bolje uvjete i nadgradnju znanja naša obveza, mnogi nam se od njih nakon prakse javljaju s pozitivnim komentarima i zahvaljuju na omogućenoj praksi, ističući važnost te stavke u njihovu životopisu na razgovoru za posao. Na svakom ih razgovoru poslodavci pitaju kakva je to praksa i o čemu se točno radi, tako da možemo reći da su osječki regionalni ured HUP-a i Ekonomski fakultet u kontinuiranoj suradnji napravili neformalni oblik posredovanja pri zapošljavanju - kaže prodekanica za suradnju s okruženjem, međunarodnu suradnju i projekte Ekonomskog fakulteta Osijek i koordinatorica suradnje tih dviju ustanova, doc. dr. sc. Nataša Drvenkar, te naglašava znanstveni dio cijele priče. ‘‘Kako bismo dodatno unaprijedili projekt, dosad smo organizirali i četiri stručna skupa Susret znanosti i gospodarstva. Riječ je o posebnom projektu osmišljenem tako da, nakon što završi svaki ciklus praksi, pozovemo sve relevantne aktere na tržištu rada, kao i studente, koje potom sučelimo u panel-raspravi.‘‘
Jedno je od važnih obilježja ovog jedinstvenog modela i aplikacija za studentske stručne prakse EFOS INput, uspostavljena u akademskoj godini 2016./2017. kako bi se omogućila platforma za cjelokupni proces organiziranja, provođenja i evoluiranja procesa studentskih stručnih praksi.
‘‘Kako bismo doista bili posrednici i aktivne stranke cijelog procesa, s našim smo studentima i poslodavcima osmislili aplikaciju EFOS INput, koja nam služi kao platforma za praćenje cijelog procesa stručnih praksi, ali i kao svojevrsna baza životopisa studenata za praćenje razvoja njihovih karijera. Na taj smo način u stalnoj komunikaciji ‘mentor s fakulteta - mentor iz poslovne zajednice‘, a upravo ta stalna komunikacija u klasičnim modelima studentskih praksi nedostaje‘‘, rekla je Drvenkar.
U lipnju ove godine, središnjica Hrvatske udruge poslodavaca prepoznala je aktivnosti Ekonomskog fakulteta u Osijeku te mu dodijelila posebno priznanje zbog uspješno provedenog projekta. Također, na osječkom je primjeru, zajedno s Europskom bankom za obnovu i razvoj u suradnji s privatnim tvrtkama, profesionalnim udrugama žena i akademskim institucijama, pokrenula projekt ‘‘Inicijativa privatnog sektora za mlade‘‘ na nacionalnom ivou.
Danijel Miklić
Doc. dr. sc. Nataša Drvenkar

prodekanica za projekte Ekonomskog fakulteta Osijek

Nakon prakse provodimo analizu, studenti ispunjavaju upitnik, iz kojeg vidimo koje su pozitivne i negativne strane cijelog procesa, te se moramo pohvaliti da su studenti pretežito zadovoljni
PRIJAVA PROJEKATA NA EU NATJEČAJE
U suradnji s HUP-om i njegovim istaknutim HR menadžerima, Ekonomski je fakultet razvio popis posebnih zadataka radnog mjesta, gdje su korigirane kompetencije svakog studijskog smjera i radnog mjesta, te tom aktivnošću pokušava razviti ishode učenja za praksu. EFOS i HUP Regionalni ured Osijek planiraju prijavljivanje projekta na natječaj za financiranje iz EU fondova. ‘‘Na taj ćemo način pokušati objediniti cijelu priču i pokušati izraditi izborni kolegij studentske prakse na sveučilišnoj razini u suradnji s HUP-om. To bi bila kvalitetna nadgradnja, odnosno kruna cijelog procesa, gdje bismo u suradnji s partnerima uistinu razvijali ishode učenja na fakultetu‘‘, poručila je Drvenkar.
Možda ste propustili...

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

Najčitanije iz rubrike