Kultura
"STAKLENA MENAŽERIJA" U VINKOVCIMA

Odlična predstava unatoč problemima
Objavljeno 2. listopada, 2018.
Posjetitelji nisu mogli vjerovati da jedno malo kazalište ima predstavu koja je u vrhu s predstavama iz velikih kazališta
VINKOVCI - U Gradskom kazalištu ‘‘Joza Ivakić‘‘ premijerno je odigrana predstava ‘‘Staklena menažerija‘‘ prema tekstu Tennesseeja Williamsa, u režiji Dražena Ferenčine, koja je izmamila veliki pljesak svih okupljenih.
Bila je to uistinu posebna večer u Vinkovcima, gdje se samo govorilo o odličnoj izvedbi, odličnoj režiji, nešto što je svakako još podiglo rejting vinkovačkog Gradskog kazališta. Svi su ostali u čudu i nisu mogli vjerovati da jedno malo kazalište ima predstavu koja je u vrhu s predstavama iz velikih kazališta.
Sve u svemu, nešto posebno, no kako je to izgledalo na sceni, dojmove nam je prenio vinkovački glumac Vladimir Andrić, koji je i ovaj put odlično odigrao svoju ulogu.
Uživali radeći

- Sretni smo i ponosni što nas je publika prihvatila. Radili smo skoro tri mjeseca, no imali smo pauzu preko cijelog ljeta. Napravili smo lijepu predstavu, uživali smo radeći i kad vidite da publika ‘diše‘ s vama, onda vam je to nagrada za uloženi trud. Predstava je bila dosta zahtjevna. Tennessee Williams ne oprašta ništa, to je takav pisac, koji je napisao likove po svojoj majci, po svojoj sestri, a moj lik napisao je po sebi samome. To su toliko emotivno točni likovi, tu se nema što brisati, ja sam u nekim trenucima doživio svađu između sebe i svoje majke. Moram reći da je bila velika odgovornost, tekst ulijeva strahopoštovanje jer to je klasik svih klasika i borio sam se za taj tekst skoro tri godine. Mateji Marušić, koja igra glavnu ulogu, moju sestru i koja briljira u toj ulozi, prije tri godine sam rekao da bih želio raditi jednu dramu i ona je rekla: Tennessee Williams, ‘Staklena menažerija‘, što je bio znak da krenemo u nešto posebno i, evo, sad smo tu i sretni smo što se taj komad igra u vinkovačkom kazalištu - rekao je Vladimir Andrić.
Dražen Ferenčina, redatelj predstave, nije skrivao zadovoljstvo nakon odigrane premijere, te je istaknuo kako je zadovoljan jer su prvo radili jako lijep komad.
- Svako kazalište koje drži do sebe poželi povremeno imati takvu vrstu literature na repertoaru i mislim da tim izborom nismo razočarali vinkovačku publiku. Radili smo u gotovo gerilskim uvjetima, jer smo ostali bez dvije osobe iz tehnike zbog zdravstvenih razloga. Uvjeti nam nisu išli naruku, no na kraju smo sve posložili i dobili lijepu predstavu. Mislim da je to predstava, prema mom skromnom mišljenju, koje se ni Gavella ne bi trebao stidjeti. Poruka bi bila traženje za istinom u ovim vremenima, nekih naših paralelnih stvarnosti. Naša predstava nudi pravo na izbor da se potraži istina, makar ona i ne nudi medijsku sreću - rekao je Ferenčina.
Izvrsna Matea

Odličnu ulogu u predstavi odigrao je Ivan Vukelić, no Matea Marušić, prema ocjenama mnogih nakon predstave, jednostavno je briljirala i pokazala sav svoj veliki glumački talent.
- Ovom predstavom dokazali smo da su klasici poput Tennesseeja Williamsa svevremenski i ono posebno je svakako kako nas je publika primila. Moja je želja bila jednog dana igrati Loru i sad mogu reći da mi se želja ostvarila i da sam došla na svoje - rekla je Marušić.
Gradsko kazalište ‘‘Joza Ivakić‘‘ predstavom ‘‘Staklena menažerija‘‘ još je jednom dokazalo da je spremno za velike izazove, a kad vidite da publika glumcima nije dala da odu nakon predstave, onda se s pravom može reći da su Vinkovci dobili odličnu predstavu koja će zasigurno puniti dvorane gdje god bude igrala.
Mario Kokaj
Areta u posebnoj ulozi majke
Areta Ćurković u predstavi je igrala ulogu majke Amande, te je istaknula kako je bilo teško ući u samu ulogu jer je redatelj tražio tu neku posebnu ulogu majke.

"Kao glumica se uvijek bojim toga da ne pretjerujem, ali svatko je imao svoju vrstu igre, pa sam se bojala da ne postanem naporna publici, ali zapravo kako je naporna svojoj djeci, tako je možda na neki način ekspresivna za publiku. Pokušala sam izjednačiti te neke osjećaje gdje je ona na kraju potpuno skrhana i iskrena", rekla je nakon predstave osječka glumica Areta Ćurković.
Najčitanije iz rubrike